Informuoja, ar bandantys susilaukti kūdikio bei nėščiosios gali skiepytis nuo COVID-19

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomendacijas dėl skiepų nuo COVID-19 nėščiosioms koreguoja pagal besikeičiančią situaciją. Tuo tarpu planuojančioms pastoti šeimoms, medikai jau turi konkretų atsakymą.

Šiuo metu nei viena tarptautinė organizacija labai aiškių rekomendacijų nėščiosioms nepateikia.<br> lrytas.lt koliažas
Šiuo metu nei viena tarptautinė organizacija labai aiškių rekomendacijų nėščiosioms nepateikia.<br> lrytas.lt koliažas
Pandemijos metu besilaukiančios moterys, pasakoja „Žinių radijo“ laidoje kalbinta Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentė profesorė dr. Diana Ramašauskaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Pandemijos metu besilaukiančios moterys, pasakoja „Žinių radijo“ laidoje kalbinta Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentė profesorė dr. Diana Ramašauskaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Edita Dačinskaitė

Apr 6, 2021, 9:44 AM, atnaujinta Apr 6, 2021, 9:48 AM

Apie tai bei ką turi žinoti Pandemijos metu besilaukiančios moterys, pasakoja „Žinių radijo“ laidoje kalbinta Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentė profesorė dr. Diana Ramašauskaitė.

– Kokios rekomendacijos teikiamos nėščiosioms dėl skiepų nuo COVID-19?

– Šiuo metu nei viena tarptautinė organizacija labai aiškių rekomendacijų nėščiosioms nepateikia. Tokia situacija yra todėl, kad kuriant vakcinas jokia kompanija neįtraukė nėščiųjų į savo tyrimus.

Tačiau įvertinant vakcinos sudėtį bei COVID-19 ligos pavojingumą besilaukiančioms, daugelis Pasaulio organizacijų, tarp jų PSO, jau pradeda pasisakyti už tai, kad nėščiosios būtų skiepyjamos, nors dar praeitų metų gruodį PSO skelbė, kad nėščiųjų skiepyti nerekomenduojama, dabar sako, kad didesnę užsikrėtimo riziką patiriančios nėščiosios gali buti skiepijamos.

Drąsiau teigti rekomendacijas leidžia ir vis didesnis nėščiųjų skiepijimo mastas. Kovo mėnesio duomenimis, JAV buvo paskiepyta jau virš 200 tūkst. nėščiųjų, daugiausiai – dirbančių sveikatos priežiūros sistemoje.

– Kodėl per kelis mėnesius PSO rekomendacijos keitėsi?

– Daugėja sėkmingai paskiepytų nėščių moterų, o ir kitos apsaugos, be skiepų, nėra. Žinoma, išlieka ligos prevencija. Nėra duomenų, jog yra šalutinis poveikis besivystančiam vaisiui. Į analizę įtraukiami ir atvejai, kuomet atliekant klinikinius tyrimus su vakcinomis, buvo nežinančių apie savo nėštumą dalyvių. Jų nėštumai išliko saugūs, kai kurios jau pagimdė savo vaikus ir jokių neigiamų šalutinių poveikių nebuvo konstatuota.

Šeimos pagausėjimo laukianti moteris – labai jautri visuomenės dalis. Niekas nenori įvardyti kas tikrai galima, juk nėštumų metų gali būti ivairių situacijų, kurių negali numatyti, nes nesčiosios organizmas gali reaguoti kitaip. Turbūt norėdamos apsidrausti organizacijos vengia drąsiai teigti, kad besilaukiančioms skiepytis reikia.

Lietuvos akušerių ginekologų draugijoje, taip pat metodikoje, pakeitėme nuostatas ir kviečiame visas nėščiąsias skiepytis nuo kokliušo 27-36 nėštumo savaitę, tokia rekomendacija taikoma ir daugelyje Pasaulio šalių. Tuo tarpu dėl COVID-19 grėsmės – dar tvirtai teigti, kad rekomenduojame pasiskiepyti visoms nėščiosioms, negalime.

– Tikriausiai reikėtų klausti savo asmeninio gydytojo?

– Geriausia kiekvieną atvejį analizuoti individualiai. Jei nėščioji yra sveikatos priežiūros specialistė, serga diabetu, hipertenzija ar onkologine liga, turi viršsvorį, o gal yra vyresnio amžiaus, tikrai manau, jog jai reikėtų skiepytis. Antra vertus – visuomenėje yra prioritetai ką skiepyti pirmiausia. Lietuvoje vakcina gali būti pirmiausia pasiūlyta toms besilaukiančioms moterims, kurios dirba sveikatos priežiūros institucijose arba serga sunkiomis ligomis.

– Situacijos pavyzdys: moteris, gavusi pirmąjį COVID-19 skiepą, įtaria esanti pastojusi. Ar jai galima skiepytis antruoju skiepu? Kaip tokioje situacijoje elgtis?

– Dėl moterų, kurios dar tik planuoja nėštumą, visų organizacijų nuomonė yra vienoda: planuojant nėštumą, skiepytis galima, nereikia atidėti nei nėštumo planavimo, nei skiepo. Yra tik rekomendacijos dėl laiko trukmės tarp skiepų. FIGO (Tarptautinė akušerių ginekologų organizacija) nurodo, kad jeigu moteris jau yra pasiskiepijusi COVID-19 vakcina, iki antro vakcinavimo, tarkime, kokliušo vakcina, turėtų praeiti ne mažiau kaip dvi savaitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.