Specialistai atsako: ar reikia gimdyvėms kaukių ir ką jos turi žinoti apie gimdymą dabar

Laukiantis kūdikio kyla daug klausimų apie tai, kaip tinkamai pasiruošti gimdymui? Kada atvykti į Gimdymo skyrių? Ar galės gimdyme dalyvauti artimas žmogus? Labai svarbu, kad šeimos pagausėjimo laukiančius pasiektų tiksli ir patikima informacija. Todėl Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos specialistai pasirengę atsakyti į kylančius klausimus ir patarti. Startavo nauja rubrika „Nėštumas. Gimdymas. Naujagimis. Atsako specialistai“, kurios pirmoji tema buvo – ką žinoti besiruošiančioms gimdyti?

Planuojant gimdyti Kauno klinikose, iš anksto tirtis dėl COVID-19 infekcijos nereikia. <br>123rf nuotr.
Planuojant gimdyti Kauno klinikose, iš anksto tirtis dėl COVID-19 infekcijos nereikia. <br>123rf nuotr.
Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinika.<br> Kauno klinikų nuotr.
Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinika.<br> Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 12:52 PM, atnaujinta Sep 11, 2020, 1:55 PM

Tiesioginės Facebook transliacijos metu kalbėjosi ir į klausimus atsakė Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas, Priešlaikinio gimdymo sektoriaus vadovė, gydytoja akušerė ginekologė prof. Meilė Minkauskienė ir vyresnioji akušerė Virginija Stankevičiūtė.

– Kurios moterys gali atvykti gimdyti į Kauno klinikų Gimdymo skyrių? Ar atvykstant reikalingas siuntimas?

M. Kliučinskas: Kauno klinikos yra Perinatologijos centras ir čia gydomos sudėtingiausių būklių pacientės. Tačiau klaidingai manoma, kad čia priimamos tik sunkiausių būklių gimdyvės. Kauno klinikų Gimdymo skyriuje gali gimdyti visos moterys nepriklausomai nuo nėštumo ar gimdymo rizikos, amžiaus ar gyvenamosios vietos. Visos norinčios yra laukiamos ir gali atvykti į Kauno klinikų Nėščiųjų ir gimdyvių priimamąjį.

Atvykstant nereikia jokio siuntimo, tereikia su savimi turėti nėščiosios kortelę, kurioje yra visa reikalinga informacija apie nėštumą. Net jei ir pamiršote pasiimti kortelę, jūs vis tiek būsite priimta gimdyti.

Siuntimas reikalingas tik tuo atveju, jei prižiūrintis medikas nėštumo metu jus siunčia konsultacijai į Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultaciją.

– Koks gimdyvės kelias? Kaip patekti į gimdymo palatą?

V. Stankevičiūtė: Reikėtų įvažiuoti pro Akušerijos ir ginekologijos klinikos vartus ir budinčiajam pasakyti, kad važiuojate gimdyti. Reikėtų informuoti, koks automobilio valstybinis numeris ir būsite įleidžiami į ligoninės teritoriją. Jei atvykote su savo automobiliu, gimdymo laikotarpiui jį palikite Kauno klinikų teritorijoje svečio vietoje.

Apvažiavus Akušerijos ir ginekologijos kliniką, pastato pabaigoje (kairėje) matysite Nėščiųjų ir gimdyvių priimamąjį, kur jums atvykus bus užduodami klausimai apie epidemiologinę situaciją, atvykimo tikslą, bus pamatuota temperatūra ir užpildomi reikalingi dokumentai. Tuo pačiu metu gimdyvei bei jos artimam žmogui (kuris dalyvaus gimdyme) bus paimamas tyrimas dėl COVID-19 infekcijos.

Po apžiūros ir klinikinės situacijos įvertinimo jus pasitiks akušerė, kuri ir prižiūrės jus gimdymo metu.

– Kada vykti į Gimdymo skyrių?

M. Minkauskienė: Į gimdymo skyrių vykite tada, kai jaučiate, jog prasidėjo gimdymas. Apie prasidėjusį gimdymą jums signalizuos skausmingi sąrėmiai, pasikartojantys dažniau nei kas 10 minučių. Jei laukiatės pirmą kartą, neskubėkite ir stebėkite, ar sąrėmiai dažnėja ir stiprėja, tampa skausmingesni. Jei laukiatės ne pirmą kartą ir gydytojas jus įspėjo, tikriausiai teks vykti su pirmaisiais sąrėmiais.

Kitas požymis, jog reikia vykti į Gimdymo skyrių, – tai bėgantys vaisiaus vandenys.

– Kada reikia nedelsiant vykti į Nėščiųjų ir gimdyvių priėmimą?

M. Minkauskienė: Nedelsiant vykti į ligoninę reikėtų tuomet, jei pastebėjote kraujavimą iš makšties arba susilpnėjo vaisiaus judesiai. Taip pat staiga atsirado būklės pokyčiai, keliantys staiga atsiradusį skausmą ar kitą stiprų diskomfortą.

– Ką daryti, jei gimdymo terminas praėjo?

M. Minkauskienė: Norime nuraminti, jog vos 4 proc. nėščiųjų pagimdo per nustatytą gimdymo terminą. Parinkta termino diena yra sąlyginė, todėl važiuoti į Nėščiųjų ir gimdyvių priimamąjį nereikia. Jei jūsų nėštumas nėra rizikingas, paprastai laukiama apie 10 dienų po termino. Tačiau geriausiai patarti, kada atvykti, galėtų jūsų nėštumą prižiūrintis gydytojas.

Jei jaučiate, kad jūsų būklė pablogėjo, turite nusiskundimų, tuomet nedelsiant vykite į ligoninę arba bet kuriuo paros metu skambinkite į Kauno klinikų Nėščiųjų ir gimdyvių priimamąjį: +370 37 326270.

– Kokia tyrimų dėl COVID-19 atlikimo tvarka? Kalbama, kad reikia iš anksto būti pasidarius tyrimą ir turėti atsakymą.

M. Kliučinskas: Tikslios gimdymo datos iš anksto numatyti negalima, nebent būtų nutarta atlikti planinę cezario pjūvio operaciją. Planuojant gimdyti Kauno klinikose, iš anksto tirtis dėl COVID-19 infekcijos nereikia. Tyrimą atlikti reikėtų tik tada, jei jaučiate simptomus ir turėjote kontaktą su sergančiu žmogumi. Atvykus gimdymui į Kauno klinikas, COVID-19 tyrimą jums ir jūsų artimajam (kuris dalyvaus gimdyme) akušerė paims Kauno klinikų Nėščiųjų ir gimdyvių priimamajame. Už tyrimą mokėti nereikia.

– Ką atsivežti į ligoninę?

V. Stankevičiūtė: Nėščiosios kortelę, asmens dokumentą, higienos priemones (dantų šepetėlį ir pastos, įklotus, sauskelnines kelnaites). Nepamiršti pasiimti vilnones kojines savo naujagimiui, kepuraitę ir kitus rūbelius, sauskelnes. Reikėtų įsidėti geriamojo negazuoto vandens, juodojo šokolado (be priedų). Jei po gimdymo pasilieka artimas žmogus, įsidėti jam patogią avalynę (šlepetes).

Taip pat galite atsivežti savo muzikos ar kitų asmeninių daiktų, kurie jums gali sukurti dar jaukesnę aplinką.

– Ar gimdymo metu gali dalyvauti artimas žmogus, dula? Ar gali jis likti po gimdymo? Kokios sąlygos?

M. Minkauskienė: Gimdymo natūraliais takais metu gali dalyvauti vienas artimas žmogus arba dula (jiems atliekamas COVID-19 tyrimas). Dalyvaujantis gimdyme žmogus turi neturėti jokių virusinės infekcijos požymių bei kontakto su galimai užsikrėtusiuoju.

Artimajam pasilikti po gimdymo galima tik tuo atveju, jei esate vienvietėje palatoje. Visą šį laiką (iki išvykimo į namus) pasilikęs artimasis negali išeiti iš ligoninės, tačiau jam yra sudarytos sąlygos ir galimybė užsisakyti ligoninės maitinimą į vienvietę palatą.

Jei po gimdymo patekote į dvivietę palatą, artimas žmogus galės pasilikti tik 15 minučių. Vėliau jis galės aplankyti 2 kartus per savaitę po 15 minučių.

– Ką svarbu žinoti apie akušerinę pagalbą Kauno klinikų Gimdymo skyriuje?

M. Kliučinskas: Kauno klinikose jau aštuonerius metus akušerės savarankiškai prižiūri mažos rizikos gimdymus. Viena akušerė prižiūri ne dagiau nei dvi gimdančias moteris. Tačiau svarbu žinoti, jog net ir nerizikingo gimdymo metu situacija gali pasikeisti. Kauno klinikose operatyviai dirba daugiadalykė komanda, todėl ištikus nenumatytai situacijai prie akušerės prisijungia gydytojas akušeris, anesteziologas, neonatologas ir kiti įvairių sričių specialistai, kurie nedelsiant suteiks visą reikalingą pagalbą.

Gimdymo metu taip pat galima laisvai judėti, pasirinkti norimą gimdymo padėtį ar gimdymo nuskausminimo būdą. Akušerės visada pasirengę reaguoti į pastabas, pasiūlymus ir suteikti reikalingą informaciją bei pagalbą.

Kauno klinikose vyksta ir mokymosi procesas. Tačiau svarbu žinoti, jog be šeimos sutikimo studentai negali dalyvauti ir stebėti gimdymo. Personalas visuomet atsižvelgia į šeimos išreikštą norą.

– Ar gimdymo metu reikia dėvėti apsauginę veido kaukę?

V. Sstankevičiūtė: Taip, gimdyvė turi dėvėti veido kaukę. Taip, gimdyvė turi dėvėti veido kaukę. Tačiau šioje situacijoje mes žiūrime lanksčiai, tuo labiau, kad personalas dėvi visas reikalingas apsaugos priemones. Gimdymas reikalauja daug fizinių pastangų, todėl stangų metu, jei žinome, kad COVID-19 testo atsakymas neigiamas, moteris nejaučia jokių virusinės infekcijos simptomų ir neturėjo kontakto su sergančiu asmeniu, tuomet gimdyvei leidžiame nusiimti apsauginę veido kaukę.

– Ar galima pasirinkti gimdymo specialistą?

M. Kliučinskas: Šiuo metu galima pasirinkti tik tuo metu Gimdymo skyriuje dirbantį akušerį ar gydytoją akušerį ginekologą. Pasirinkti kitos pamainos specialistą nėra galimybės.

– Kaip po gimdymo patekti į vienvietę palatą? Ar galima rezervuoti iš anksto?

V. Stankevičiūtė: Kadangi tiksli gimdymo data nėra žinoma, iš anksto rezervuoti vienvietės gimdymo palatos negalima. Tačiau yra tikimybė, kad po gimdymo bus galimybė pasirinkti vienvietę palatą, jų turime – 19. Vienvietės palatos yra mokamos. Visos kitos po gimdymo palatos yra dvivietės.

– Kokia tvarka dėl planinių cezario pjūvio operacijų?

M. Minkauskienė: Dėl planinės cezario pjūvio operacijos moteris su siuntimu atvyksta į Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultaciją. Konsultacijos metu parenkama operacijos data. Tam, kad būtų laiku atliktas COVID-19 tyrimas, į ligoninę moteris turi atvykti dieną prieš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?