Išgyveno 22 nėštumo savaitę gimęs mažylis – net ir po pusmečio aplinkiniai mano, kad jis yra kūdikis

Kai Cat Gomez išeina pasivaikščioti su vežimėlyje gulinčiu savo sūnumi, žmonės sustoja ir klausia, kiek jam savaičių. Jos berniukas Oliveris sveria, kaip naujagimis – 3,7 kg, nors jam buvau daugiau nei 6 mėnesiai.

Oliveris Gomez yra vienas iš mažiausių ir jauniausių gimusių ankstukų Jungtinėje Karalystėje – berniukas pasaulį išvydo 22 nėštumo savaitę ir svėrė vos 400 gramų, kaip maža skardinė konservuotų pupelių.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Oliveris Gomez yra vienas iš mažiausių ir jauniausių gimusių ankstukų Jungtinėje Karalystėje – berniukas pasaulį išvydo 22 nėštumo savaitę ir svėrė vos 400 gramų, kaip maža skardinė konservuotų pupelių.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 10:50 AM

Oliveris yra vienas iš mažiausių ir jauniausių gimusių ankstukų Jungtinėje Karalystėje – berniukas pasaulį išvydo 22 nėštumo savaitę ir svėrė vos 400 gramų, kaip maža skardinė konservuotų pupelių, rašo portalas insider.com.

Gydytojai įspėjo tėvus, kad išgyvenimo tikimybė labai maža, bet berniuko noras gyventi buvo milžiniškas ir jis buvo tikras kovotojas. Tai buvo ypatingai svarbu jo tėvams, nes kartu su Oliveriu gimė ir jo identiškas brolis dvynys Josephas, kuris mirė po keturių dienų.

„Buvome pasiruošę blogiausiam, bet Oliveris intensyviai kovojo“, – „Insider“ sakė C.Gomez.

Išgyveno mažesnis

Gomezų šeima sužinojusi, kad laukiasi dvynių nustebo, bet ir labai apsidžiaugė. Nėštumas buvo lyg pagal vadovėlį, kol likus keturiems mėnesiams iki gimdymo būsima mama pasijuto blogai.

Tyrimai parodė kad Oliveris yra mažesnis už savo brolį, o placenta praleidžia vaisiaus vandenis. Motina buvo nuvežta į ligoninę, kurioje buvo dvi naujagimių intensyviajai priežiūrai paruoštos lovelės, tačiau perspektyvos buvo niūrios.

Iki 2019 m. Jungtinės Karalystės neontologijos specialistai nerekomendavo skirti gyvybę gelbstinčio gydymo kūdikiams, gimusiems iki 23 savaičių, nes buvo manoma, kad tai viršija „gyvybingumo slenkstį“, kada vaisius galėtų išgyventi ne įsčiose.

Be to, gimti gyvam taip anksti taip pat yra neįtikėtinai retas atvejis.

„Specialistas mus įspėjo, kad vieno vaisiaus nėštumo, gimusio 22 savaitę, išgyvenamumas yra labai mažas. Kadangi jie buvo dvyniai, vilties praktiškai nebuvo“, – prisimena tėvas Tomas Longstaffas.

Dvyniai gimė 12 minučių skirtumu – Oliveris pasaulį išvydo pirmas.

„Berniukai buvo skubiai nugabenti į intensyviosios terapijos skyrių plastikiniuose maišeliuose, kad jie būtų šilti ir drėgni. Man atliko operaciją, nes placenta neatsiskyrė ir smarkiai kraujavau. Tačiau bijojau, kad neturėsiu galimybės susitikti su berniukais gyvais“, – sakė C. Gomez. 

Ragina neprarasti vilties

Kūdikių oda buvo perregima ir nors Oliveris svėrė mažiau nei kitas dvynys, jis turėjo mažiau komplikacijų – broliui tęsėsi kraujavimas smegenyse ir net jei buvo likęs gyvas, būtų turėjęs sunkų neįgalumą. Tėvai nusprendė, kad geriausias pasirinkimas būtų nutraukti jo priežiūrą.

„Pirmą ir paskutinį kartą galėjome palaikyti Josephą ant rankų“, – sakė C. Gomez. Berniukas mirė belaikant jį glėbyje, bet sielvartauti nebuvo kada, nes reikėjo rūpintis Oliveriu – teko keisti jam, kaip patys sako, arbatos maišelio dydžio sauskelnes ir maitinti motinos pienu su švirkštu.

Ankstukas ligoninėje praleido 132 dienas, mokėsi kvėpuoti be pagalbos ir jam 12 kartų buvo perpiltas kraujas. Jam taip pat prireikė lazerinės akių operacijos ir išvaržos operacijos, kai jam buvo 15 savaičių.

Praėjus devynioms dienoms po jo turėjusios būti gimimo datos, Oliveris buvo pakankamai stiprus, kad galėtų grįžti namo. Jis turės ilgalaikių sveikatos ar net vystymosi problemų, bet tėvai augindami jį visuomet matys, kaip būtų atrodęs ir jo identiškas dvynys brolis.

Mama Cat nori, kad jo istorija suteiktų vilties kitiems tėvams, kurie susilaukė labai anstyvo ankstuko.

„Mes amžinai būsime dėkingi už pakeistas rekomendacijas, padedančias jaunesniems nei 23 savaičių kūdikiams išgyventi“, – sakė C. Gomez.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.