Nėštumo testas parodė, kad laukiuosi. Kaip apskaičiuoti gimdymo datą?

Bestselerio „Ko laukti, kai laukiesi“ autorė Heidi Murkoff palaikys jus už rankos, nuramins ir įkvėps. Jau penktame šios knygos leidime pateikiama naujausia, tiksliausia ir svarbiausia informacija visais nėštumo klausimais. Informacija realistinė, paranki, lengvai suprantama, papildyta praktinėmis nuorodomis apie viską, ko tik prireiktų – ar panūstumėte sužinoti – šioje įstabiausioje gyvenimo kelionėje nuo pasiruošimo nėštumui iki gimdymo ir pirmųjų nuostabių gyvenimo su kūdikiu savaičių. 

Skaičiuoti gimdymo datą reikia skaičiuoti nuo paskutinės menstruacijų dienos<br>123rf.com nuotr.
Skaičiuoti gimdymo datą reikia skaičiuoti nuo paskutinės menstruacijų dienos<br>123rf.com nuotr.
 Knyga „Ko laukti, kai laukiesi"<br> Leidykla „Balto"
 Knyga „Ko laukti, kai laukiesi"<br> Leidykla „Balto"
Heidi Murkoff – knygos „Ko laukti, kai laukiesi“ autorė<br>  Leidykla „Balto"
Heidi Murkoff – knygos „Ko laukti, kai laukiesi“ autorė<br>  Leidykla „Balto"
Daugiau nuotraukų (3)

Knyga „Ko laukti, kai laukiesi"

Mar 30, 2020, 8:00 AM

Ištrauka iš Heidi Murkoff knygos „Ko laukti, kai laukiesi“

Kai tik didžioji naujiena susiguli, laikas imtis kalendoriaus ir pasižymėti didžiąją datą: gimdymo dieną. Bet palaukite, kada aš gimdysiu? Ar skaičiuoti 9 mėnesius nuo šios dienos? Ar nuo tada, kai galėjau pastoti? Ar 40 savaičių? O 40 savaičių nuo kada? Dar tik sužinojote, jog laukiatės, o jau tokia sutrikusi. Taigi, kada gims tas kūdikis?

Giliai įkvėpkite ir pasiruoškite pradiniam nėštumo matematikos kursui. Patogumo dėlei (nes reikia bent apytiksliai žinoti, kada jis pasibels) ir pagal nusistovėjusią tvarką (nes svarbu turėti gaires, kad galėtume stebėti kūdikio augimą ir vystymąsi) laikoma, kad nėštumas trunka 40 savaičių, nors tik maždaug trečdalis nėštumų iš tikrųjų trunka tiksliai 40 savaičių. Faktiškai laikoma, kad normalus nėštumas trunka nuo 39 iki 41 savaitės (kūdikis, gimęs 39-ą savaitę, nėra laikomas gimusiu per anksti, kaip ir gimęs 41-ą savaitę nėra laikomas gimusiu per vėlai).

Tačiau tai dar ne painiausia dalis. 40 nėštumo savaičių skaičiuojamos ne nuo dienos (ar aistringos nakties), kai pasimylėjote, jos skaičiuojamos nuo pirmos paskutinio menstruacijų ciklo dienos. Kodėl reikia paleisti nėštumo chronometrą tada, kai sperma dar nė nesusitiko su kiaušinėliu (ir netgi prieš kiaušidėms subrandinant kiaušinėlį)? Todėl, kad paskutinių menstruacijų ciklas yra patikima gairė. Juk, šiaip ar taip, netgi jei tiksliai žinote, kada įvyko ovuliacija (nes esate gimdos gleivių stebėjimo ir ovuliacijos nustatymo meistrė), ir tikrai žinote dieną ar dienas, kada mylėjotės, greičiausiai negalėsite tiksliai nurodyti momento, kada kiaušinėlis susitiko su spermatozoidu (įvyko apvaisinimas). Patekęs pro vaginą spermatozoidas gali luktelėti tris penkias dienas ir tik tada apvaisinti kiaušinėlį, o kiaušinėlis gali apsivaisinti ir per 24 val. nuo atsiskyrimo. Taigi, pastojimo amplitudė kur kas platesnė, nei manote.

Todėl, užuot nėštumo pradžia laikius neaiškią apvaisinimo datą, ji skaičiuojama remiantis visiškai aiškia gaire – moters menstruacijų ciklu, kuris paprastai prasideda prieš dvi savaites iki užsimezgant kūdikiui. Tai reiškia, kad kiaušinėliui ir spermatozoidui iš tiesų susitikus, jau būnate praleidusi 2 iš 40 nėštumo savaičių, o nesulaukusi mėnesinių – 4. Taigi, kai ateis ta 40 savaičių žyma, jūsų kūdikėlis gimdoje bus praleidęs tik 38 savaites.

Vis dar sunku perprasti sistemą? Nieko nuostabaus, ji paini. Nebūtina jos perprasti, kad galėtumėte naudotis. Numanomą gimdymo datą (nes ji visada tik numanoma) galite apskaičiuoti taip: atimkite 3 mėnesius iš pirmos paskutinio menstruacijų ciklo dienos ir pridėkite 7 dienas. Tarkime, pirmoji paskutinio menstruacijų ciklo diena buvo balandžio 12 d. Atskaičiuokite 3 mėnesius – gausite sausio 12 d., o tada pridėkite 7 dienas. Numanoma gimdymo diena bus sausio 19 d. Nenorite nieko skaičiuoti? Ir nereikia. Tiesiog įrašykite pirmąją savo paskutinio menstruacijų ciklo dieną į What to Expect mobiliąją programėlę ir – bingo! – ši apskaičiuos numanomą gimdymo datą, sužinosite, kiek savaičių laukiatės, ir pradėsite skaičiuoti nėštumo savaites.

Turėkite galvoje: jei jūsų ciklas nereguliarus, šiuo metodu apskaičiuoti numanomą gimdymo datą bus sunkiau. Net jei pastarasis ir reguliarus, bendrosios praktikos gydytojas gali nurodyti kitą gimdymo datą, nei nusistatėte pati ar apskaičiavo mobilioji programėlė. Taip yra dėl to, kad gimdymo data tiksliausiai nustatoma ultragarsiniu tyrimu 6–9 nėštumo savaitę, kai patikimai pamatuojamas vaisiaus ar gimdos dydis (matavimai po pirmojo nėštumo trimestro nėra tokie tikslūs).

Nors nustatydami oficialią gimdymo datą dauguma gydytojų kliaujasi ultragarso tyrimu ir pirmosios paskutinio menstruacijų ciklo dienos metodu, yra ir daugiau ją rodančių fizinių požymių, tarp jų ir gimdos dydis bei dugno aukštis (jis bus matuojamas per kiekvieną medicininę patikrą po pirmojo nėštumo trimestro ir pasieks jūsų bambą apie 20-ą nėštumo savaitę).

Visi požymiai rodo tą pačią datą? Atminkite, netgi itin tiksliai nustatyta numanomo gimdymo data yra tik orientacinė. Tik jūsų kūdikis tiksliai žino, kada bus jo gimtadienis... o kūdikiai laiko tai paslaptyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?