Nori kurti pagalbos sistemą krizinį nėštumą patiriančioms pacientėms: dabar niekas jomis nesirūpina

Siūloma įtvirtinti kompleksinės pagalbos sistemą krizinį nėštumą patirinčioms pacientėms. Tai numatančią Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo papildymo projektą įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis, seniūno pavaduotoja Rima Baškienė ir šios frakcijos narės Laima Mogenienė, Laima Nagienė.

Pagal siūlomą projektą pacientė, svarstanti nėštumo nutraukimą, patyrusi persileidimą ar nėštumo nutraukimą, turi iš sveikatos priežiūros specialisto gauti informaciją dėl krizinio nėštumo pagalbos paslaugų teikimo ir konsultavimo galimybių.<br>123rf nuotr.
Pagal siūlomą projektą pacientė, svarstanti nėštumo nutraukimą, patyrusi persileidimą ar nėštumo nutraukimą, turi iš sveikatos priežiūros specialisto gauti informaciją dėl krizinio nėštumo pagalbos paslaugų teikimo ir konsultavimo galimybių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 12:23 PM

Pagal siūlomą projektą pacientė, svarstanti nėštumo nutraukimą, patyrusi persileidimą ar nėštumo nutraukimą, turi iš sveikatos priežiūros specialisto gauti informaciją dėl krizinio nėštumo pagalbos paslaugų teikimo ir konsultavimo galimybių. Šios informacijos teikimo tvarką nustato sveikatos apsaugos ministras.

Projekto autorių teigimu, dabartinėje nėščiųjų sveikatos priežiūros sistemoje nėra jokių rekomendacijų gydytojams, kokiu būdu informuoti besilaukiančią moterį dėl galimos pagalbos esant kriziniam nėštumui ir kaip su ja komunikuoti, kad besilaukianti moteris nepatirtų papildomo streso ir nepagilėtų jos asmeninė krizė.

Projekto autoriai sako, kad įvertinus dirbtinių abortų, savaiminių persileidimų, negimdinių nėštumų statistiką, tikėtina, kad ne mažiau nei 30 proc. moterų gali išgyventi įvairialypius reikšmingus sunkumus, susijusius su nėštumu ar jo nutrūkimu.

„Deja, valstybiniu mastu nėra numatyta jokios pareigos pasiūlyti šioms moterims pagalbą. Todėl Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo papildymo projektas parengtas siekiant užtikrinti informacijos prieinamumą dėl krizinio nėštumo teikiamos pagalbos paslaugų ir konsultavimo galimybių su tuo susiduriantiems asmenims, nepatiriant papildomo streso, nepagilinant jų asmeninės krizės bei kitų nemalonių pojūčių nėštumo laikotarpiu ir po jo“,- sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Siūlomu projektu siekiama:

  • užtikrinti laiku prieinamą, kvalifikuotą ir individualizuotą pagalbą kiekvieno krizinio nėštumo atveju;
  • sumažinti krizinio nėštumo atvejų skaičių;
  • kurti palankias sąlygas nėštumui, atsakingai tėvystei ir vaisingumui Lietuvoje.

Tikimasi, kad nauja įstatymo nuostata padės užtikrinti, kad moterys nėštumo metu galėtų gauti informaciją nepatirdamos papildomo streso ir kitų nemalonių pojūčių. Siūloma nuostata taip pat padės gydytojams lengviau suteikti reikiamą pagalbą ir užtikrinti informacijos tikslumą. Padedant krizinio nėštumo pasekmes išgyvenantiems asmenims, tikimasi prisidėti prie krizinio nėštumo prevencijos Lietuvoje, sumažinti krizinio nėštumo rizikos veiksnius ir padarinius, užtikrinti vaisingumui, sklandžiam nėštumui bei gimdymui palankias sąlygas.

Priėmus įstatymo papildymo projektą, informacijos dėl krizinio nėštumo pagalbos paslaugų teikimo ir konsultavimo galimybių tvarką turės paruošti sveikatos apsaugos ministras.

Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose nėra įtvirtinta jokia specifinės prevencijos ir kompleksinės pagalbos krizinio nėštumo metu sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.