Kėdainiuose stebimas sumažėjęs gimstamumas: per mėnesį gimusiųjų skaičius nesiekia nė 20

Kėdainių rajone naujagimių gimstamumo skaičiai – katastrofiški. Vien tik vasario ir balandžio mėnesiais gimusių vaikų skaičius nesiekė nė po 20, rašo portalas rinkosaikštė.lt.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 11:35 AM

„Galbūt taip yra tik pas mus, nes nežinau, kaip yra kituose rajonuose. Tačiau žiūrint į skaičius ir lyginant su 2022 metais, pas mus anksčiau nebūdavo tokių mėnesių, kad būtų gimę mažiau nei 20 vaikų, vis tiek būdavo daugiau kaip dvidešimt, pavyzdžiui, kovą – 29, liepą – 28, lapkritį ir gruodį – atitinkamai 29 ir 24“, – statistiką analizavo Kėdainių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja Gaiva Petrauskienė.

„(…) Taigi lyginant su ankstesniais metais, tikrai labai mažai vaikų gimė. Šiandien skirtumas yra net 54 vaikai. Kaip Kėdainių rajonui tai yra tikrai labai didelis skaičius. Pavyzdžiui, pernai (388) ir užpernai (390) gimimų skaičiai buvo labai panašūs, o šiemet, jeigu sieksime 300, tai bus labai gerai“, – pažymėjo ji.

Anot pašnekovės, šie statistiniai skaičiai yra bendrai sudėjus tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje gimusius vaikus.

„Jeigu atimtume dar ir užsienyje gimusių vaikų skaičių, kurie Kėdainių rajono savivaldybėje yra įtraukti į apskaitą tik tam, kad gautų pilietybę, asmens dokumentą, realiai čia gimusių ir gyvenančių vaikų būtų dar mažiau. Pavyzdžiui, jeigu rugpjūtį registruotas 31 vaikas, o 6 iš jų yra gimę užsienyje, tai tik 25 vaikai yra mūsų vietiniai vaikai. Balandis atrodo dar prasčiau: iš bendro 13 gimimų skaičiaus atimkime 4 gimusius užsienyje ir lieka tik 9 Kėdainiuose gimę vaikai“, – sako G. Petrauskienė.

Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis kaip vieną iš mažėjančio gimstamumo priežastį įvardijo bendrą situaciją Lietuvoje ir pasaulyje.

Gimstamumas Kėdainiuose mažėja, tačiau tokios pat tendencijos matomos ir kituose šalies rajonuose. Turbūt jaunų šeimų atstovų reikėtų klausti, kodėl jie augina mažiau vaikų. Mano žiniomis, tam įtakos turi saugumo ir ekonominio stabilumo klausimai. Čia matome ir karo Ukrainoje aidų pasekmes“, – sake meras.

„O kalbant apie ekonominį stabilumą, nuolat girdime nepalankias prognozes ateičiai, palūkanų augimas daugelį gąsdina. Dabar jaunimas neretais atvejais pirmiausia nori susitvarkyti gyvenimą: įgyti išsilavinimą, įsigyti būstą, siekia karjeros, o šeiminius reikalus atideda ateičiai“, – savo nuomonę dėstė V. Tamulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.