Garsi moteris dėl karantino gimdė viena – vyro neįleido į palatą

Knygų apžvalgininkė Nora Žaliūkė (28 m.) nelaukia palankių progų ir skuba ragauti gyvenimo kiekvieną dieną. Moteris nesigaili dirbusi modeliu, išbandžiusi jėgas grožio konkurse „Mis Lietuva 2012“, susidūrusi su nevaisingumu. Sunkumus įveikusi N.Žaliūkė jau sūpuoja sūnų, kuris gimė kovo 25-ąją.

Škotijoje futbolą žaidęs M.Žaliūkas su Nora susipažino virtualioje erdvėje prieš penkerius metus.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Škotijoje futbolą žaidęs M.Žaliūkas su Nora susipažino virtualioje erdvėje prieš penkerius metus.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Nora nesigaili dalyvavusi grožio konkurse ar dirbusi modeliu – visa tai jai davė daug patirties<br>Asmeninio albumo nuotr.
Nora nesigaili dalyvavusi grožio konkurse ar dirbusi modeliu – visa tai jai davė daug patirties<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vaikelio pora troško dar prieš penkerius metus iškart susituokus, bet teko kovoti su nevaisingumo problemomis<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vaikelio pora troško dar prieš penkerius metus iškart susituokus, bet teko kovoti su nevaisingumo problemomis<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 29, 2020, 12:16 AM, atnaujinta Apr 7, 2023, 4:04 PM

Pavadino vyro garbei

Siaučiant koronaviruso pandemijai N.Žaliūkė gimdyti vyko viena, nes dėl karantino į palatą nebuvo įleistas vyras – karjerą prieš trejus metus baigęs futbolininkas Marius Žaliūkas (36 m.). Pora jau senokai buvo išrinkusi kūdikiui vardą – sūnų pavadino Mariumi.

N.Žaliūkė kitokio vardo kūdikiui ir nenorėjo – jį suteikė vyro garbei, nes motina neįsivaizdavo geresnio sutuoktinio ir tėvo nei M.Žaliūkas.

Juk su nevaisingumo problemomis susidūrusią žmoną labiausiai palaikė vyras.

„Aš dėl pandemijos visai nepanikuoju. Man svarbiausia, kad gimdymo metu su manimi būtų medikai. O kas laikys mane už rankos, ne tiek svarbu.

Nedramatizuoju situacijos, kad gimdyme negalės dalyvauti vyras. Man svarbiausia profesionali priežiūra“, – prieš gimdymą tikino N.Žaliūkė, instagrame prieš ketverius metus sukūrusi paskyrą „Knygų dama“.

Nors kaunietė gana anksti suruošė kūdikio kraitelį, pasiruošimo gimdymui nesureikšmina.

Knygų apžvalgininkė nelankė nėščiosioms skirtų mankštų, nesimokė kvėpavimo pratimų: „Aš labai moku su savimi susikalbėti – save nuraminu, remiuosi savitaiga, visiškai dėl to nesijaudinu. Anksčiau maniau, kad man tai bus labai didelis iššūkis, bet paskutinėmis nėštumo savaitėmis vis labiau laukiau to proceso – gimdymo. Neturėjau baimės, panikos, tebuvo nuoširdus laukimas.“

Nevaisingumo problemos - dėl mitybos sutrikimų

Šią vasarą Žaliūkai švęs antrąsias vestuvių metines, nors apie kūdikį svajojo jau prieš penkerius metus, kai tik Nora ir Marius susipažino.

„Stengėmės vaikelio susilaukti anksčiau, bet tuo metu Dievas nedavė. Nesėdėjome ir nelaukėme rankų sudėję.

Nors gydytojai pataria į juos kreiptis, jei moteriai nepavyksta pastoti metus, mes tiek nelaukėme“, – tvirtino N.Žaliūkė, kuriai medikai nustatė policistinį kiaušidžių sindromą.

Jis galėjo atsirasti dėl paauglystėje ją užklupusių mitybos sutrikimų.

„Buvo akivaizdžios priežastys, reikėjo gydytis. Su vyru nematėme prasmės laukti, savaime niekas nebūtų išsisprendę.

Iš pradžių gydžiausi vaistais, kuriais buvo sureguliuotas mėnesinių ciklas. Vėliau man buvo taikytos injekcijos ovuliacijai skatinti. Ir netrukus man pavyko pastoti!“ – džiaugsmo neslėpė pašnekovė.

Nors iš prigimties N.Žaliūkė optimistė, iš pradžių žinia dėl nevaisingumo ją stipriai paveikė. Nora net buvo praradusi viltį tapti motina, tačiau jos sutuoktinis vylėsi, kad vis dėlto jie taps tėvais.

„Vyras buvo didžiausias ramstis šiuo klausimu, mane palaikė ir pagaliau išbridome iš keblios situacijos“, – šyptelėjo N.Žaliūkė.

Knygos padėjo susipažinti su vyru

Tinklaraštininkė įsivaizduoja, kad rūpindamasi sūnumi suras laiko sau, tai yra knygai paskaityti. Juk knygos – didžioji konkurso „Mis Lietuva 2012“ dalyvės aistra.

N.Žaliūkė neįsivaizduoja dienos be knygos, keliasi penktą arba šeštą valandą ryto, kad paskaitytų.

Per dieną ji vidutiniškai perskaito šimtą puslapių – ši veikla moteriai suteikia malonumą, atstoja meditaciją.

„Perskaitau per dieną ir daugiau nei šimtą puslapių, nes laikas su knyga prabėga nepastebimai. Įgijau įprotį visą laiką su savimi turėti knygą – ar laukčiau prie gydytojos kabineto, ar būčiau kirpykloje“, – tikino kartais po pusę knygos ar netgi visą per dieną perskaitanti N.Žaliūkė.

Pomėgį skaityti Nora atrado dar vaikystėje – būdama trejų mėgo žaisti su raidėmis-kaladėlėmis. Kai lankydavosi pas močiutę, jai visada buvo smagu vartyti knygas, nors dar ir nemokėjo skaityti.

Vėliau vaikiškos knygelės Norai tapo geriausia Kalėdų ar gimtadienio dovana, jos atstojo lėles, kitus žaislus. Pradėjusi lankyti pirmą klasę ji puikiai skaitė.

Vilniaus universitete knygų leidybos studijas baigusi N.Žaliūkė yra dirbusi knygyne. Knygos Norai padėjo susipažinti su Škotijos futbolo klubuose žaidusiu M.Žaliūku.

Prieš 5 metus futbolininkas internete susirado Norą ir parašė žinutę. Vėliau kelias. Knygų mėgėja neatsakinėjo į futbolininko žinutes, manė, kad neturės apie ką su juo šnekėtis, nes knygos ir futbolas – nieko bendra. Vieną vakarą M.Žaliūkas būsimai žmonai atsiuntė detektyvų serijos nuotrauką ir paklausė, kuri iš tų knygų – pirmoji.

„Knygyne dirbau konsultante, tad pamaniau, kaip dabar nepadėsiu žmogui. Sudėliojau knygas iš eilės. Tada kilo smalsumas, ar tikrai jis skaito knygas? Mariaus paklausiau keleto klausimų, įsibėgėjome kalbėti apie knygas.

Pamačiau, kad nuostata, jog sportininkai neskaito grožinės literatūros, visiškai klaidinga“, – pasakojo N.Žaliūkė.

Jų susirašinėjimas tęsėsi – pora socialiniame tinkle kalbėjosi apie literatūrą, gyvenimą.

Kai Marius sykį grįžo iš Škotijos, pakvietė Norą susitikti. Nuo to karto jiedu neišsiskyrė.

 Grožio konkurse įgijo patirties

Matydamas, kad mylimoji nesiskiria su knygomis ir jam pasakoja savo įspūdžius, futbolininkas draugei patarė įžvalgomis dalytis socialiniame tinkle. Kadangi pasakojimais apie knygas Nora sudomindavo Marių, jam kilo mintis, kad draugė skaitymu galėtų užkrėsti ir kitus.

„Iš pradžių nedrįsau kurti paskyros, svarsčiau, ar kam nors tai patiks, ar bus populiaru.

Bet prisiruošiau – pamaniau, sau pradėsiu rašyti, o jei patiks, tęsiu. Ir man labai patiko!“ – sakė instagramo paskyros „Knygų dama“ autorė.

Gal futbolininkas su dailia knygų mėgėja susipažino ne dėl skaitymo, o dėl to, kad ji dalyvavo grožio konkurse? Juk sportininkams įprastai patinka grožio konkursų dalyvės. Bet ir dėl to griuvo dar vienas apie sportininkus sukurtas mitas.

„Jis net nežinojo, kad dalyvavau grožio konkurse, jam aktualiau buvo futbolas, Škotija“, – šyptelėjo Nora.

Ji tikino klausiusi savo širdies balso, nors ne visada jos sprendimai patiko artimiesiems. Tad ir anketą dalyvauti grožio konkurse Nora užpildė nesvarstydama, nes tuo metu norėjo dalyvauti tokiame renginyje.

„Sau esu pasakiusi – kada, jei ne dabar. Juk gyvenimas – vienas. Ką šiandien galiu gero nuveikti?“ – sakė titulų grožio konkurse neiškovojusi, bet įgyta patirtimi likusi patenkinta N.Žaliūkė.

Žvelgdama atgal Nora nesigaili, kad dirbo modeliu, varžėsi grožio konkurse, nes tuo metu norėjo daug ką išmėginti ir save atrasti. Dabar moteriai jau atrodo, kad rado savo pašaukimą, todėl ramu.

„Džiaugiuosi, kad anuomet visko daug dariau“, – neslėpė N.Žaliūkė, nėštumo metu skaičiusi lengvo ir optimistiško turinio grožinę literatūrą paaugliams.

Likus nedaug laiko iki gimdymo būsimai motinai norėjosi praleisti šviesiomis mintimis.

Moteris prisipirko knygų ir apie kūdikio auginimą, keletą perskaitė. Bet prie jų grįš parvykusi namo su naujagimiu.

„Tokios knygos skaitysis geriau, kai turėsiu praktikos“, – įsitikinusi N.Žaliūkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?