Gimdymo kainos Lietuvoje ir svetur: neįvertiname to, ką gauname nemokamai

Lietuvoje įprasta, kad gimdymo sąskaitas padengia ligonių kasos ir niekad nesusimąstome, kiek iš tiesų tai kainuoja. JAV už gimdymą reikia susimokėti patiems arba tai padengia draudimas, o sumos būna ne tik keturženklės, bet ir septynženklės

Lietuvoje įprasta, kad gimdymo sąskaitas padengia ligonių kasos ir niekad nesusimąstome, kiek iš tiesų tai kainuoja.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje įprasta, kad gimdymo sąskaitas padengia ligonių kasos ir niekad nesusimąstome, kiek iš tiesų tai kainuoja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 6:19 AM

Sąskaitos – tūkstantinės

Socialiniame tinkle „TikTik“ išpopuliarėjo įrašas, kuriame mama, prisistatanti MsLilyFlowers, klausia – kokio amžiaus buvo vaikai, kai sumokėjote paskutines sąskaitas už gimdymą ir pati prisipažįsta, kad jos mažyliui buvo dveji.

Pasirodo, ši problema JAV aktuali ne tik jai – video buvo peržiūrėtas daugiau nei pusę milijono kartų ir sulaukė šimtų kitų tėvų atsakymų. Daugelis atskleidė, kad išsimokėjimas už ligoninės sąskaitas užtruko metus ir net daugiau, ypač tiems, kurių naujagimiams prireikė papildomos pagalbos.

Viena šeima prisipažino, kad dėl nenumatyto cezario pjūvio ir dviejų savaičių praleistų naujagimių intenstyvios priežiūros skyriuje sąskaitos buvo tokios didelės, kad jas išmokėjo tik kai vaikui buvo trylika, rašo „The Independent“.

Kita mama šokiravo pareiškusi, kad už 19 dienų praleistų naujagimių intensyvios priežiūros skyriuje jai buvo pateikta net 195 tūkst. JAV dolerių (163 tūkst. eurų) sąskaita.

Nebeturi santaupų pensijai

Įrašas paskatino vieną trynukų mamą patalpinti taip pat video įrašą socialiniame tinkle „TikTok“, kuri atskleidė, kad ligoninės sąskaita už jos vaikų gimimą buvo didesnė nei 1,2 mln. JAV dolerių.

„Jie gimė neišnešioti, kai nėštumas buvo tik 31 savaitės. Prieš tai dvi savaites aš praleidau ligoninėje. Gime jie sirgo dvynių transfuzijos sindromu, nes kūdikis B negavo pakankamai maistinių medžiagų, kai kūdikis A ir kūdikis C vartojo juos visus, todėl ligoninėje praleido atitinkamai 62, 68 ir 82 dienas“, – pasakojo ji 13 milijonų peržiūrų sulaukusiame įraše.

Žinoma, didžiąją dalį sumos sumokėjo sveikatos draudimas, kuriuo JAV gyventojai turi pasirūpinti patys arba tai padaro už juos darbovietė. Moteris telliko skolinga 65 tūkst. JAV dolerių, kuriuos ji sumokėjo iš savo pensijų fondo.

„Aš esu našlė ir aš niekada niekada negalėsiu išeiti į pensiją“, – įrašą baigė ji.

Komentarų negailėjo ir tėvai iš šalių, kur gimdymas padengiamas valstybės, tėvai susilaukę kūdikio dar gauna ir dovanų rinkinius.

Lietuvoje – keliskart pigiau

Remiantis „American Journal of Managed Care“ 2016–2017 m. vidutinės gimdymo išlaidos JAV buvo apie 13811 JAV dolerių (apie 11420 eurų), kurias padengė darbdavio suteikiamas draudimas, o šeimoms tekdavo susimokėti 1000-2500 JAV dolerių priklausomai nuo valstijos. Tačiau, pasak tyrėjų, kaina gerokai didesnė, jei tenka daryti cezario pjūvį ir vidutinės išlaidos išauga iki 17 004 JAV dolerių (14602 eurų).

Už gimdymą Lietuvoje sumoka ligonių kasos. Sveikatos draudimo įstatyme yra nustatyta, kad privalomuoju sveikatos draudimu valstybės draudžiamos moterys, kurioms įstatymų nustatyta tvarka suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, ir nedirbančios moterys nėštumo laikotarpiu 70 dienų iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo.

Šiuo atveju įprastas gimdymas ligonių kasoms kainuoja nuo 578 iki 1868 eurų, o kai gimdymo metu atliekamas cezario pjūvis ir yra pavojingų gyvybei ar sunkių komplikacijų, paslaugų kaina išauga iki 2564 eurų.

Tėvai papildomai gali asmeniškai sumokėti ligoninei, jei nori, jog gimdymą priimtų konkretus specialistas. Tiesa, ši paslauga karantino laikotarpiu netaikoma.

Jei šeima nori susilaukti vaikelio prižiūrimi privačioje ligoninėje, teks susimokėti apie 4000 Eur, o jei prireiks cezario operacijos – ir iki 5000 eurų.

Parengta pagal „The Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.