Galvojate apie antrą ar trečią vaikelį? Pasakė, koks turi būti tarpas tarp nėštumų

Daugybė tėvų paauginę pirmąjį vaikelį keletą mėnesių pradeda mąstyti apie dar didesnį šeimos pagausėjimą. Kai kurie tikisi turėti pametinukus, kuriuos vienu metu auginti sunkiau, bet užtat viliamasi, kad ryšys tarp šių vaikų bus didesnis, nes amžiaus skirtumas mažesnis. Kiti svarsto padaryti didesnį tarpą tarp nėštumų – moteris nori fiziškai sustiprėti, kad vėl pasiruoštų kitam nėštumo bei gimdymo maratonui. Koks iš tiesų turėtų tarpas tarp nėštumų, kuris būtų sveikiausias moteriai?

Kas kiek metų geriausia susilaukti vaikų ir koks turėtų būti tarpas tarp nėštumų žmonijai, palyginti, naujas klausimas.<br>„Pexels“ nuotr
Kas kiek metų geriausia susilaukti vaikų ir koks turėtų būti tarpas tarp nėštumų žmonijai, palyginti, naujas klausimas.<br>„Pexels“ nuotr
„Optimalus tarpas tarp nėštumų gali būti 12-24 mėnesių iki pastojimo po gimdymo“, – teigia Danijos Vėžio Draugijos mokslo centro doktorantė, tinklaraščio „Žemiau bambos“ autorė Aivara Urbutė.<br>Buro Jantzen nuotr.
„Optimalus tarpas tarp nėštumų gali būti 12-24 mėnesių iki pastojimo po gimdymo“, – teigia Danijos Vėžio Draugijos mokslo centro doktorantė, tinklaraščio „Žemiau bambos“ autorė Aivara Urbutė.<br>Buro Jantzen nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2020, 5:32 PM

Jei tarpas per mažas ar per didelis – rizikos didesnės

„Tam, kad sumažinti komplikacijų riziką nėštumo bei gimdymo metu Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) rekomenduoja bent 24 mėnesių pertrauką iki pastojimo po gimdymo ir bent 6 mėnesių pertrauką iki pastojimo po persileidimo ar aborto. Šios rekomendacijos paremtos duomenimis iš mažas bei vidutines pajamas turinčių šalių, todėl gali būti ne tokios aktualios dideles pajamas turinčioms šalims, pvz. Lietuvai.

Tyrimai apimantys duomenis iš dideles pajamas turinčių šalių (tokių, kaip Lietuva) teigia, kad optimalus tarpas tarp nėštumų gali būti 12-24 mėnesių iki pastojimo po gimdymo“, – teigia Danijos Vėžio Draugijos mokslo centro doktorantė, tinklaraščio „Žemiau bambos“ autorė Aivara Urbutė.

Ji taip pat papildo, kad jei moteris prieš tai patyrė persileidimą ar abortą, pastoti reikėtų ne anksčiau kaip po trijų mėnesių.

Gydytoja remiasi 2018 metais „The Journal Of American Medical Association“ publikuoto tyrimo, kuriame buvo ištirti beveik 150 000 nėštumų, duomenimis.

„Toms moterims, kurios susilaukė kito vaikelio po 12 mėnesių ir anksčiau, lyginant su 18 mėnesių pertrauka, grėsė didesnė priešlaikinio gimdymo, mažesnio svorio naujagimio rizika, didesnė vaisiaus/naujagimio komplikacijų ar sunkių nėštumo komplikacijų tikimybė, – dalijasi informacija A.Urbutė.

– Tačiau tų komplikacijų rizika itin maža, todėl net ir susilaukus su maža pertrauka, svarbiausia, didesne nei 6 mėnesiai – dauguma nėštumų baigiasi sklandžiai.“

Jei prieš tai moteriai gimdant buvo atlikta cezario pjūvio operacija (CPO), jai galioja tos pačios rekomendacijos. Tiesa, pasak A.Urbutės, dėl per ankstyvo gimdymo po prieš tai buvusios CPO yra didesnė rizika gimdos rando plyšimui.

Mokslas siūlo, kad tarpas tarp nėštumų po CPO būtų ne mažesnis kaip 6-8 mėnesiai, idealu bent 18 mėnesių ir daugiau“, – pataria specialistė, besidalijanti daugiau patarimų apie moters sveikatą ir nėštumą Instagram paskyroje „Žemiau bambos“.

Geriausio amžiaus nėra

Tiesa, kas kiek metų geriausia susilaukti vaikų ir koks turėtų būti tarpas tarp nėštumų žmonijai, palyginti, naujas klausimas, taip rašoma dr.Laura Markham knygoje „Ramūs tėvai, geri brolių ir seserų santykiai“, kurią neseniai lietuvių kalba išleido leidykla „Vaga“. Paprasčiausiai, kol kūdikiai nebuvo pradėti maitinti iš buteliukų, buvo mažai tikėtina, kad pagimdžiusios moterys netrukus vėl pastos ir norma tarp gimdymų vidutiniškai būdavo treji metai.

Jei pastojimą planuojate ne pagal savo sveikatą, o dėl vaikų tarpusavio santykių, verta įvertinti, kad pagal mokslinius tyrimus panašaus amžiaus broliai ir seserys labiau lenktyniauja tarp savęs ir yra agresyvesni. Taip, jų santykiai dažnai artimesni vienas kitam, bet ne visuomet.

Klinikinė psichologė ir tėvų konsultantė L.Markham dar siūlo atsižvelgti į tai, kas jums galės padėti, kiek patys turite kantrybės ir energijos, ar paprasta susitarti su auginamu vaiku, ar nekamuoja sveikatos problemos ir ar nėra kitų reikšmingų stresų šeimai.

Mokslininkai taip pat paneigė mitą, kad maži vaikai neprisimena laiko prieš naują kūdikį ir lengviau prisitaiko kol, pavyzdžiui, brolio ar sesės sulaukia nebūdamas dvejų. Pasirodo, nėra svarbu, ką jis prisimins, bet svarbiausia, kiek laiko jis kęs, kol bus patenkintos jo reikmės ir kokias nesąmoningas išvadas per tą laiką padarys apie savo vertę ir apie tai, ar galima pasitikėti kitais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.