Įvardijo, ką gimdyvėms būtina pasiimti į ligoninę ir kokios sąlygos vyrams, kurie nori būti kartu

Būsimoms mamos dažnai kyla daug klausimų apie gimdymą. Moterys nori būti jam pasiruošusios iš anksto, kad atėjus džiaugsmingai dienai, nerimo būtų kuo mažiau. Pandemijos metu kyla dar daugiau klausimų – ar gimdyvė ir ją lydintis asmuo privalo testuotis dėl COVID-19 ligos, ar naujagimis gali būti testuojamas, kaip reikėtų elgtis, kai prasideda gimdymas, o testo rezultatų dar nėra.

Be asmens dokumento ir nėščiosios kortelės, rekomenduojama pasiimti moteriai reikalingas higienos priemones. Galima turėti geriamojo vandens ir juodo šokolado energijai papildyti.<br>„Pexels“ nuotr.
Be asmens dokumento ir nėščiosios kortelės, rekomenduojama pasiimti moteriai reikalingas higienos priemones. Galima turėti geriamojo vandens ir juodo šokolado energijai papildyti.<br>„Pexels“ nuotr.
Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas pasakoja, kaip pasiruošti gimdymui ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį pandemijos laikotarpiu.<br>Kauno klinikų nuotr.
Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas pasakoja, kaip pasiruošti gimdymui ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį pandemijos laikotarpiu.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2021, 5:02 PM

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas pasakoja, kaip pasiruošti gimdymui ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį pandemijos laikotarpiu.

– Kas gali atvykti gimdyti į Kauno klinikų Gimdymo skyrių? Ar atvykstant reikalingas siuntimas?

– Kauno klinikų Gimdymo skyriuje laukiame visų moterų, norinčių gimdyti čia, nepaisant to, kuriame mieste jos gyvena, ar kur anksčiau konsultavosi su gydytojais. Gydytojo siuntimo atvykstant gimdyti nereikia.

– Koks būtų gimdyvės kelias į Kauno klinikas?

– Prasidėjus gimdymui, reikėtų atvykti į Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Nėščiųjų priimamąjį. Šią kliniką patogiausiai pasiekti įvažiuojant į teritoriją pro vartus, esančius arčiausiai Akušerijos ir ginekologijos klinikos. Įvažiuojant į teritoriją, reikėtų įspėti budintį apsaugos darbuotoją prie vartų, kad atvykote gimdyti. Apvažiavus Akušerijos ir ginekologijos kliniką, rasite didelėmis raidėmis pažymėtą Nėščiųjų priimamąjį.

Čia galite atvykti bet kuriuo paros metu, 7 dienas per savaitę. Nėščiųjų priimamajame gimdyvę apžiūrėję medikai nuspręs, ką daryti toliau, ir nukreips arba į gimdymo palatą, arba stebėjimui į Akušerijos skyrių, arba išleis namo, jeigu gimdymas dar neprasidėjo, o vaisiaus ir moters būklė – gera.

– Kada gimdyvei vykti į Gimdymo skyrių?

– Į Gimdymo skyrių vykti reikėtų prasidėjus gimdymui, kurį išduoda reguliarūs, dažnėjantys bei stiprėjantys gimdos susitraukimai, pagausėjusios gleivėtos su kraujo priemaišomis makšties išskyros arba nutekėję vaisiaus vandenys. Sunerimus dėl vaisiaus judesių arba pasirodžius kraujui, reikėtų nedelsti ir skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą bei atvykti į artimiausią nėščiųjų priėmimo skyrių.

– Ką gimdyvei reikėtų atsivežti į ligoninę?

– Be asmens dokumento ir nėščiosios kortelės, rekomenduojama pasiimti moteriai reikalingas higienos priemones. Galima turėti geriamojo vandens ir juodo šokolado energijai papildyti.

Taip pat rekomenduojama atsivežti naujagimiui reikalingas priemones: dvi kepuraites, vilnones kojines, rūbelius, sauskelnes ar kitus, moters nuožiūra, naujagimiui reikalingus daiktus. Jeigu priemonių naujagimiui neatsivešite, viską gausite ligoninėje.

– Ar gimdymo metu gali dalyvauti artimas žmogus?

– Kauno klinikose gimdymo metu leidžiama dalyvauti vienam artimajam arba dūlai. Kokia tyrimų dėl COVID-19 ligos atlikimo tvarka Kauno klinikose ir kada gali būti testuojami naujagimiai?

Kauno klinikose visiems stacionarizuojamiems pacientams yra atliekami tyrimai dėl COVID-19 infekcijos. Nėščiųjų priimamajame PGR SARS-CoV-2 tyrimas atliekamas ir gimdyvei, ir artimajam, kuris dalyvaus gimdyme. Tyrimas dėl COVID-19 naujagimiams atliekamas tik tais atvejais, jeigu mamai yra nustatyta COVID-19 liga arba jeigu naujagimis į Kauno klinikas atvežamas iš kitos ligoninės. COVID-19 tyrimas naujagimiams atliekamas lygiai taip pat kaip ir suaugusiems – iš nosiaryklės, tik su žymiai mažesnėmis ėminio paėmimo priemonėmis.

– Ar lydinčiam asmeniui būtina į gimdymo palatą atvykti tuo pačiu metu su gimdyve? Ar jam reikia turėti COVID-19 tyrimo rezultatą?

– Gimdyme dalyvausiantis artimas žmogus į gimdymo palatą gali atvykti ir vėliau, nei į ligoninę atvyksta gimdanti moteris. Neturintis COVID-19 infekcijai būdingų simptomų ir neturėjęs kontakto su sergančiu asmeniu vėliau atvykęs lydintis asmuo bus priimtas ir įleistas į gimdymo palatą. Jei jis turės ne daugiau kaip prieš 72 valandas atlikto COVID-19 tyrimo PGR neigiamą rezultatą, tyrimas nebus kartojamas.

Kitu atveju, atvykus į Nėščiųjų priimamąjį bus paimtas PGR tyrimas dėl COVID-19 infekcijos. Kol bus gauti lydinčio asmens ir gimdyvės tyrimo atsakymai, gimdymo palatoje medicinos personalas naudoja tam tikro lygio asmens apsaugos priemones apsisaugojimui nuo užsikrėtimo COVID-19 infekcija. Taip pat gimdyvės ir jos artimojo prašoma dėvėti apsaugines veido kaukes.

– Per kiek laiko gaunamas PGR testo atsakymas ir ar yra stebima gimdyvės vaisiaus būklė iki tol, kol yra gaunamas testo atsakymas?

– Prasidėjus gimdymui, įvertinama gimdyvės būklė ir ji iš karto nukreipiama į gimdymo palatą, kur teikiama reikalinga pagalba, laikantis visų saugumo reikalavimų.

Kai moteris į ligoninę atvyksta stebėjimui ar ištyrimui, ji guldoma į Akušerijos skyriaus izoliacinę palatą. Jeigu moters bei vaisiaus būklė jau buvo įvertinta Kauno klinikų moterų konsultacijoje arba Nėščiųjų priėmime ir yra normali, tada laukiama, kol bus gauti COVID-19 tyrimo atsakymai ir tada atliekami papildomi tyrimai.

Kai nėščiosios ar vaisiaus būklė reikalauja didesnio medikų dėmesio, klinikos darbuotojai reaguoja greitai ir iš karto atlieka reikalingus tyrimus, nelaukdami PGR tyrimo atsakymo, laikydamiesi visų infekcijų kontrolės priemonių.

– Kaip Kauno klinikose gimdyvės apsaugomos nuo galimo užsikrėtimo viena nuo kitos?

– Moterys, neturinčios klinikinių COVID-19 ligos simptomų ir atvykusios į Akušerijos skyrių dėl būklės ištyrimo ar stebėjimo, yra stacionarizuojamos dvivietėse palatose, turinčiose atskirą tualetą ir dušą. Taip pat, kol laukiama tyrimų rezultatų, jų prašoma laikytis vidaus tvarkos taisyklių ir dėvėti apsaugines kaukes palatoje.

Atvykus gimdyvei, turinčiai bent vieną iš COVID-19 infekcijai būdingų simptomų, ji yra stacionarizuojama į izoliacinę palatą viena. Čia labai svarbu moters sąmoningumas ir sąžiningas pasisakymas dėl galimų simptomų.

– Kokia pacienčių lankymo tvarka?

– Kauno klinikose leidžiama lankyti tik pagimdžiusias mamas. Lankymo laikas ribojamas iki 15 minučių. Artimieji arba pati pacientė lankymo laiką ir galimybes suderina su skyriaus medicinos personalu. Lankyti Kauno klinikų pacientus galima tik turint reikiamus dokumentus, įrodančius vakcinaciją, persirgimą COVID-19 liga arba neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą.

Kas prižiūri naujagimį, jei gimdyvė atvyko be lydinčio asmens ir nori nueiti į dušą? Tuo metu, kai gimdyvė nori nueiti į dušą ar trumpam palikti naujagimį dėl kitų svarbių priežasčių, vaikeliu rūpinasi akušerės. Gimdyvė, prieš išeidama iš palatos, turėtų susitarti su palatos akušere, kad ji ateitų ir pažiūrėtų naujagimį.

– Kiek Kauno klinikų Akušerijos ginekologijos klinikoje yra vienviečių palatų ir kaip jas galima gauti?

– Iš viso Akušerijos skyriuje yra 19 vienviečių palatų, turinčių atskirą dušą ir tualetą. Šiose palatose galima likti kartu su artimu žmogumi. Pandemijos laikotarpiu dalis skyriaus yra skiriamas COVID-19 liga sergančiomis moterims, todėl šioje skyriaus dalyje galioja griežtos darbuotojų judėjimo ir saugos taisyklės. Dėl to, kad dalis palatų skirta COVID-19 liga sergančioms moterims, šiuo metu naudojama 13 vienviečių palatų.

Dar laukdama gimdymo moteris gali paprašyti personalo, kad ją įtrauktų į rezervacijos sąrašą vienvietei palatai gauti. Reali rezervacija prasideda tik prasidėjus gimdymui arba kai yra žinomas tikslus laikas, kada moteris galės atvykti į palatą, pavyzdžiui, suplanuotai Cezario pjūvio operacijai. Taip užtikriname, kad vienvietės palatos neliktų tuščios.

– Kada gimdyvei atliekama epidūrinė nejautra ir ar vaistai šiai procedūrai yra kompensuojami?

– Epidūrinės nejautros priemones ir pačią procedūrą kompensuoja Valstybinė ligonių kasa, todėl gimdyvėms jokių finansinių įsipareigojimų nėra. Pirmiausiai gimdymo metu patiriamą skausmą siūlome malšinti natūraliais, nemedikamentiniais būdais, neinvazinėmis nuskausminimo priemonėmis.

Epidūrinė nejautra taikoma, kai moteris nusprendžia, kad skausmas yra labai intensyvus ir gali būti nepakeliamas. Susipažinusi su procedūra, galimomis komplikacijomis ir aptarusi su gydytoju anesteziologu, moteris pasirašo sutikimą.

Visos moterys turi žinoti, kad skausmas gali būti labai sėkmingai slopinimas viso gimdymo metu ir tai neturi tapti baime gimdyti natūraliais gimdymo takais. Moteris, turinčias padidintą jautrumą skausmui, kviečiame drąsiai aptarti nuskausminimo galimybes ir būdus tik atvykus į gimdymo palatą.

– Ar gimdyvei negavus privačios palatos ir likus be lydinčio asmens, naujagimis visą laiką būna su mama?

– Kauno klinikų gydytojai visada stengiasi užtikrinti pačią geriausią priežiūrą tiek gimdyvei, tiek naujagimiui. Įprastai naujagimis po gimimo visą laiką būna su mama, jei tik mamos ir naujagimio būklės tai leidžia.

Kartais po gimdymo naujagimis kelioms valandoms gali būti atskiriamas nuo mamos tik tokiu atveju, jei iš karto po gimdymo būtina intensyviai stebėti naujagimio ar moters būklę arba teikti neatidėliotiną pagalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.