Kanadoje būsimos mamos panikuoja: skelbia apie epidūrinei nejautrai trūkstamus komponentus

Epidūrinė nejautra gimdymo metu daugelio gimdyvių vadinama geriausiu civilizacijos išradimu – šis anestezijos būdas padeda moteriai išlikti sąmoningai ir pačiai natūraliai pagimdyti kūdikį be skausmo, todėl Kanadoje paskelbtas šiai procedūrai atlikti reikiamų priemonių trūkumas sukėlė siaubą būsimiems tėvams.

Epidūrinės nejautros metu anesteziologas vaistus suleidžia tiesiai į stuburą per ploną kateterį.<br>„Pexels“ nuotr.
Epidūrinės nejautros metu anesteziologas vaistus suleidžia tiesiai į stuburą per ploną kateterį.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 10:12 AM

Epidūrinės nejautros metu anesteziologas vaistus suleidžia tiesiai į stuburą per ploną kateterį. Gimdyvė išlieka sąmoninga, bet vaistai malšina skausmą apatinėje nugaros dalyje ir kojose, tad sąrėmių sukeliami pojūčiai nebekankina moterų.

Pasak Today.com dėl besitęsiančio koronaviruso pandemijos sukeltų logistikos problemų Kanados ligoninės pritrūko plastikinių kateterių, kurie ir naudojami epidūrinės nejautros metu.

Vaistų pakanka, bet priemonių, kaip juos įvesti į stuburą – trūksta.

„Epidūrinės nejautros metu adata įkišame kateterį maždaug penkių centimetrų gylyje į apatinę nugaros dalį. Tuo kateteriu suleidžiame vietinį anestetiką, panašiai kaip skausmą malšinančius vaistus, kuriuos naudoja odontologai. Šis vaistas užmigdo nervus, todėl aplink sąrėmių vietą atsiranda lyg nutirpimas ir moteris nejaučia skausmo. Kateteris leidžia nuolat leisti vaistą nedidelėmis dozėmis ir palaikyti nuskausminimą, o ne vienkartinę dozę, kurios poveikis greitai baigiasi“, – teigė Otavoje praktikuojanti anesteziologė ir Kanados anesteziologų draugijos viceprezidentė dr. Lucy Filteau.

Pasak medikės, ligoninės ne tik jos šalyje, bet ir visame pasaulyje sprendžia įrangos, produktų ir vaistų tiekimo problemas, bet per pastaruosius dvejus metus dėl pandemijos atsirado dažnesni trūkumai.

Ligoninėse nebelieka, kaip įprasta, keliems mėnesiams skirtų atsargų, o tenka tenkintis keturioms dienoms užteksiančiomis priemonėmis, kurios gali tuoj baigtis. Kanados ligoninių sistemos raštiškame pareiškime teigiama, kad ligoninės buvo „įspėtos liepos mėnesį“ apie artėjantį epidurinių kateterių trūkumą.

Ekspertai mano, kad epidurinės sistemos trūkumas nepalies JAV. JAV maisto ir vaistų administracija neįtraukia epidurinių kateterių į medicinos prietaisų trūkumo sąrašą, o Akušerinės anestezijos ir perinatologijos draugija rašytiniame pareiškime nurodė, kad nors komitetas gavo pavienių pranešimų apie supakuotų epidurinių rinkinių trūkumą, „nežino apie centrus, kuriuose visiškai nėra tiekimo“, o kai kurios ligoninės pranešė apie „dažnus pardavėjų keitimus, kad būtų išlaikytas nuolatinis tiekimas“.

Remiantis naujausiais Kanados sveikatos informacijos instituto duomenimis, epidurinė priemonė naudojama daugiau nei 58 proc. visų natūralių gimdymų Kanadoje.

Parengta pagal „Today“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.