Akušeris ginekologas atsakė, kada atliekama cezario pjūvio operacija gimdymo metu

Gimdymo būdai, pozos ar gimdymo vieta yra daugybę diskusijų sulaukiančios temos – vienos moterys renkasi tikėti tradicinės medicinos rekomendacijomis, kitos ieško alternatyvų. Šįkart laidoje „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė Ieva Girdvainienė apie tai kalbasi su Santaros klinikų akušeriu ginekologu Mindaugu Balniu.

„Yra tam tikros taisyklės, kuriomis vadovaujantis siūlome gimdymo būdą – jei nėra priežasčių pačiai negimdyti, visada reikėtų rinktis natūralų gimdymą“, – paaiškino medikas.<br>Lrytas.lt nuotr.
„Yra tam tikros taisyklės, kuriomis vadovaujantis siūlome gimdymo būdą – jei nėra priežasčių pačiai negimdyti, visada reikėtų rinktis natūralų gimdymą“, – paaiškino medikas.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2022, 8:46 AM

Cezario pjūvių tendencija – nedžiugina

Kokį pasirinkimą moteris turi gimdymę – ar išvis yra kur nors svarbi jos nuomonė, gydytojo paklausė Ieva.

„Pasirinkimo teisė turite, bet tai nėra visai laisvas pasirinkimas – ar į vieną parduotuvę eisiu ar į kitą. Yra tam tikros taisyklės, kuriomis vadovaujantis siūlome gimdymo būdą – jei nėra priežasčių pačiai negimdyti, visada reikėtų rinktis natūralų gimdymą. Jei iš anksto žinome, kad dėl placentos pirmeigos, dėl rando po dviejų cezario pjūvio operacijų moteris negali pati gimdyti, tada be abejo iš anksto planuojame planinę cezario operaciją. Kitas pasirinkimas būtų natūralus gimdymas nebent gimdymo eigoje paiškėtų naujos aplinkybės, kurios lemtų neplanuotų cezario pjūvio operaciją“, – paaiškino medikas.

Jis pastebi, kad pastaraisiais metais jaučiama tendencija, jog nėščiosios pageidauja cezario pjūvio operacijos, nes joms tai atrodo saugesnis, greitesnis ir paprastesnis gimdymo būdas, nors medikų nuomone yra visai atvirkščiai.

„Pirma operacija būna mažiau sudėtinga, mažiau komplikuota, bet su sekančiomis operacijomis galime turėti tam tikrų problemų. Siūlau į šią situaciją reikia pažvelgti plačiau, ne tik kas bus dabar, bet ir kas bus vėliau“, – teigia M. balnys.

Pasak jo, jei moteris planuos ateityje vėl pastoti atsiranda tam tikrų rizikų dėl rando po cezario pjūvio operacijos, o jei ji susilaukė daugiau vaikų, yra du randai, tai grėsmių dar daugiau.

„Aš ir kolegos stengiamės atkalbėti nuo šito pasirinkimo. Prisipažįstu, logiški argumentai ne visada veikia, nes jei moteris yra įtikėjusi tuo, niekas nepadės. Tuomet yra visa procedūra, kaip reikėtų elgtis – rekomenduojame psichiatro konsultaciją dėl gimdymo, sąrėmių baimės tokofobijos. Jei nustatoma ta diagnozė, pasakysiu, kai žmogus siekia tikslo jos jį pasiekia“, – šypteli akušeris ginekologas.

Gimdymas – tik trumpas epizodas

Lietuvoje kiekviena gimdyvė gali laisvai pasirinkti gimdymo įstaigą ir prasidėjus gimdymui gali vykti į bet kurią gimdymo įstaigą visoje Lietuvoje. Žinoma, jei iš anksto žinomos tam tikros indikacijos dėl ko gimdymas gali būti sudėtingas, yra ypatinga gimdyvės ar naujagimio būklė, moteris prižiūrintys medikai iš karto rekomenduoja vykti į trečio lygio ligoninių akušerijos skyrius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Lietuvoje jau keletas metų yra galimybė gimdyti namuose, bet tam būtina pasirūpinti medikų priežiūra. M.Balnys atviras – nei jis, nei kolegos nėra sutikę prisiimti tokios atsakomybės, nes rizika didžiulė.

„Vienos moterims labai svarbu, kaip vyks gimdymas ir ateina su 20 punktų, kuriuos aptariame, lapu, kitoms tai mažiau svarbu. Aišku, gal tai mano kasdienybė, bet manau, kad gimdymas yra trumpas gyvenimo epizodas ir daug įdomesni dalykai prasideda jau po gimdymo“, – šypteli gydytojas.

Jis patikina, kad moterims pageidaujant, personalas visuomet atsižvelgia į pozos pasirinkimą ar padeda įgyvendinti kitus norus.

„Jei nerimauja – patarčiau visus nerimą keliančių klausimus aptarti su jus prižiūrinčiu gydytoju. Kitoms palinkėčiau pasitikėjimo savimi, gimdyti su artimuoju ir tikėti, kad viskas bus gerai“, – linkėjo M. Balnys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.