2021-tais gimdžiusios moterys kviečiamos pasidalinti patirtimi anoniminėje apklausoje

Gimdymo priežiūros paslaugų kokybė Lietuvoje yra gerinama jau kelis dešimtmečius. Pasiekti tikrai geri rezultatai – tiek gimdyvių, tiek ir kūdikių mirtingumo rodikliai yra labai maži. Tačiau siekiant puikios statistikos reikia nepamiršti ir kito svarbaus aspekto – emocinės moterų ir jų šeimų būklės.

Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos (MGIS) vykdytos Lietuvoje 2019–2020 metais gimdžiusių moterų apklausos rezultatai parodė, kad 17 procentų moterų savo gimdymo patirtį vertina kaip blogą ar net traumuojančią.<br> "Pexels" nuotr.
Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos (MGIS) vykdytos Lietuvoje 2019–2020 metais gimdžiusių moterų apklausos rezultatai parodė, kad 17 procentų moterų savo gimdymo patirtį vertina kaip blogą ar net traumuojančią.<br> "Pexels" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-01 15:14

Pastaruoju metu šis klausimas įgauna dar daugiau aktualumo. Jau trečius metus gyvename įtampoje dėl pandemijos, o tai atsiliepia tiek gimdyvių, tiek medikų savijautai. Prie įtampos prisidėjo ir Rusijos karas Ukrainoje. Lietuva ištiesė pagalbos ranką ir į šalį priima nuo karo bėgančias šeimas. Tai reiškia, kad nuo šiol Lietuvoje gimdo ir sukrečiančias karo patirtis išgyvenusios Ukrainos moterys, kurioms ypač svarbu užtikrinti emociškai saugią gimdymo patirtį. Todėl dabar kaip niekada aktualu siekti kuo didesnio gimdyvių bei medicinos personalo susikalbėjimo.

Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos (MGIS) vykdytos Lietuvoje 2019–2020 metais gimdžiusių moterų apklausos rezultatai parodė, kad 17 procentų moterų savo gimdymo patirtį vertina kaip blogą ar net traumuojančią. Siekiant didesnio gimdyvių emocinio saugumo, labai svarbu išgirsti pačių moterų patirtis bei inicijuoti dialogą su gimdymo priežiūrą teikiančiais medikais.

Pernai metais vykdytą apklausą užpildė beveik 3000 moterų. Tokie skaičiai signalizuoja, kaip svarbu moterims dalintis gimdymo patirtimis, būti išgirstoms ir kartu su medikais siekti geriausių rezultatų. Apklausos rezultatai buvo pristatyti visiems Lietuvoje veikiantiems gimdymo stacionarams. Siekiant kuo artimesnio bendradarbiavimo su medikais, MGIS pakvietė Lietuvos akušerių ir akušerių-ginekologų asociacijas prisidėti sudarant šių metų apklausos klausimyną, kad būtų paliesti visi abiem pusėms svarbūs aspektai.

Šiais metais apklausą pildyti kviečiamos 2021 metais Lietuvoje gimdžiusios moterys. Apklausa buvo paleista kovo 18 dieną, ją jau užpildė beveik 750 moterų, todėl šiemet tikimasi dar didesnio aktyvumo. Apklausa bus aktyvi iki birželio 1 dienos, ją rasite adresu https://apklausa.manogimdymas.lt/.

Susipažinti su pirmosios apklausos rezultatais galima svetainėje www.manogimdymas.lt. Čia taip pat įdiegtas patogus įrankis, kuris leidžia įvairiais aspektais palyginti visus gimdymo stacionarius Lietuvoje ir išsirinkti priimtiniausią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.