Gydytojai sako: yra tik vienintelis būdas suplanuoti kūdikio lytį

Vis dar gajūs mitai, kaip elgtis, jei norite susilaukti tam tikros lyties kūdikio. Nors Lietuvoje kirvio po pagalve jau niekas nekiša, JAV viena pakistanietė trokšdama išnešioti sūnų, įsikalė sau vinį į galvą, nes taip patarė jos tikėjimo gydytojas, praneša insider.com.

Gydytojai teigia, kad nėra jokio būdo kontroliuoti savo vaisiaus lytį, nesvarbu, ką byloja senų žmonų pasakojimai.<br>„Unsplash“ nuotr.
Gydytojai teigia, kad nėra jokio būdo kontroliuoti savo vaisiaus lytį, nesvarbu, ką byloja senų žmonų pasakojimai.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-16 08:51, atnaujinta 2022-05-16 08:54

Tačiau gydytojai teigia, kad nėra jokio būdo kontroliuoti savo vaisiaus lytį, nesvarbu, ką byloja senų žmonų pasakojimai.

„Mokslas mums sako, kad pastojant iš esmės yra 50–50 tikimybė susilaukti berniuko ar mergaitės“, – sakė gydytoja akušerė ginekologė Sherry Ross.

Norėdami suprasti, kodėl negalite kontroliuoti savo kūdikio lyties, atnaujinkime pagrindines biologijos žinias. Moterys turi kiaušinėlį, kuriame yra X chromosoma. Vyrai turi spermatozoidus, turinčius X arba Y chromosomą. Jei kiaušinėlis apvaisintas X spermatozoidu, tai yra XX arba biologiškai – moteriškas vaisius. Jei jis apvaisintas Y chromosoma, tai yra XY arba biologiškai vyriškas.

Daugelyje kultūrų yra senų žmonų pasakojimų, kuriuose patariama tėvams, norintiems susilaukti berniuko ar mergaitės. Mituose patariama, ką valgyti, sekso laiką, pozą ir net ar reikia patirti orgazmą. Šie mitai turi tik vieną bendrą dalyką: jie nėra tiesa.

„Nėra jokių medicininių įrodymų, kad galite daryti įtaką būsimo vaiko lyčiai“, – sakė S.Rossas.

Yra viena išimtis – jei jums atliekama pagalbinis apvaisinimas IVF metodu ir jūsų embrionai buvo genetiškai ištirti prieš implantaciją. Tik tuomet galite pasirinkti vyrišką arba moterišką embrioną. Ši galimybė ypač svarbi žmonėms, kurie stengiasi išvengti tokių ligų kaip pjautuvinė anemija (siklemija), kuria dažniausiai serga vyrai.

Ankstesni tyrimai rodė, kad Y, vadinami, berniukų, spermatozoidai plaukia greičiau. Dėl šios priežasties mokslininkai manė, kad mylintis prieš ovuliaciją gali padidinti tikimybę susilaukti berniuko, nes paprastai kalbant, vyrų spermatozoidai turi didesnę tikimybę laimėti lenktynes ​​dėl kiaušialąstės. Tačiau 2020 m. atliktas tyrimas parodė, kad X ir Y spermatozoidų dydis ar judėjimo modelis nesiskiria.

Normalu, kad tėvai nori konkrečios lyties ir jaučiasi nusivylę, kai sužino, kad nesusilauks tokio berniuko ar mergaitės, kokį jie įsivaizdavo. Pasak gydytojos S.Rosas daugeliui žmonių šis jausmas praeina gimus kūdikiui. Tad nors įsitraukti į senų žmonų prietarus gali būti smagu, geriausia yra suvaldyti lūkesčius.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.