Paskaičiavo mamos pilvelyje besispardančių kūdikių jėgą: galėtų smūgiuoti kamuolį

„Mano mažasis futbolininkas“, – moterys meiliai glosto pūpsantį pilvą ir pasakoja, kad mažylio kojų spyriai kartais būna tikrai labai intensyvūs. Moksliniai tyrimai rodo, kad tai nėra atsitiktinumas – mažos kojytės yra pakankamai stiprios, kad spardytų kamuolį ir judėti joms yra labai svarbu.

Kūdikiai pradeda spardytis 7-8 nėštumo savaitę, nors mamos pajunta tik 16-22 savaitę.<br>123rf nuotr.
Kūdikiai pradeda spardytis 7-8 nėštumo savaitę, nors mamos pajunta tik 16-22 savaitę.<br>123rf nuotr.
Standartiškai skaičiuojama, jog atsigulus ant kairiojo šono per dvi valandas būsima mama turi pajusti dešimt judesių.<br>123rf nuotr.
Standartiškai skaičiuojama, jog atsigulus ant kairiojo šono per dvi valandas būsima mama turi pajusti dešimt judesių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2021, 4:51 PM

Kiekviena pajunta skirtingai

Daugelis būsimų mamų, sulaukusios antrojo trimestro nekantriai stebi, kada pajus pirmąjį mažulio spyrį. Tai itin unikali patirtis ir su niekuo nesumaišomas jausmas, kurį vienos patiria anksčiau, kitos šiek tiek vėliau.

Kūdikiai gimdoje pradeda judėti labai anksti, 7-8 savaitę, bet reikia palaukti, kol jie truputį paaugs, kad tuos judesius pajustume. Kai kurios moterys pirmuosius spyrius pajunta 16, kitos 20 nėštumo savaitę. Ir jei tie spyriai pradžioje būna labai pavieniai, vėliau dažnėja ir net kartais pradeda šiek tiek varginti.

Spyriai – stiprėja

Pasirodo, nors vaikutis dar yra labai mažas, jo kojų smūgiai yra nepaprastai stiprūs, rašo portalas „Mother.ly“.

Remiantis „Journal of the Royal Society Interface“ paskelbta ataskaita, Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai, užfiksavę judesius nustatė, kokio stiprumo spyriai.

Vos 20 nėštumo savaitę, kai vaisius sveria vos 290 gramus ir yra 16,5 cm ūgio, jo spyrio jėga yra 2,9 kilogramo! Tai reiškia, kad tos mažos kojytės, vos įmatomos echoskopinio tyrimo metu, galėtų smūgiuoti į kamuolį.

Po dešimties savaičių kūdikis pasiekia savo didžiausią jėgą ir galėtų paspirti net 4,7 kg daiktą. Ir nors kūdikiai toliau stiprėja, jiems pradeda trūkti vietos ir spyrio jėga sumažėja iki 1,7 kg.

„Šie duomenys, kad kūdikio jėga stiprėja sulig jo amžiumi, yra svarbūs, nes vaisiaus judėjimo pokyčiai vėlyvojo nėštumo metu buvo siejami su prastesniais kūdikio sveikatos rezultatais, raumenų ir kaulų sistemos apsigimimais“, – pastebi mokslininkai. Jie išreiškė viltį, kad šios sąsajos patvirtinimas įkvėps būsimus tyrimus su audinių inžinerija ir biomechanika.

Kiekvienas spardosi skirtingai

Kūdikio smūgiai mamos pilvelyje ne tik stiprūs, bet ir labai tikslingi. Būtent šie pratimai padeda vaisiui vystyti savo nervų ir raumenų sistemas taip, kad jie būtų paruošti išoriniam pasauliui.

Ir nors mamos tikina, kad kūdikis pakalbinus juda sąmoningai, vis dėl to mokslininkai laikosi nuomonės, jog vaisiaus judesius vis dar koordinuoja ne smegenys, o refleksai.

Dauguma nėščiųjų akušerių ir ginekologų rekomenduoja stebėti kūdikio judesius kartą per dieną, bet reikia atminti, kad spardymo pojūtis dar priklauso ir nuo paties kūdikio, todėl kiek dažnai ir stipriai jis turi tai daryti, nurodymų nėra.

Standartiškai skaičiuojama, jog atsigulus ant kairiojo šono per dvi valandas būsima mama turi pajusti dešimt judesių. Sunerimti reikėtų nesulaukus smūgių iki 22 nėštumo savaitės arba jei judesių dažnis, stiprumas žymiai pasikeičia.

Parengta pagal „Mother.ly“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.