Ketverius metus pastoti negalėjusios Erikos žinutė kitoms poroms: „Aš įdėjau labai daug pastangų“

Vilnietės Erikos Drochnerės istorija lyg iš muilo operos – ketverius metus negalėjusi susilaukti vaikų moteris po pagalbinio apvaisinimo procedūrų pagimdė dvynius. Maža to, kai jiems buvo vos keli mėnesiai pasijuto keistai ir šeima sulaukė pribloškiančio siurprizo – dar vienas mažylis pakeliui!

Erika savo istorija dalijasi norėdama įkvėpti kitas poras nelaukti ir pradėti gydytis nevaisingumo problemas.<br> lrytas.lt koliažas
Erika savo istorija dalijasi norėdama įkvėpti kitas poras nelaukti ir pradėti gydytis nevaisingumo problemas.<br> lrytas.lt koliažas
Nevaisingumas, pasak E.Drochnerės, yra liga, o ligas galima gydyti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Nevaisingumas, pasak E.Drochnerės, yra liga, o ligas galima gydyti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Ketverius metus pastoti negalėjusi Erika su vyru nenuleido rankų.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Ketverius metus pastoti negalėjusi Erika su vyru nenuleido rankų.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Šiuo metu Erika laukiasi septintą mėnesį, o dvyniams – devini mėnesiai.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Šiuo metu Erika laukiasi septintą mėnesį, o dvyniams – devini mėnesiai.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 24, 2020, 11:12 AM

Tyrimai moteris išvargina

„Susituokėme, kai man buvo 33-eji. Iškart planavome susilaukti vaikų, todėl kai praėjo pusmetis ir niekas „neužkibo“, nuskubėjau pas gydytoją. Ši, nuramino, kad tokie reikalai gali užtrukti ir metus, todėl nereikia pergyventi. Praėjo metai, o naujienų jokių, todėl ginekologė išrašė siuntimą į vaisingumo centrą“, – atvirai pasakoja Erika.

Moterį pribloškė, kiek daug tyrimų ten atliekama – vyrui, vos vienas kitas, o jai teko atlaikyti gausybę testų. Tąkart gydytojai nustatė problemas su skydliauke, hormoninius pakitimus ir paskyrė gydymą.

„Gydžiausi metus. Naujienų jokių, bet buvau tiek išvarginta tų daugybės tyrimų, kad nebenorėjau to kartoti. Juk sakoma, atsipalaiduok, nestresuok ir gausis natūraliai. Nusprendėme pailsėti. Praėjo dar metai, vis dar nepastojau ir supratau, kad reikia kažko imtis“, – prisimena E.Drochnerė.

Teko operuoti

Nuo vestuvių praėjo treji metai ir Erika suprato, kad nieko nebus, teks vėl ryžtis visoms procedūroms, jei nori susilaukti vaikų. Jos laukė ne tik daugybė tyrimų, bet ir kiaušintakių praeinamumą užtikrinanti laparoskopija. Praėjo pusmetis, o pastoti vis dar nepavyko.

„Tada gydytojas dr. Vytautas Klimas pasiūlė pagalbinį apvaisinimą. Nieko nelaukėme ir ryžomės. Mėnesį vartojau hormonus, išėmė kiaušinėlius, juos apvaisino ir operacijos metu įsodino. Dvi savaites teko laukti atsakymo, – detaliai pasakoja moteris. – Pamenu, kaip atėjus sužinoti ar viskas gerai, sesutės kompiuteris „pakibo“. Rankos prakaituoja, drebu ir laukiu, kol jį perkraus. Tuomet ji pasakė, kad atsakymas – 99 procentai teigiama. Pradėjau taip verkti, kad teko nueiti į tualetą nusiraminti. Skambinu vyrui, o jis iš mano raudojimo negali suprasti – gerai ar ne.“

Dar viena naujiena poros laukė nuėjus po poros savaičių pasitikrinti echoskopu – ekrane plakė dvi širdelės.

Pagimdė pati

Erikos nėštumas buvo visiškai normalus, išnešiotus dvynius Emilį ir Rusnę moteris pagimdė natūraliai.

„Po šešių savaičių, kaip ir rekomenduojama, apsilankiau pas ginekologę, kur aptarėme ir tolimesnę kontracepciją. Kadangi net mano medicininiuose įrašuose pažymėtas nenustatytos priežasties nevaisingumas, tai net ir gydytoja šyptelėjo, jog saugotis prasmės, kaip ir nėra.

Kai dvynukams buvo trys mėnesiai, pasijutau labai keistai, pilvas vėl pradėjo didėti. Ai, galvoju, pasidarysiu testą, bet visiškai tik dėl juoko. Žiūriu, dvi juostelės. Bet net ir tada netikėjau, nes dar stengiantis pastoti, tų juostelių buvo buvę šimtai, tik nėkart nebuvo jos tikros. Po mėnesio dar kartą apsilankiau pas ginekologę ir ji patvirtino – laukiuosi trečio“, – šypsosi septintą mėnesį nėščia mama.

Pataria nelaukti

Vėliau pora išsiaiškino, kad labai dažnas atvejis, kai po pagalbinio apvaisinimo, moteris pastoja natūraliai.

„Vis dėl procesas, kai planuoji vaikus, o jų vis dar nėra, prideda labai daug streso. Mums visi sakydavo, važiuokit, atsipalaiduokit, mažiau galvokit ir bus. Važiavom, „palaidavomės“ ir nieko“, – teigia Erika.

Moteris savo atvirumu nori paskatinti kitas poras kreiptis pagalbos į specialistus. Pasak jos posakiai „Viskas Dievo valioje“, „Ateis laikas, bus ir vaikas“ tikrai ne pasirinkimas, todėl sėdėti ir laukti tikrai neverta.

„Jei aš taip būčiau laukusi, turbūt iki pensijos vaikų nebūčiau sulaukusi. Nevaisingumas yra liga ir ją reikia gydyti. Visi bijo apie tai kalbėti ir net vyresnės giminės moterys patarė neprisipažinti, kaip pastojau, bet čia nėra jokios gėdos! Neslepiu, kaip pastojau. Nevaisingumas nėra stigma, reikia tiesiog imti ir daryti, dėl savo svajonės pakovoti, – įsitikinusi ji. – Man sako, o kaip tau gerai, per pusantrų metų turėsi tris vaikus. Niekas neatėjo savaime, dėl to aš įdėjau labai daug pastangų.“

Pagalbinio apvaisinimo paslaugos kompensuojamos jei moteris yra ne vyresnė kaip 42 metų amžiaus ir partneriai yra nevaisingi. Jei suma dengiama ne iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, procedūra kainuoja 4000-5000 Eur, Erika su vyru mokėjo 1200 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.