Lenkijoje – skandalingas pareiškimas: politikas dėl mažėjančio gimstamumo kaltina alkoholį vartojančias moteris

Moterų teisių grupė Lenkijoje paragino žmones surengti demonstraciją po to, kai šalies valdančiosios partijos lyderis pareiškė, kad žemą gimstamumą Lenkijoje iš dalies lemia per daug alkoholio vartojančios jaunos moterys.

Moterų teisių gynėjos Lenkijoje teigia, kad gimstamumui neigiamos įtakos turi šalies politika.<br>123rf nuotr.
Moterų teisių gynėjos Lenkijoje teigia, kad gimstamumui neigiamos įtakos turi šalies politika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-09 13:28, atnaujinta 2022-11-09 13:32

Opozicijos politikai, aktyvistai ir įžymybės apkaltino 73 metų Jaroslawą Kaczynskį situacijos nesuvokimu. Jie taip pat teigia, kad J. Kaczynskis, įtakingiausias Lenkijos politikas nuo 2015 metų, yra iš dalies atsakingas už žemą gimstamumą Vidurio Europos šalyje, kurioje gyvena 38 mln. žmonių, rašo portalas euronews.com.

Skatina protestuoti

Kritikai atkreipia dėmesį į didesnius abortų apribojimus, dėl kurių kai kurios moteris bijo pastoti. Kiti pažymi, kad jauniems žmonėms sunku kurti šeimas, kai infliacija siekia beveik 18 proc.

Moterų teises ginanti grupė išreiškė pasipiktinimą dėl J. Kaczynskio komentaro ir paragino žmones protestuoti prie politiko namų Varšuvoje lapkričio 28 d., minint 104-ąsias moterų teisės balsuoti Lenkijoje metines.

„Kretiniški seno žąsino žodžiai apie lenkes moteris, kad moterys negimdo vaikų dėl to, kad geria (o ne todėl, kad Lenkija yra pragaras), tai tik dalelė mūsų realybės“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė grupė „Moterų streikas“.

Aktyvistų grupė teigė, kad šalyje yra daug priežasčių, dėl kurių mažas gimstamumas, įskaitant faktinį abortų draudimą Lenkijoje, seksualinio švietimo ir pagalbinio apvaisinimo procedūrų trūkumą, infliaciją, būsto trūkumą ir vaikų priežiūros centrų trūkumą.

Populistinės valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ lyderis J. Kaczynskis šeštadienį kalbėjo apie demografinius iššūkius, susijusius su „per mažu gimstamumu“, kai jis rinko paramą savo partijai prieš kitų metų parlamento rinkimus.

„Ir kartais reikia šiek tiek atvirai pasakyti karčių dalykų. Jei, pavyzdžiui, situacija išliks tokia, kad iki 25 metų mergaitės, jaunos moterys išgers tiek pat, kiek jų bendraamžiai, vaikų nebus“, – kalbėjo J. Kaczynskis.

Jis be jokių medicininių įrodymų viešai teigė, kad norint susirgti alkoholizmu, vidutinis vyras „turi per daug gerti 20 metų“, o „moteris tik dvejus“.

„Tikrai esu nuoširdus moterų lygybės šalininkas, bet nepritariu, kad moterys apsimestų vyrais, o vyrai – moterimis“, – sakė J. Kaczynskis.

Ši pastaba taip pat sukėlė nuspėjamus juokelius, susijusius su alkoholiu, padedančiu pastojimui.

Griežčiausi abortų priešininkai

Šioje itin katalikiškoje šalyje iki 2020 m. jau galiojo vienas griežčiausių abortų įstatymų Europoje, kuomet nėštumo nutraukimas buvo leidžiamas labai retais atvejais. Tada pasirodė naujas nutarimas, kuriame moteris negali nutraukti nėštumo, net jei vaisius turi rimtų anomalijų ir net neišgyvens po gimimo.

Tai sukėlė didžiausius protestus Lenkijoje per dešimtmečius, kuriems vadovavo moterų streikas. Nuo to laiko buvo atvejų, kai nėščios moterys mirė, nors pavojus moters gyvybei tebėra teisėtas aborto pagrindas pagal dabartinį įstatymą. Moterų teisių gynėjai teigia, kad tokie atvejai nutinka todėl, kad gydytojai bijo nutraukti nėštumą net tada, kai gali kilti pavojus moters gyvybei, baimindamiesi teisinių pasekmių.

Pasaulio banko duomenimis, Lenkijoje vienai moteriai gimusių vaikų skaičius sumažėjo nuo 3 vaikų vienai moteriai 1960 metais iki 1,2 2003-iaisiais.

Gimstamumo kreivė vėl pradėjo kilti po 2003 m. ir sustiprėjo po to, kai J.Kaczynskio vadovaujama vyriausybė įvedė mėnesinę 500 zlotų (106 eurų) piniginę išmoką vienam vaikui 2015 metais.

Tačiau gimstamumas vėl mažėja ir J. Kaczynskis praėjusį mėnesį pripažino, kad programa neveikia taip, kaip numatyta. Remiantis Lenkijos valstybine statistika, 2021 metais gimstamumas siekė 1,32 vaiko vienai moteriai.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.