Nuo žingsnio gyvybės langelio link sustabdytų laiku suteikta pagalba moteriai

Kauno gyvybės langeliuose šią savaitę radus du naujagimius, vaiko teisių gynėjai kviečia skirti daugiau dėmesio besilaukiančioms ar tik pagimdžiusioms moterims.

Kviečia artimuosius, kaimynus, kolegas, matančius, kad būsima mama yra nerami, sutrikusi, nelikti abejingais.<br>„Pexels“ nuotr.
Kviečia artimuosius, kaimynus, kolegas, matančius, kad būsima mama yra nerami, sutrikusi, nelikti abejingais.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 1:41 PM

Kviečia kalbėtis

„Dėmesys itin jautriu metu saugos mamą nuo skausmingų sprendimų, o gal net išgelbės kūdikio gyvybę“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Ji kviečia artimuosius, kaimynus, kolegas, matančius, kad būsima mama yra nerami, sutrikusi, nelikti abejingais.

„Paklauskime, kuo galime padėti, o prireikus pasiūlykime apsilankyti pas specialistus. Gal ne visada žinios apie skubią psichologinę ar kitą galimą pagalbą pasiekia mamą, o gal ji nepajėgi nuvykti ir tuomet labai didelė parama būtų palydėjimas“, – teigia vaiko teisių gynėja.

Ji primena, kad į mamų būklę dėmesį turėtų atkreipti ir gimdyves prižiūrintys medicinos darbuotojai.

„Pastebėjus, kad jos labai liūdnos ar apatiškos, arba priešingai – rodo labai stiprias emocijas, nepalikti jų vienų“, – pasakoja I. Skuodienė.

Pagalba labai svarbi

Tarnybos psichologė Neringa Martišienė sako, kad pasirengimas būti mama, atsakomybės prisiėmimas yra emociškai imlus, todėl pagalba mamoms yra ypač svarbi.

„Juk staiga tenka save suvokti ne tik kaip moterį, bet ir kaip mamą. Keičiasi moters asmeniniai santykiai, galimai ir aplinkinių priėmimas ir net socialinis ratas“, – pasakoja psichologė.

Jos teigimu, gimdymas ir yra didelis virsmas moters gyvenime, paliečiantis visas sritis nuo hormoninių pakitimų organizme, pasikeitusio kūno, kelia psichologinių, socialinių iššūkių.

Iš viso šiemet gyvybės langeliuose palikti penki kūdikiai.

Gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities, kad galėtų pasielgti humaniškai ir suteikti gimusiam kūdikiui galimybę gyventi.

Naujagimio palikimas yra anonimiškas, tėvų neieškos teisėsauga ar vaiko teisių gynėjai.

Svarbu žinoti, kad gyvybės langelyje paliktą kūdikį tėvai arba vienas iš tėvų gali susigrąžinti per tris mėnesius.

Reikia kreiptis į teritorinį vaiko teisių skyrių pagal kūdikio palikimo vietą. Jeigu tėvai neturi įtikinamų įrodymų dėl vaiko tapatybės, tėvystė nustatoma DNR tyrimu.

Kai tik kreipiamasi dėl palikto kūdikio susigrąžinimo, vaiko teisių gynėjai tėvams arba mamai iš karto organizuoja psichologo pagalbą, rūpinasi ryšio su atkūrimu. Tokia pagalba būna reikalinga ir vėliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.