Per anksti gimęs vaikas Kaune – savivaldybės dovanų nenusipelnė

Kaune gimusiems kūdikiams savivaldybė trečius metus dovanoja kraitelius. Norintys juos gauti tėvai turi laikytis tam tikrų taisyklių. Būna ir nenumatytų aplinkybių, bet jų vertinti lanksčiai valdininkai nelinkę.

Kraiteliai kūdikiams Kaune dovanojami trečius metus. Jų išdalinta per 7 tūkstančius.<br>lrytas.lt nuotr.
Kraiteliai kūdikiams Kaune dovanojami trečius metus. Jų išdalinta per 7 tūkstančius.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 9:34 PM

Naujagimių susilaukusiems kauniečiams miesto savivaldybės atstovai dovanoja kūdikiams skirtus kraitelius. Juos galima gauti, jei abu tėvai bent prieš 3 mėnesius iki vaiko gimimo savo gyvenamąją vietą deklaravo Kaune.

Tačiau naujagimių kraitelius gauna ne visi.

Anūkė – ankstukė

Kaunietė Lilija Ramanauskienė pasakojo, kad jos sūnus yra kaunietis, o kai vedė, marti Kaune taip pat gyveno jau 4 metus, bet gyvenamosios vietos šiame mieste nebuvo deklaravusi. Kai moteris laukėsi, likus 3 mėnesiams iki gimdymo oficialiai tapo Kauno gyventoja.

„Tačiau gamta ne visada prognozuojama. Nutiko taip, kad marti pagimdė mėnesiu anksčiau. Anūkė – ankstukė.

Vaikas gimė praėjus ne trims, o dviem mėnesiams nuo tos dienos, kai marti deklaravo savo gyvenamąją vietą Kaune“, – pasakojo moteris.

L.Ramanauskienė sakė, kad ir sūnus, ir ji pati kreipėsi į savivaldybę, rodė dokumentus, kad kūdikis gimė per anksti, kad jo motina Kaune gyveno jau ne vienus metus.

„Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos žadėjo, kad kraitelį skirs, bet jo taip ir negavome. Dėl to nenuskursime, bet tiesiog apmaudu, kad valdininkai neatsižvelgia į neeilines aplinkybes“, – apgailestavo L.Ramanauskienė.

Negali nusižengti taisyklėms

Kauno savivaldybės Klientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus vedėja Agnė Augonė sakė, kad šis atvejis jai žinomas, ar skirti kraitelį kūdikiui, valdininkai svarstė kelis kartus.

„Tačiau galioja griežti teisės aktai, kurių privalome laikytis.

Kad ir kaip norėtume dalinti dovanas, jei nusižengtume taisyklėms, kiltų chaosas. Norime likti vienodai teisingi visiems kauniečiams“, – situaciją komentavo A.Augonė.

Savivaldybės atstovė priminė, kad kraiteliai kūdikiams Kaune dovanojami trečius metus. Jų išdalinta per septynis tūkstančius.

Kauno rajone taisyklės liberalesnės

Atsako Kauno rajono savivaldybės Metrikacijos skyriaus vedėja Skirmantė Subačienė:

„Kauno rajone galioja paprastesnės taisyklės nei Kauno mieste. Kūdikio kraitelis dovanojamas tada, jei bent vienas iš naujagimio tėvų prieš gimstant vaikui deklaravo savo gyvenamąją vietą rajone. Taip pat tėvai kūdikį turi registruoti Kauno rajone.

Kūdikio kraitelius mažiesiems Kauno rajono gyventojams dovanojame nuo 2018 metų.

Pastaraisiais metais per mėnesį įteikiame maždaug po 100 kraitelių. Šiais metais jų padovanota jau daugiau kaip 600.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.