Akušerė Ieva Girdvainienė: „Tokio nėščiosios sprendimo mūsų mamų klube nesitikėjome“

Akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė, pati besilaukianti trečiojo vaikelio, mielai kalbasi su moterimis įvairiais su nėštumu ir gimdymu susijusiais klausimais. Ją labai nustebino vienos bičiulės sprendimas gimdyti namuose.

 Pabendravusi su kitomis būsimosiomis mamomis I.Girdvainienė prisipildo gerų emocijų.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Pabendravusi su kitomis būsimosiomis mamomis I.Girdvainienė prisipildo gerų emocijų.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 11:00 AM

„Šį nėštumą mėgaujuosi draugyste su kitomis besilaukiančiomis moterimis ir jaučiu savotišką mamų klubo palaikymą. Kiekvieną kartą mums susitikus tarytum prisipildau šilumos bei gerų emocijų.

Kartais mūsų klube įvyksta įdomių diskusijų, kurios įkvepia pamąstyti giliau. Neseniai plepėdamos apie didįjį susitikimą ir gimdymo dieną visos bandėme pasidalinti, kaip įsivaizduojame įvairias detales: kokią ligoninę, akušerę ar gydytoją rinksimės, kas kartu su mumis dalyvaus gimdyme, kokio maisto po gimdymo norėsime ir, žinoma, kaip seksis pirmasis žindymas.

Buvo daug istorijų jau vien pradėjus rinktis gydymo įstaigas ir dalinantis savo patirtimi iš pirmųjų gimdymų.

Tuomet viena draugė papasakojo, kad šį kartą yra pasiryžusi rinktis gimdymą namuose ir šiuo metu ieško akušerės, galinčios jai padėti. Neslėpsiu, visos suklusome ir nutilome, nes tikrai nesitikėjome tokio sprendimo mūsų mamų klube.

Tuomet paklausiau, kas įtakojo šį jos sprendimą. Žinoma, tai buvo neigiama patirtis ankstesnio gimdymo metu. Be to, jai norėjosi tęstinės akušerinės pagalbos, kuomet nuo pastojimo iki vaikelio gimimo bendrauji su viena specialiste ir net pogimdyviniu laikotarpiu gali tikėtis jos priežiūros bei pagalbos. Deja, jos istorija buvo kitokia: daug sutiktų žmonių pirmojo gimdymo metu, bet nei vieno nuoširdžiai lydinčio šioje kelionėje.

Šįkart ji vos pastojusi pasirinko lankytis privačiame gydytojo akušerio-ginekologo kabinete ir yra labai patenkinta nėštumo priežiūra. Tačiau šis specialistas gimdymų nepriima ir ji vėl pradėjo jaudintis, o kaip jai seksis gimdyti?

Tuomet kilo mintis kreiptis pagalbos į dulas. Dulos, arba gimdyvės padėjėjos, užduotis – padėti gimdančiai moteriai prieš gimdymą, gimdymo metu ir po jo. Ji neteikia jokių medicininių paslaugų, tačiau suteikia gimdyvei ir jos partneriui ar šeimai informaciją, fizinę pagalbą ir emocinę paramą.

Besilaukianti mano draugė dulą pasirinko pati, per dulų asociacijos tinklapį bei kitų moterų rekomendacijas. Jai labai svarbu, kad nėštumo metu ir, kaip ji tikisi, per patį gimdymą bendraus su viena, ta pačia dula. Jos turėjo jau kelis susitikimus, kurių metu dalinosi savo istorija ir lūkesčiais dabartiniam gimdymui, o dula pasidalino gimdymo namuose istorijomis.

Realiai ši paslauga mūsų šalyje nėra galima: nors teisiškai kiekviena mama turi teisę rinktis, kur gimdyti, šiuo metu kvalifikuotos pagalbos namuose gauti nepavyktų, nes nėra nei vienos akušerės, pareiškusios norą ir galinčios dirbti namuose, o dulos, net ir tapusios licenzijuotomis akušerėmis, kažkodėl taip pat tik pasakoja istorijas apie mistines pribuvėjas...

Gaila, kad mano draugė, net ir turėdama savo viziją gimdyti namuose, šiuo metu Lietuvoje saugiai ir patikimai tokios paslaugos gauti negali. Visos pasitarusios įtikinome ją, kad tuomet verta svarstyti gimdymo galimybes kitose šalyse, kur egzistuoja jaukūs gimdymo centrai ar net galimybė gimdyti saugiai prižiūrint medikams namuose, bet tai šįkart teliks svajone.

Na, o dulos, gimdyvių padejėjos, tikrai gali padėti ir lydėti nėštumo metu, juk moteriai emocinė parama šiuo laikotarpiu yra labai svarbi. Tačiau gimdyme dalyvauti šiuo „koronaviruso laiku“ gali tik vienas lydintis asmuo, tad tikrai reikia pagalvoti, ar tai bus dula.

Pogimdyviniu periodu irgi labai svarbus palaikymas, ypač „auksinio“ pirmojo mėnesio laiku. Aš pradžioje apsižvalgau savo rate – tikrai yra daug norinčių padėti žmonių, tik reikia nebijoti paprašyti tos pagalbos. Net promočiutė sriubos atsiunčia, kai nepasikuklini ir paprašai.

Žinoma, visos esame skirtingos ir turime skirtingus poreikius bei situacijas, tad kartais ir dulos gali puikiai perimti buities darbus ar pabūti su naujagimiu.

Linkiu girdėti save ir atrasti sau jaukų petį, kuris bus tarytum saugus uostas. Na, o aš, išklausiusi draugės istoriją, vis tik pagalvojau, kad mano nuostabiausia „dula“ yra mano vyras, pažįstantis mano emocijas, kūną ir mintis, tad ir šįkart išbūsime savo kelionėje dviese.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.