Akušerė: nėščiosios priauga 35 kilogramus ne tik dėl mėgavimosi pyragėliais

Kiek priaugai per nėštumą? Tokį klausimą ne vieną kartą išgirsta besilaukianti paskutines savaites ar ką tik pagimdžiusi mama. Moterys mėgsta kalbėti apie svorį, todėl ši tema, pasak akušerės ir tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėjos Ievos Girdvainienės, yra labai jautri.

Kiekvienos besilaukiančios moters priaugtas svoris priklauso nuo individualių priežasčių.<br>123rf nuotr.
Kiekvienos besilaukiančios moters priaugtas svoris priklauso nuo individualių priežasčių.<br>123rf nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė primena, kad kiekviena sveika besilaukianti moteris kasdien turi nueiti 4-6 kilometrus pėsčiomis gryname ore.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė primena, kad kiekviena sveika besilaukianti moteris kasdien turi nueiti 4-6 kilometrus pėsčiomis gryname ore.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2020, 6:49 AM, atnaujinta May 5, 2021, 5:51 PM

Apskaičiuoti padeda KMI

„Neretai tenka išgirsti net ir iš specialistų bauginimus svorio tema – vardijami skaičiai, normos, nors iš tiesų kiekvienas organizmas yra individualus ir sunku prognozuoti, kiek priaugsite kilogramų“, – teigia specialistė. 

Preliminariai galima vadovautis kūno masės indekso (KMI) skaičiuoklėmis specialiai besilaukiančioms moterims. Pirmiausia reikėtų apskaičiuoti KMI savo kūno masę padalijus iš ūgio metrais, jį pakėlus kvadratu.

Pagal tai moterys, kurių KMI prieš nėštumą buvo:

  • mažesnis nei 18,5 (per lieknos), turėtų priaugti 13-18 kilogramų; 
  • nuo 18,5 iki 24,9 (normalaus svorio), turėtų priaugti 11-16 kilogramų;
  • nuo 25 iki 29,9 (turi antsvorio), turėtų priaugti 7-11 kilogramų; 
  • didesnis nei 30 (nutukimas), turėtų priaugti 5-9 kilogramus.

Bet tai tik apibendrintos taisyklės, o realybė gali būti visai kitokia. Jei pirmą trimestrą besilaukiančią kankino pykinimas, šleikštulys, žinoma, ji per tuos tris mėnesius greičiausiai nieko nepriaugo, bet antrą trimestrą svoris gali šoktelėti daug staigiau. Trečią trimestrą kilogramų priaugama mažiau, kilogramų skaičius kas savaitę yra vis vienodesnis.

Vis dar valgo už du

„Reikia prisiminti, kad stambios moterys priauga mažiau svorio, o lieknos gali ir labai daug“, – pasakoja I.Girdvainienė prisiminusi smulkutę moterį, kuri nėštumo metu priaugo net 35 kilogramus.

„Taip jai buvo abu nėštumus ir tai ne dėl mėgavimosi pyragėliais, o tiesiog tokia organizmo reakcija. Niekam to nelinkiu, nes tai jau yra sudėtinga būklė reikalaujanti papildomos priežiūros. Po gimdymo praėjus pusmečiui ji vėl buvo mergaitiškos figūros“, – prisiminė akušerė.

Svoris nėštumo metu priklauso nuo harmoninių, metabolinių procesų, stambaus vaisiaus, vaisiaus vandenų kiekio, edemos ar kraujotakos sistemos. Pagimdžius, svoris, kuris atsirado dėl šių išvardintų priežasčių, dažniausiai grįžta į priešnėštuminį lygį.

„Aišku, mūsuose dar yra gajus stereotipas, jei jau laukiuosi, tai galiu gulinėti ant sofutės, valgyti už du ir leisti sau viską, ko norisi. Ne, taip nėra ir primenu, kad reikia laikytis sveikos mitybos piramidės ir valgyti tik 30 procentų daugiau įvairaus maisto, nei įprastai“, – pataria I.Girdvainienė. Ji priduria, kad svorio daugiau priauga ir vyresnės gimdyves už jaunesnes, nes medžiagų apykaita pas pastarąsias natūraliai greitesnė.

Sportuoti būtina visoms

Ne tik mityba, bet ir aktyvus gyvenimo būdas turi įtakos svoriui nėštumo metu. Jei sportavote dar prieš pastojant, gydytoja pataria daryti tai ir toliau, tik pasirinkti sau tinkamus krūvius. Jei neturėjote jokios aktyvios veiklos, pastojus ją būtina pradėti.

„Tai gali būti sportas vandenyje, joga. Taip pat kiekvienai sveikai besilaukiančiai moteriai kiekvieną dieną būtina nueiti 4-6 kilometrus gryname ore“, – pabrėžė specialistė.

Priaugti kilogramai svarbu ne tik jūsų pasitenkinimui, bet ir sveikatai. Daugiau priaugusioms gali prasidėti gestacinis diabetas, pakilti kraujospūdis, tinti kojos, padidėti venų varikozės rizika, skaudėti nugarą, jausti pilvo tempimą, jos greičiau pavargsta ir jaučiasi irzlios.

Tiesa, per mažai, pavyzdžiui, 7 kilogramus priaugusios nėščiosios irgi papuola į papildomą rizikos grupę, nes tuomet reikia sekti vaisiaus dydį, vaisiaus vandenų kiekį.

O kada jie nukris?

Dar vienas iššūkis yra atsikratyti nepageidaujamų kilogramų jau po gimdymo.

„Galime skaičiuoti, kiek kilogramų moteris netenka per gimdymą – apie 3,5 kilogramus sveria kūdikis, po kilogramą placenta, vaisiaus vandenys, dar kilogramas papildomai, tai 5-7 kilogramai nukrenta iškart. Visa kita užtrunka“, – šypteli Ieva.

Pirmą mėnesį organizme persiskirsto hormonai, todėl nereikia tikėtis didelių svorio pokyčių, o jau nuo antro – svoris turėtų pradėti kristi. Apie šeštą kūdikio mėnesį daugelis moterų būna tokio svorio, kaip ir prieš nėštumą, jei mityba buvo pilnavertė, o gyvenimo būdas pakankamai aktyvus. Žinoma, vyresnėms gimdyvėms visa tai atsistato lėčiau nei jaunesnėms.

„Žinoma, ir vėl reikia nepamiršti, kad valgyti reikia ne už du, o tik šiek tiek daugiau nei įprastai - užtenka gauti 30 procentų kalorijų daugiau jei žindote kūdikį. Jei išjudinti užsistovėjusius sunku, galima kreiptis į specialistus, kurie sudarys specialų pogimdyvinį ar žindyvei tinkantį specialų mitybos planą, rekomenduos sporto pratimus“, – pataria „Gandro lizdas“ specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.