Svarbiausi reikmenys gimdyvei: viską pataria susidėti į tris skirtingus kelioninius krepšius

Artėjant gimdymo metui nėščiosios ima svarstyti, kokius gi daiktus svarbu paimti į gimdymo namus. Elementaru, jog prasidėjus pirmiesiems sąrėmiams ar nutekėjus vandenims, mintys suksis ne apie juos. Tad išankstinis detalus reikmenų apsvarstymas tikrai logiškas pasirinkimas.

Patartina pasiruošti tris atskirus daiktų krepšius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Patartina pasiruošti tris atskirus daiktų krepšius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-27 10:31

Tik štai kaip atrasti tinkamą informaciją dabartinėse interneto platybėse?

Egzistuoja įvairūs straipsniai, forumuose ar socialiniuose tinkluose verda diskusijos. Informacijos begalybė – ją sudėtinga aprėpti. Nuomonės prieštaringos – tik dar labiau pasimeti. Kiekvieno žmogaus asmeninė patirtis, o gal ir šėlstantys nėščiųjų hormonai formuoja subjektyvius pasisakymus. O koks tasai sąrašas galėtų būti žiūrint objektyviu žvilgsniu?

Trys etapai – trys krepšiai

Patartina pasiruošti tris atskirus daiktų krepšius. Pirmąjį – į gimdyklą, antrąjį – reikalingą po gimdymo, trečiąjį – kelionei namo. Daiktų sugrupavimas labai palengvins elementarią buitį – neteks kuistis po šūsnį daiktų ieškant būtent to reikalingo, bus žymiai paprasčiau jį randant.

Reikmenys surenkami tiek nėščiajai, tiek kūdikiui, tiek lydinčiajam asmeniui. Rekomenduojama rinktis sandarius, papildomą patogumą suteikiančius permatomus krepšius. Taip pat kitaip nei medžiaginiai, jie lengviau valomi.

Imtis šio darbo nedelskite. Juk niekuomet negali žinoti, ar mažylis nepaskubės išvysti šį pasaulį. Tad jau turėdama laisvo laiko, pavyzdžiui, išėjusi į dekretines atostogas pamažėl dėliokitės reikalingas krūveles. Tai daryti tikrai lengviau, kol pilvukas dar mažesnis, o judėjimas lengvesnis.

Pirmasis krepšelis į gimdyklą

Pirmo svarbumo daiktai be kurių vargiai būsite priėmimo skyriuje įsileista į gimdyklą – tai asmens tapatybės dokumentas (pasas ar kortelė), nėščiosios kortelė bei egzistuojančių papildomų tyrimų duomenys.

Jums pačiai reikalingi daiktai: tinkama apranga (gimdymo naktiniai, chalatas, šlepetės (patariama rinktis tokias, kurias galėtumėte avėti ir duše), asmeninės higienos priemonės (sauskelnės ar vienkartinės kelnaitės su įklotu (galima naudoti tekant vaisiaus vandenims), balzamas lūpoms, gumelė plaukams, rankšluostis), maišelis rūbams bei avalynei susidėti jau persirengus, telefonas bei jo pakrovėjas.

Pasirūpinkite galimu alkio jausmu, troškuliu – prigriebkite sveikų užkandžių bei patogią gertuvę su vandeniu. Tai nemažiau pravers ir jus lydinčiam asmeniui (jūsų vyrui, mamai, draugei ar dulai). Apmąstykite, kas jums suteiktų papildomą atsipalaidavimo jausmą – galbūt jauki muzika, galbūt masažuoklis, o gal tiesiog miela, brangi, jaukumą kurianti smulkmenėlė. Vartojate vaistus ar nešiojate akinius? Neužmirškite ir šių jums svarbių daiktų.

Naujagimiui įsimeskite 56 dydžio drabužių komplektą (susiaučiamus marškinėlius, turinčius atlenkiamas pirštinytes, šliaužtinukus, kepurytę bei porą vilnonių kojinyčių), vienerias sauskelnes bei šiltesnį užklotėlį.

Jūsų palydovui tikrai prireiks antbačių (arba šlepečių) bei vienų ar kitų asmeninių daiktų (pagal kiekvieno individualius poreikius).

Antrasis: palatoje reikalingi daiktai

Po gimdymo palatoje jaukiam ir patogiam būviui svarbūs tokie reikmenys kaip laisvi, nevaržantys drabužiai bei naktiniai, tinkantys žindyti. Neišsiversite ir be žindymo liemenėlės bei jų įklotų, vienkartinių ar medvilninių kelnaičių bei įklotų po gimdymo, neužmirškite ir kojinių. Asmeninei higienai svarbios priemonės – intymios higienos prausiklis, šampūnas, dušo želė, kempinė, dantų pasta, šepetėlis, siūlas, veidrodėlis, šukos, dildė nagams, keli rankšluosčiai kūnui bei tarpvietei.

Puodelis, stalo įrankiai, vanduo bei sveiki užkandžiai, patogiai sudėlioti dėžutėse, tikrai bus reikalingi jūsų pasistiprinimo metu. Praversti gali ir tokios priemonės kaip kremas speneliams, pradėjus žindyti, pientraukis, esant pieno pertekliui, ar diržas po gimdymo, kuris itin gelbsti po cezario pjūvio operacijos.

„Pientraukiai dabar gaminami atsižvelgiant tiek į mamos, tiek į kūdikio poreikius, sveikatą. Nebenaudojamos sveikatai kenksmingos medžiagos, tokios kaip Bisfenolis A (BPA). Kūdikiams šie toksinai itin pavojingi, kadangi jų organizmas dar negeba to veiksmingai šalinti.

Gaminami ergonomiški, patogaus ir lengvo naudojimo bei švelnaus veikimo (imituojantys natūralius kūdikio žindimo judesius) prietaisai.

Veiklioms mamoms pientraukiai – tai būdas suteikti kokybišką maistą savo kūdikiui toliau gyvenant aktyvų gyvenimą,“ – detaliau apie pientraukį pasakoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė ir priduria dar keletą žodžių apie diržą po gimdymo:

„Juos moterys renkasi siekdamos saugoti apatinę pilvo dalį po natūralaus gimdymo ar po cezario pjūvio operacijos. Diržas gelbsti stiprinant išsitempusius pilvo raumenis, neleidžia vystytis pilvo sienos išvaržai po operacijos, palengvina skausmą bei suteikia saugumo jausmą. Tai priemonė, leidžianti ir anksčiau pradėti pilvo raumenų stiprinimo pratimus.“

Kūdikėliui susipakuokite sauskelnes, drėgnas servetėles, įsidėkite paklotėlius pervystymui, ploną bei lengvai sugeriantį rankšluostėlį užpakaliukui, tris komplektus drabužių.

Trečiasis krepšys – kelionei į namus

Keliaujant iš ligoninės į namus jums svarbu turėti patogią ir nevaržančią aprangą bei avalynę. Kadangi iš karto po gimdymo kūnas dar neatgauna ankstesniųjų formų, turėdama tai omenyje pasirinkite tinkamo dydžio drabužius, kuriuos dėvėdama jausitės patogiai ir jaukiai, smagiai šypsositės į fotoaparato kamerą norėdama įamžinti šią ypatingą jūsų gyvenime akimirką.

Mažyliui derėtų pasiruošti pagal sezoną tinkančius lauko drabužėlius bei kepurėlę, antklodę bei automobilinę kėdutę.

„Automobilinė kėdutė – itin atsakingas pasirinkimas. Juk tai ne šiaip gražus daiktas ir tikrai jos dizainas – antraeilis dalykas, kai kalbama apie kūdikio saugumą. Svarbu atkreipti dėmesį į jos tvirtumą, patvarumą bei saugumą užtikrinančius standartus. Rinkitės patikimų gamintojų sertifikuotus modelius!“ – atkreipia dėmesį I. Maksimavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.