Ultragarsinis tyrimas nėščiosioms: kada jis atliekamas ir ką parodo?

Ultragarsinis tyrimas arba vaisiaus echoskopija Lietuvoje pradėta atlikti prieš beveik 50 metų. Dabar be šio tyrimo neįsivaizduojama nėštumo apžiūra. Ką jis duoda, kada ir kaip atliekamas socialinių tinklų rubrikoje „Nėštumas. Gimdymas. Naujagimis. Atsako specialistai.“ papasakojo Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos klinikos Vaisiaus medicinos centro vadovė gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Machtejevienė.

Nei nėra specialių indikacijų, ultragarso tyrimas nėščiosioms atliekamas dukart per devynis mėnesius.<br>123rf nuotr.
Nei nėra specialių indikacijų, ultragarso tyrimas nėščiosioms atliekamas dukart per devynis mėnesius.<br>123rf nuotr.
 Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos klinikos Vaisiaus medicinos centro vadovė gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Machtejevienė išsamiai pasidalijo informacija apie ultragarso tyrimą. <br> Kauno klinikų nuotr.
 Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos klinikos Vaisiaus medicinos centro vadovė gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Machtejevienė išsamiai pasidalijo informacija apie ultragarso tyrimą. <br> Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-09-24 10:16, atnaujinta 2020-09-24 10:21

– Kas yra ultragarsinis tyrimas?

– Tai vienas pagrindinių tyrimų nėštumo metu. Jis yra neinvazinis ir jo metu tiriama vaisiaus augimą, raidą, nuokrypius nuo normalios nėštumo eigos.

– Kada jis atliekamas?

– Ultragarsinis tyrimas per visą nėštumo laikotarpį standartiškai atliekamas du kartus. Pirmą kartą – 11-13 nėštumo savaitę. Šitą patikrą gali atlikti jus prižiūrintis akušeris ginekologas. Jei nėra jokių nukrypimų, to gali ir užtekti. Pirmojo tyrimo ultagarsu metu bus įvertinta, kiek yra vaisių, ar vaisius gyvas, kur yra placenta, kiek vaisiaus vandenų. Taip pat bus įvertinta vaisiaus anatomija bei išmatuotas vaisiaus dydis. Tai labai svarbu įvertinant nėštumo trukmę ir patikslinant gimdymo datą. Jei jūs priklausote padidintos rizikos grupei:

  • nėščiajai yra daugiau nei 35 metai gimdymo metu;
  • vyras yra vyresnis nei 42 metai;
  • praėję nėštumai buvo komplikuoti;
  • gimė naujagimis su kažkokia įgimta raidos yda;
  • šeimoje yra patologojų;

tuomet jus prižiūrintis akušeris ginekologas turėtų duoti siuntimą ir jus turėtų konsultuoti gydytojas akušeris ginekologas arba genetikas perinataliniame centre, tarkime Kauno klinikose.

Antrasis ultragarsinis tyrimas privalomas 18-20 nėštumo savaitę. Jo metu vertinama vaisiaus anatomija. Vaisius jau būna didesnis, todėl vaisiaus struktūras – smegenis, širdį, galūnes. Šio tyrimo metu, jei moteris pageidauja, galime pasakyti ir vaisiaus lytį. Taip pat dar kartą patikslinima nėštumo trukmė ir sudaromas gimdymo bei priežiūros planas.

– Ar reikalingas pasiruošimas ultragarsiniam tyrimui?

– Specialiai ruoštis nereikia. Svarbu atvykti paskirtų laiku, o prieš tyrimą gydytojas supažindins, kas bus tiriama. Tiesa, nepamirškite įspėti, jei nenori kažko žinoti – vaisiaus lyties ar raidos nukrypimų. Paprastai šio tyrimo metu rekomenduojame atvykti su vyru ar partneriu, bet dėl COVID-19 dabar to daryti negalima, todėl siūlome nufilmuoti ekraną, pasidaryti keletą nuotraukų atminčiai. Be to, griežtai nerekomenduojame į šį tyrimą atsivesti mažų vaikų, nes vertinant vaisiaus anatomiją bet kokie rasti nukrypimai gali neigiamai paveikti mažametį vaiką.

– Ar šis tyrimas tikslus?

– Visuomet vertiname vaisiaus augimą, matuojame vaisiaus galvą, pilvą, šlaunikaulį ir pagal tai skaičiuojame, koks numatomas svoris. Žinoma, kiekvienas tyrimas turi paklaidą, pasakome, kokia ji galėtų būti. Paklaida didesnė, kai nėštumas didesnis. Taip pat ji priklauso ir nuo aparatūros, ir nuo specialisto patirties. Taip pat kartais tyrimui sutrukdo ir pats vaisius, jei būna pasisukęs netinkama padėtimi.

– Ką dar gali pamatyti?

– Visuomet turime tikslą kodėl tiriame. Jei pacientė atvyko įvertinti vaisiaus raidos, tai ir tiriame raidą Šio tyrimo metu galime pamatyti įvairių nukrypimų nuo normalios nėštumo eigos, širdelės smegenų patalogijos. Žinoma, tai reikia patikslinti kitais tyrimais – magnetinio rezonanso arba gimus naujagimiui, kokio dydžio ta patalogija. Taip pat vertiname chromosominių anomalijų žymenis ir kartais jų radus, tariamės su šeima, kaip toliau elgtis. Dažnai tenka siūlyti genetinius tyrimus.

– Ar Kauno klinikose tiriama 3D echoskopu?

– Turime visą aparatūrą – 2D, 3D, 4D ir šią įrangą pasitelkiame, kai įtariama patalogija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?