Akušerė Ieva Girdvainienė naujame projekte dalinsis savo laukimo istorija: man irgi kyla klausimų

Akušerė, laktacijos specialistė ir tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė gerai pažįstama daugybei esamų ir būsimų mamų. Ji dažnai dalijasi patarimais tėvams, kaip elgtis nėštumo periodu ar padeda naujagimystės laikotarpiu. Šįkart Ieva į naujienų portalą lrytas.lt atkeliauja ne tik kaip specialistė, bet ir būsima mama – moteris laukiasi trečios atžalos ir savo nėštumo kelione dalinsis tiek straipsniuose, tiek ir laidose projekte „Kol aš laukiu tavęs“.

 Akušerė Ieva Girdvainienė laukiasi trečios dukros.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Akušerė Ieva Girdvainienė laukiasi trečios dukros.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 8:02 AM, atnaujinta Mar 23, 2022, 3:22 PM

Naujame projekte I.Girdvainienė lankysis pas įvairius specialistus ir medikus, kurie patars, kokius tyrimus atlikti, kaip ruoštis gimdymui, o pati Ieva dalinasis savo asmeniniais potyriais bei įžvalgomis, ko reikia kūdikio kraiteliui ar besilaukiančiai moteriai.

O prie šios kelionės prisidės kasdieninis būsimų ir esamų tėvų palydovas – parduotuvės LIDL ir prekių ženklas „Lupilu“, kuris užtikrina, kad mažyliai gautų geriausią kokybę už prieinamą kainą.

„Kol aš laukiu tavęs“ projektą remia daugybės tėvų pagalbininkai – „Canpol Babies“ priemonės mažyliams, „Lovi“ pientraukiai mamoms, „Joolz“ vežimėliai ir „Britax-Romer“ autokėdutės bei nešioklės.

Jei turite klausimų Ieva, norite pasiūlyti savo temą – visuomet laukiame laiškų tevams@lrytas.lt! O dabar pristatome pirmąjį Ievos asmeninį įrašą apie didžiąją naujieną.

Ieva Girdvainienė:

„Keista savijauta lydi mane jau kelias dienas. Kartais ima nenugalimas liūdesys, kartais norisi šėlti, o, dažniausiai, vakare vos pavelku kojas. Tiesa vyras vis priekaištauja, kad darausi irzli, turbūt vėl PMS artėja...

Namuose ir darbuose, kaip visada daug veiklos, bet kodėl taip greitai nuo jos pavargstu? Kodėl po darbų norėtųsi vaikams žaidžiant prisnūsti ir kur tos mano mėnesinės? Vėluoja ir kiekvieną dieną imu stebėti savo kūną.

Aš – akušerė ir dviejų dukrų mama, juk tikrai žinau pirmuosius nėštumo požymius. Po savaitės jau netveriu savyje, todėl šeštadienio rytą, kai visa šeima dar tik bunda, tyliai pasiruošiu nėštumo testą ir su jauduliu laukiu atsakymo. TAIP! Jame ryškiai šviečia dvi nėštumo testo juostelės.

Kartu su vyru labai tikėjomės, kad mus aplankys trečias stebuklas, tikrai laukėme ir daug kalbėjome apie tai, bet vis tiek ši žinia labai LABAI netikėta. Jis pasiruošęs tučtuojau šia džiugia naujiena pasidalinti su visu pasauliu, o man šią norisi ją saugoti ir pabūti kiek galima ilgiau paslaptyje.

Kodėl? Juk reikia pasakyti vaikams, tėvams ir draugams – klausia būsimas trečiąkart būsimas tėtis. Nes bijau, atsakau aš. Iš tiesų, mintyse pilna baimių: ar viskas tikrai bus gerai, juk mano amžius jau nebe tas, o gal testas klaidingas. Tuomet pasikalbu su savimi taip, kaip kalbuosi su savo „Gandro lizdo“ tėvystės mokyklėlės šeimomis, nurimstu ir suprantu, kad man reikia keliauti pas savo gydytoją.

Tuomet, kai žinai, kad nėštumo testo juostelės tikrai dvi, pradedi jausti savo kūną ir pasidaro viskas aišku, kodėl jau kurį laiką kankina netikėtas nuovargis ar nuotaikų kaita. Tai įprasti nėštumo pradžios palydovai. Aš vis dar manau, kad būtent pirmomis nėštumo savaitėmis moteris turėtų gauti galimybę neiti į darbą ir tiesiog išbūti tuos pojūčius, kurių tikrai ne visada nori ir gali įvardinti aplinkiniams. O jei dar prie jų prisideda šleikštulys ar rytinis pykinimas, likti namuose norisi dar labiau.

Man, žinoma, taip ir nutinka – kvapai ima erzinti greičiau nei tikėjausi ir rytinis šleikštulys aplanko po kelių dienų, bet keliauju į darbą, kur susitiksiu su savo gydytoja akušere ginekologe. Žinau, kad tik pradėjus lauktis, jei jaučiatės gerai, visai nebūtina atlikus testą skubėti pas gydytoją, bet jei kankina nerimas ar jaučiate simptomus, kurie vargina, tikrai rekomenduoju susiplanuoti vizitą.

Mūsų šalyje nėštumą prižiūrėti gali gydytojas akušeris ginekologas, šeimos gydytoja ar net akušerė, todėl kur registruotis pirmąjam vizitui sprendžiate patys. O jei nėštumo metu atsiranda didelės rizikos veiksnių – nėščiąją prižiūrėti gali tik gydytojas akušeris ginekologas.

Visuomet būsimoms mamos rekomenduoju pasirinkti gydytoją, kuriuo tikrai pasitikite ir kuris atsakys į visus rūpimus klausimus, nes jų nėštumo metu tikrai bus. Taip pat manau, kad labai gerai, jei turite gydytoją akušerę ginekologę pas kurią lankotės įprastai, tuomet registruokitės pas žmogų, kuris pažįsta jus ir jūsų kūną.

Man šiuo klausimu tikrai pasisekė, nes nuostabių kolegų turiu tikrai daug, bet prieš devynerius metus, kai buvau pirmąkart nėščia, pasirinkau puikią gydytoją, kuri, žinoma, priėmė abi dukrytes ir žino visas mano moteriškas paslaptis.

Negaliu nupasakoti, koks nuostabus jausmas, kai gydytoja tau daro pirmąją echoskopiją ir džiaugiasi kartu pamačiusi tą mažą taškelį. Po pirmojo vizito pasikalbėjome apie mano nerimą dėl amžiaus ir abi nusprendėme, kad šįkart metas keliauti pasikonsultuoti su gydytojais genetikais, o savo noru dar pasirinkau atlikti NIPT tyrimą.

Jei yra indikacijų, pavyzdžiui, vyresnis nei 35 moters amžius ir 42 vyro amžius, gydytojas gali rekomenduoti mokamą kraujo tyrimą PRISCA arba NIPT dėl vaisiaus genetinių sutrikimų. Šie tyrimai išsiskiria tuo, kad atliekami iš nėščiosios kraujo mėginio, todėl nesukelia jokios rizikos nėščiajai bei vaisiui.

NIPT rezultatai yra ypač tikslūs, jų tyrimų jautrumas ir specifiškumas žymiai lenkia biocheminės nėščiųjų patikros (PRISCA tyrimo) rezultatų tikslumą. Šįkart 11 nėštumo savaitę pasirinkau NIPT tyrimą ir jau po kelių dienų gavome laišką, kad laukiame sveiko vaikelio. Beje, šis tyrimas atskleidžia ir lytį.

Gavus atsakymus, mano užduotis buvo pranešti sesėms, kad jos laukia... dar vienos sesės! Vyras davė dukroms užduotį sugalvoti, kas šiais metais gali nutikti geriausiai. Girdime, kaip jos tyliai tariasi „gal brolis? sesė?" ir tada grįžusios sako, kad jau šiemet gavo šuniuką, todėl nebežino, kas dar gero galėtų nutikti. Tuomet visi kartu pasvarstėme ir radome atsakymą, kurį turbūt nuspėjate ir jūs patys.

Pirmosios nėštumo savaitės ir pirmasis trimestras yra kupinas naujų pojūčių ir nelabai ramių nuotaikų, bet linkiu visoms pabandyti išjausti tuos pojūčius, rasti būdų, kas padeda išgyventi nemalonius nėštumo palydovus, apie kuriuos dar žadu parašyti ir pradėti džiaugtis laukimu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance