Kokios gydytojo specialisto paslaugos pacientui nemokamos?

Šeimos gydytojas pacientą konsultuotis pas gydytoją specialistą siunčia prireikus specialisto pagalbos įvertinti bei skirti pacientui tolimesnį gydymą. Svarbu suvokti, kad siuntimas nemokamai konsultuotis pas specialistą išduodamas ne pagal paciento norą, o pagal poreikį, atsižvelgiant į nustatytą paciento ligos diagnozę bei sveikatos būklę. Tačiau pacientas pats gali pasirinkti gydytoją specialistą bet kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojų specialistų paslaugų.

Šeimos gydytojas pacientą konsultuotis pas gydytoją specialistą siunčia prireikus specialisto pagalbos įvertinti bei skirti pacientui tolimesnį gydymą.<br>ELTA nuotr.
Šeimos gydytojas pacientą konsultuotis pas gydytoją specialistą siunčia prireikus specialisto pagalbos įvertinti bei skirti pacientui tolimesnį gydymą.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 9:59 AM, atnaujinta May 31, 2017, 6:33 PM

Gydymo įstaigose, turinčiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl gydymo paslaugų išlaidų apmokėjimo, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) žmonėms, gavusiems šeimos gydytojo siuntimą, daugeliu atvejų pirminės ambulatorinės, stacionarinės, reabilitacijos paslaugos, reikiami tyrimai ir konsultacijos teikiami nemokamai. Už šias paslaugas gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Siuntimą brangiesiems tyrimams ar procedūroms (pavyzdžiui, kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimams), apmokamiems iš PSDF biudžeto lėšų, turi teisę išduoti tik gydytojai specialistai, teikiantys antrinio ar tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Verta žinoti, kad apdraustieji PSD be siuntimo gali kreiptis į gydytoją dermatovenerologą ir už jo konsultaciją mokėti nereikės. Mokėti nereikia kreipiantis ir dėl būtinosios pagalbos.

Teisėtas mokestis iš PSD apdraustų pacientų gali būti imamas tik šiais atvejais:

• jei pacientas, turintis teisę į nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas, medžiagas, procedūras, tai šių paslaugų, faktinių kainų ir nemokamų paslaugų bazinių kainų skirtumą jie apmoka patys;

• jei pacientas, neturėdamas šeimos gydytojo siuntimo, pageidauja gauti gydytojo specialisto konsultaciją;

• jei pacientą konsultuotis pas gydytoją specialistą siunčia gydytojas, kurio įstaiga nėra sudariusi sutarties su teritorine ligonių kasa;

• jei teikiamos mokamos paslaugos, įrašytos į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą mokamų paslaugų sąrašą (t. y. už sveikatos tikrinimą vykstant į užsienį, norint įsigyti ginklą, gauti vairuotojų ar aviatorių mėgėjų pažymėjimą, už papildomą individualią ligonio priežiūrą ir slaugą, kosmetinės chirurgijos operacijas ir pan.). Tokia tvarka galioja visoje Lietuvoje.

Kiekvienu atveju, kai sveikatos priežiūros įstaigoje už paslaugas prašoma sumokėti, pacientas savo parašu turi patvirtinti, kad sutinka gauti šias paslaugas.

Jei suabejojote, ar reikia mokėti, neskubėkite pasirašyti sutikimo mokamoms paslaugoms, medicinos pagalbos priemonėms, paskirtiems tyrimams. Pirmiausiai klauskite jus gydančio gydytojo, išsiaiškinkite, kodėl prašoma susimokėti. Jeigu atsakymas jūsų netenkina, tuomet kreipkitės į gydymo įstaigos administracijos vadovą. Jei nepavyksta gauti atsakymų gydymo įstaigoje, galite žodžiu ar raštu kreiptis į teritorinę ligonių kasą, skambinti ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888 arba rašyti el. pašto adresu: kltlk@vlk.lt.

Socialinė akcija „Sveika šeima“

Šiemet ligonių kasos, siekdamos pabrėžti šeimos gydytojo svarbą, vykdo socialinę akciją „Sveika šeima“. Ji skirta Tarptautinei šeimos dienai, kuri minima gegužės 15-ąją. Šiuo metu visoje Lietuvoje vyksta socialinės akcijos piešinių konkursas „Mano šeimos gydytojas“. Jame kviečiami dalyvauti visi pradinių klasių mokiniai.

Gražiausi piešiniai, kuriuose atsispindės, kaip šeimos gydytojas gydo mamą ar tėtį, brolį ar sesę, močiutę ar senelį, virs atvirlaiškiais ir per vaikus gegužės mėnesį pasieks šeimas. Tokiu būdu ligonių kasos ragins žmones aktyviau naudotis iš PSDF biudžeto apmokamomis prevencinėmis programomis, atkreipti dėmesį į būtiną sveikatos profilaktiką ir rūpintis visiems svarbia šeimos sveikata.

Primename, kad vaikų piešinių konkursas tęsis iki kovo 31 d. Konkurso taisyklės skelbiamos čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.