Matote neryškią liniją nėštumo teste? Paaiškino, ką ji reiškia

Viena daugiausiai nerimo keliančių akimirkų yra laukimas, kol išryškės nėštumo testo rezultato. Vienos tikisi išvysti dvi ryškias juosteles, kurios patvirtins, kad stebuklas jau pakeliui, kitos nori, kad vėluojančios mėnesinės būtų tik dėl nuovargio, bet daugiausiai baimės sukelia „vaiduokliukas“ – taip moterys dažnai vadina neryškią nėštumo testo antrą juostelę. Taigi, esate nėščia ar ne, jei ją pamatėte?

Net ir menkiausiai įžiūrima antroji nėštumo testo juostelė patvirtina, kad jūs, greičiausiai, laukiatės.<br>„Unsplash“ nuotr.
Net ir menkiausiai įžiūrima antroji nėštumo testo juostelė patvirtina, kad jūs, greičiausiai, laukiatės.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-21 09:04

Kasetiniai (į kuriuos reikia įlašinti) arba sroviniai (kuriuos reikia apšlapinti) namuose atliekami nėštumo testai paprastai turi parodyti du brūkšnelius. Pirmasis yra kontrolinis, kuris išryškėja, jei testą atliekate teisingai – įlašinate šlapimą ten kur reikia ir pakankamą jo kiekį. Antroji eilutė fiksuoja chorioninį gonadotropiną (hCG) – hormoną, kurio paprastai žmogaus kūne nėra, nes jį gamina placentos sincitiotrofoblastinės ląstelės nėštumo metu ir kuris patvirtina nėštumą.

Nėštumo testas naudoja antikūnus, kurie pastebėtų atsiradusi hCG ir sukeltų reakciją, dėl kurios pasikeičia testo juostelės spalva. Teigiamo testo linijos stiprumas priklauso nuo hCG kiekio šlapime.

Taigi, net ir menkiausiai įžiūrima antroji nėštumo testo juostelė patvirtina, kad jūs, greičiausiai, laukiatės. Jos nebūtų, jei organizme nesigamintų hCG, o šis gaminasi, tik pastojus.

Įprasto nėštumo metu jūsų hCG lygis padvigubėja kas 48–72 valandas, o aukščiausią lygį pasiekia maždaug 10 savaitę. Po to jo lygis mažėja, o vėliau išlieka stabilus visą likusį nėštumo laikotarpį.

Priežastys, kodėl nėštumo teste galite matyti neryškią liniją:

Nėštumas dar labai ankstyvas. Kai kurie labai jautrūs nėštumo testų rinkiniai gali nustatyti nėštumą likus šešioms dienoms dar iki menstruacijų (kurios turėtų būti) nebuvimo, tačiau taip anksti hCG lygis gali būti toks mažas, kad galite tikėtis, kad bet kuri linija bus silpna.

Išgėrėte per daug skysčių. Jei vartojote daug skysčių prieš tyrimą, šlapimo mėginys gali prasiskiesti. Būtent todėl nėštumo testus rekomenduojama atlikti ryte pirmojo šlapinimosi metu.

Nesivystantis nėštumas. Net ir pastojus, bet nėštumui pirmosiomis savaitėmis nustojus vystytis, jūsų organizme jau gali būti nedidelis kiekis hCG, nors kiaušinėlis yra nebegyvybingas.

Per anksti tikrinate. Jei testą atliekate anksčiau nei 10–12 dienų po ovuliacijos, hCG koncentracija šlapime gali būti nepakankama, kad susidarytų ryškesnė linija.

Neteisingo jautrumo testas. Kai kuriuos testus galima tikrinti dar nesulaukus planuojamų mėnesinų datos, kitus – nuo 6 nėštumo savaitės. Jei norite atlikti tyrimą anksti, įsitikinkite, kad naudojate testą, kuris gali aptikti žemesnį hCG lygį.

Nėštumo testo galiojimo laikas. Taip, jei galiojimas pasibaigęs, nėštumą aptinkantys antikūnai nebėra tokie jautrūs, tad rezultatas gali būti netikslus.

Dažniausias patarimas matant neryškią liniją yra atlikti jautresnį testą arba palaukti keletą dienų ir jį kartoti. Žinoma, norint visiško nėštumo buvimo ar nebuvimo patvirtinimo, teks kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.