70-metė, po pagalbinio apvaisinimo pagimdžiusi dvynukus, dalijasi pirmosiomis nuotraukomis: „Tai Dievo valia“

70 metų moteris iš Ugandos, kuri sako, kad po pagalbinio apvaisinimo susilaukė dvynių, jau yra namuose su savo kūdikiais.

70 metų Safina Namukwaya susilaukė dvynių.<br> „Urban Television“ stop kadras.
70 metų Safina Namukwaya susilaukė dvynių.<br> „Urban Television“ stop kadras.
 70 metų Safina Namukwaya susilaukė dvynių.<br>„Urban Television“ stop kadras.
 70 metų Safina Namukwaya susilaukė dvynių.<br>„Urban Television“ stop kadras.
Vaisingumo specialistas daktaras Edwardas Tamale Sali.<br> „Urban Television“ stop kadras.
Vaisingumo specialistas daktaras Edwardas Tamale Sali.<br> „Urban Television“ stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 9:09 PM

Lapkričio 29 d. Kampaloje, Ugandoje, Moterų ligoninės tarptautiniame ir vaisingumo centre, Safina Namukwaya susilaukė berniuko ir mergaitės. Anot moters vaisingumo specialisto daktaro Edwardo Tamale Sali, kūdikiai buvo išrašyti sausio 6 d., kiekvienas svėrė daugiau nei 2,27 kilogramus.

„Ji negali nustoti į jais grožėtis. Tai mylinti ir žaisminga mama“, – portalui today.com pasakojo E.T.Sali.

S. Namukwaya davė dukrai vardą Shakira Babiyre Nabagala, o jos sūnus yra Kato Shafique Kangave (sutrumpintai Babiyre ir Kato). Gydytojas teigia, kad dvynukų mama taip pat turi naują pravardę: dabar ji bus žinoma kaip Nalongo, o tai reiškia dvynių motiną. S. Namukwaya vyras Walusimbi Badru bus vadinamas Salongo arba dvynių tėvu.

Sausio 6 d. spaudos konferencijoje prie ligoninės E.T.Sali prisiminė, kaip S.Namukwaya atsikėlė ir vaikščiojo tą pačią dieną po to, kai pagimdė dvynius.

„Ji gerai jaučiasi, jos kraujospūdis normalus, neserga diabetu – ji labai sveika moteris ir visa Afrika ja džiaugiasi“, – sakė E.T.Sali.

Kūdikių pediatrė daktarė Gloria Lunyolo dvynius apibūdino kaip „stebuklingus kūdikius“ ir sakė, kad jie pakaitomis maitinami mišiniu ir mamos pienu.

„Kai kas gali ginčytis, kad 70 metų yra esu sena, bet Dievas nusprendė, kad 70-ies turėsiu dvynius. Nėra nė vieno, kuris galėtų apriboti Dievo valią ir galią“, – sakė S.Namukwaya.

Ji taip pat augina trejų metų dukrą ir džiaugiasi, kad turi daug ją palaikančių žmonių, kurie padės jai auginti mažylius.

S. Namukwaya pastoti padėjo apvaisinamos in vitro (IVF), kuriam dėl savo amžiaus ji naudojo donorės kiaušinėlius ir savo vyro spermą.

„Mes implantavome keturis embrionus ir ji susilaukė dvynių“, – anksčiau pasakojo vaisingumo specialistas.

JAV pagalbinis apvaisinimas in vitro, t.y. mėgintuvėlyje, ar kitu metodu taikomas iki 55 metų, tad Niujorko vaisingumo klinikos vadovas dr. Branas Lewine'as įsitikinęs, kad apvaisinti 70-metę yra labai neatsakinga.

„Duomenys rodo, kad moterys, kurios pagimdo vyresnes nei 50 metų, dažniau serga hipertenzija, gestaciniu diabetu ir joms dažniau įvyksta priešlaikinis gimdymas. Jei 70-mečiui atsiras kraujo krešulys, jį ištiks insultas ar širdies priepuolis, kuris turėtų įtakos vaisių vystymuisi. Ir kas pasirūpins šiais mediciniškai trapiais vaikais, kai jų vyresnio amžiaus tėvai mirs?“, – klausia JAV medikas.

Tačiau Ugandoje galioja savos tradicijos. E.T.Sali sakė, kad nedvejodamas gydė S.Namukwaya.

„Tai jos žmogaus teisė. Tai jos kūnas. Ji fiziškai pasirengusi“,– sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.