Naujagimiai tvarkaraščio nesilaiko: keisčiausios vietos, kur gimdė moterys

Keltas, lėktuvas, traukinio vagonas, daugiabučio laiptinė – tai keisčiausios vietos, kur yra gimdžiusios moterys. Neįtikėtinos vaikų atėjimo į šį pasaulį istorijos rodo, kad gimdymo datą sunku atspėti.

 Gimdyti moterys pradeda keisčiausiose pasaulio vietose.<br>123rf nuotr.
 Gimdyti moterys pradeda keisčiausiose pasaulio vietose.<br>123rf nuotr.
Per 20 bendrovės veiklos metų jūrų kelte kūdikis gimė pirmą kartą.<br> DFDS nuotr.
Per 20 bendrovės veiklos metų jūrų kelte kūdikis gimė pirmą kartą.<br> DFDS nuotr.
K.Mačiulienė įspėjo: gimdymas gali prasidėti bet kurią nėštumo akimirką.<br>T.Bauro nuotr.
K.Mačiulienė įspėjo: gimdymas gali prasidėti bet kurią nėštumo akimirką.<br>T.Bauro nuotr.
Garsus JAV komikas su žmona teisininke Alexi Ashe susilaukė antrojo vaiko, kuris gimė laiptinėje.<br>„Scanpix” nuotr.
Garsus JAV komikas su žmona teisininke Alexi Ashe susilaukė antrojo vaiko, kuris gimė laiptinėje.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 29, 2020, 12:41 PM

Mažylė gimė vidury jūros

Viena lietuvių šeima dukters neseniai susilaukė Baltijos jūroje. Tai atsitiko maždaug mėnesiu anksčiau, nei buvo planuota. Kai vieno didžiausių Europoje keltų operatorių DFDS laive, plaukusiame iš Klaipėdos į Vokietiją, šiemet liepą gimė mergaitė, gimimo liudijimą surašė laivo kapitonas.

Neįprastomis aplinkybėmis dukros susilaukusiai lietuvių šeimai tai – pirmasis vaikas.

Gimdymas buvo priimtas vidury jūros.

Per pastaruosius 20 metų laive toks įvykis atsitiko pirmą kartą. Prasidėjus sąrėmiams, keltas buvo pakeliui į Kylio uostą, įgula suskubo padėti, laimė, tarp keleivių buvo pediatrė iš Vokietijos, ji ir priėmė gimdymą kajutėje.

Gimdyti turėjo po mėnesio

Tai nebuvo pirmoji lietuvių kelionė keltu. Pastaruoju metu Norvegijoje gyvenanti ir dirbanti šeima buvo grįžusi į Lietuvą tik atostogų, tačiau planavo paskutinį nėštumo mėnesį praleisti savo namuose svetimoje šalyje.

Nėštumas buvo sklandus, keletą dienų prieš kelionę iš Lietuvos moteris apsilankė pas gydytoją, ji patvirtino, kad keliauti dar saugu.

Naujagimės tėvas pasakojo, kad jų duktė nusprendė kitaip.

Tiesiai iš kelto specialiai iškviestu sraigtasparniu naujagimė su mama buvo nuskraidintos į vieną Lenkijos ligoninių. Tėvas kelionę laivu tęsė toliau, nes buvo įspėtas, kad dėl Lenkijoje galiojančio karantino į ligoninę įleistas nebus.

Dukters atėjimas į pasaulį buvo netikėtas jauniems tėvams.

Laimingas tėvas pasakojo, kad jo žmona skausmus pradėjo justi dar kelionės pradžioje, tačiau iš pradžių jie nebuvo panašūs į sąrėmius – labai nereguliarūs ir silpni.

Moteris manė, kad tai susiję su nuovargiu. Tačiau vidurnaktį skausmai pradėjo stiprėti, todėl buvo kreiptasi į kelto įgulą, iškviestas sraigtasparnis, tačiau moteris pagimdė anksčiau, nei jis atskrido.

Gimimo aktas pasirašytas jūroje

Tėvai ypač dėkingi įgulai ir gimdymą priėmusiai vokietei medikei.

DFDS keltais plaukiojantys įgulos nariai yra baigę pirmosios pagalbos kursus. Jei iškyla rimtesnių problemų, konsultacijos jie kreipiasi į medikus, kviečiamas sraigtasparnis.

Laivo kapitonui teko svarbi pareiga surašyti mergaitės gimimo aktą. Tokį aktą, be kapitono, pasirašo dar du liudytojai – laivo gydytojas arba felčeris, jeigu jie yra laivo įgulos nariai.

Apie vaiko gimimą įrašoma laivo žurnale.

Laivo kapitono surašytas aktas nepakeičia gimimo liudijimo, jis turi būti pateikiamas civilinės metrikacijos įstaigai gimimo liudijimui gauti.

Gimdymą gali išprovokuoti stresas

Viena labiausiai patyrusių Lietuvos akušerių-ginekologių, Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė džiaugėsi, kad gimdymas vidury Baltijos jūros buvo sklandus.

Gimdymas kelte – didelis stresas tiek gimdyvei, tiek naujagimiui, todėl K.Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad pirmas sąrėmis gali prasidėti nebūtinai tą dieną, kurią apskaičiuoja gydytojas ar būsima gimdyvė.

Nustatyti gimdymo datą – labiau teorinė užduotis. Juk bet kuri stresinė situacija ar net kelionė gali išprovokuoti gimdymą. Sąrėmiai gali prasidėti bet kurią akimirką ir nesvarbu, kada pastarąjį kartą nėščioji tikrinosi sveikatą ir ką jai sakė gydytojas apie kelionės saugumą.

„Jei lipdama į keltą moteris jautė skausmus pilvo apačioje, tai buvo ženklas apie gimdymo pradžią. Tačiau dėl kelionės rūpesčių moteris galėjo pamiršti prasidedančius sąrėmius“, – teigė K.Mačiulienė.

Išleisdama nėščiąją į kelionę vilnietė gydytoja įspėja – niekada netikėkite, kad tokia pat būsena išliks ir po dviejų ar trijų parų, viskas gali keistis nuo jūsų patirtų įspūdžių ir išgyvenimų, todėl tikroji gimdymo data gali būti kita, nei yra nustatyta.

Paskutinės savaitės – rizikingiausios

Gimdymas nėra planinis dalykas, todėl nuo 37-osios nėštumo savaitės greitoji būtinoji pagalba bet kurioje Europos valstybėje bus vertinama kaip planinė.

Nuo 37 savaitės vaisius vertinamas kaip išnešiotas ir bet kurią dieną gali įvykti gimdymas.

Jeigu vaikas gimsta anksčiau, pavyzdžiui, 34 ar 35 savaitę, tai yra papildoma rizika, nes stresą patiria ne tik gimdyvė, bet ir jos kūdikis.

„Likus dviem savaitėms iki kelionės gydytojas gali išrašyti pažymą apie nėščiosios būklę, tačiau būna ir taip, kad nuo įvairių aplinkybių užsiveda hormonų mechanizmas ir prasideda gimdymo veikla, kurios moteris nesitikėjo.

Gimdymas gali prasidėti bet kurią nėštumo akimirką“, – įspėjo gydytoja K.Mačiulienė.

Gimdymas traukinyje

Ne tik keltas, bet ir traukinys nėščiajai gali tapti gimdykla. Vilnietės medikės praktikoje buvo ne vienas atvejis, kai greitosios pagalbos medikai atveždavo moterį, kuriai gimdymas prasidėjo važiuojant traukiniu.

„Mūsų ligoninė įsikūrusi netoli Vilniaus geležinkelio stoties, todėl yra tekę gelbėti ne tik Lietuvos pilietes, bet ir užsienietes, kurios būdamos nėščios vyko tarptautiniu traukiniu pro Vilnių“, – pasakojo K.Mačiulienė.

Yra buvę ir taip, kad išlipusi iš lėktuvo ir leisdamasi trapu nėščioji imdavo šaukti, kad gimdo. Laimė, Tarptautinis Vilniaus oro uostas yra vos keli kilometrai nuo Vilniaus gimdymo namų.

Todėl gydytoja K.Mačiulienė patarė nėščiosioms vengti skrydžių lėktuvais.

„Iš manęs besilaukiančios moterys neretai pasišaipo, kai jas perspėju, kad geriau iki gimdymo skrydžių vengti. Jų nuomone, nėštumas – ne liga. Tai – tiesa, bet nereikėtų pamiršti, kad skrydžių metu patiriamos didžiulės perkrovos, kurios itin nepageidautinos nėščiosioms“, – pasakojo medikė.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Naujagimių skyriuje yra gydyti vaikai, kuriuos pagimdė nėštumo metu lėktuvu keliavusios moterys ir kažkas susiklostė negerai.

Kadangi skrydžio metu keičiasi slėgis, nėščiajai gali nutekėti vaisiaus vandenys ir prasidėti pirmalaikis gimdymas.

Būtina pažyma anglų kalba

Daugelis oro linijų nėščiosioms skristi leidžia be jokių apribojimų iki 27-osios nėštumo savaitės imtinai, bet ir iki tol keliaujant patartina turėti pažymą apie nėštumą.

Skrendant nuo 28-osios nėštumo savaitės pradžios iki 35–36 savaitės pabaigos būtina turėti gydytojo pažymą anglų kalba, patvirtinančią, kad moteriai galima skristi. Pažyma turi būti išduota likus dviem savaitėms iki skrydžio.

Nuo 36–37 nėštumo savaitės moterims skristi nebeleidžiama. Jeigu moteris laukiasi dvynukų, jai skristi neleidžiama anksčiau – paprastai nuo 32-osios nėštumo savaitės.

Jeigu moteris tvirtina, kad jos nėštumas dar nedidelis ir gydytojo pažymos pateikti ji neprivalo, bet oro linijų darbuotojas tuo abejoja, moteriai gali būti neleidžiama lipti į lėktuvą.

Tokius apribojimus skrydžių bendrovės taiko tam, kad būtų išvengta rūpesčių, jei gimdymas prasidėtų pirma laiko.

Kruiziniame laive – naujagimio verksmas

2015 metais viename kruiziniame laive gimė berniukas, nors iki numatytos gimimo datos buvo likę kone 4 mėnesiai. Kai amerikietė Emily Morgan su vyru ir trimete dukra leidosi į savaitę trunkantį kruizą po Karibus, ji tikėjosi gerai pailsėti, nes iki gimdymo buvo dar toli.

Kai iki artimiausio uosto buvo maždaug 14 valandų plaukimo, laive gimė sūnus, jis svėrė vos 680 gramų. Laivo medikas įspėjo jaunus tėvus, kad neturėtų jokių vilčių, – mažylis negyvens, tačiau įvyko stebuklas.

Nors tokio amžiaus naujagimių plaučiai dar nesubrendę, berniukas nepasidavė. Kai mama po gimdymo pirmą kartą pamatė savo sūnų, jis tyliai verkė. Tai buvo geras ženklas – naujagimio plaučiai yra tiek išsivystę, kad jis turėjo jėgų verkti.

Išgirdo riksmą traukinio tualete

Airijos geležinkelių atstovai prieš keletą metų įteikė neįprastą dovaną traukinyje gimusiai mergaitei – ji iki pat 25-erių galės nemokamai keliauti.

Ši gimimo istorija įvyko traukinyje, vykstančiame iš Golvėjaus į Dubliną. Kūdikį priėmė traukiniu važiavęs gydytojas ir dvi medicinos slaugytojos. Traukiniui atvykus į Dubliną motina ir naujagimis buvo nugabenti į ligoninę.

Viena traukinio darbuotoja, išgirdusi iš tualeto sklindantį moters riksmą, suprato, kad kažkas atsitiko. Tualete ji išvydo jauną moterį, kuriai prasidėjo sąrėmiai.

Traukinio įgula iškvietė greitąją pagalbą. Paaiškėjo, kad tuo pačiu traukiniu važiuoja vienas šeimos gydytojas iš Golvėjaus. Jis sunerimo, kad kažkas atsitiko, nes traukinys neplanuotai sustojo Kildero stotyje.

Išgirdęs, kad traukinyje gimdo moteris, jis atskubėjo į vagoną. Gimdyve jau rūpinosi atsitiktinai tuo pačiu traukiniu vykstančios dvi slaugytojos. Gimus mergaitei visi lengviau atsipūtė. Jauna mama dėkojo ne tik traukinio įgulai, bet ir keleiviams.

Žmona pagimdė laiptinėje

2018 metų balandį garsus JAV komikas ir vakarinės pokalbių laidos vedėjas Sethas Meyersas (44 m.) su žmona teisininke Alexi Ashe (35 m.) susilaukė antrojo vaiko. Tačiau gimdyvė nespėjo nuvykti į ligoninę, todėl berniukas gimė laiptinėje.

Neįtikėtiną sūnaus gimimo istoriją S.Meyersas papasakojo Setho Meyerso vakaro pokalbių laidoje („Late Night with Seth Meyers“). Jo šeimai balandžio 8-oji prasidėjo kaip paprastas sekmadienis – su vėlyvais pusryčiais ir pasivaikščiojimu Niujorko parke.

Kai atbėgo jo uošvė šaukdama: „Privalome nedelsiant važiuoti į ligoninę!“, Sethas iškvietė liftą. Liftu leidosi ne tik jis, bet ir jo žmona, uošvė ir gimdymo konsultantė – dula. Kai liftas nusileido dangoraižio laiptinėje, komiko žmona suprato, kad iki ligoninės nenuvažiuos – kūdikis gims tuoj pat.

Paskambinęs pagalbos numeriu 911 komikas vos tramdė emocijas. Per minutės pokalbį jis ištarė tris frazes: „Mums tuoj gims kūdikis“, „Mums gimsta kūdikis“ ir „Mums jau gimė kūdikis“.

Atvykę Niujorko ugniagesiai gelbėtojai ir policijos pareigūnai rado jau gimusį berniuką, jiems liko nukirpti virkštelę. Komikas dėkojo kaimynams, atnešusiems rankšluosčių, – jie panaudoti kaip vystyklai.

Naujagimiui sūnui pora davė Axelio Strahlo vardą. Juodu augina dar vieną sūnų – keturmetį Ashe Olsoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.