Goda Leo. Kaip karantinas išgelbėjo gegužę

Man patinka karantinas. Žinoma, labai užjaučiu visus verslo atstovus ir žmones, kuriuos tai palietė finansiškai (ir mane tai palietė), bet po daugybės metų pagaliau galėjau pasidžiaugti geguže.

„Oi, kokia įnoringa mama, negali į savo grojantį ar šokantį vaiką pažiūrėti, murmate, bet kai viską padaugini iš trijų, tenka įjungti turbo režimą ir bėgti per viską,“ – teigia Goda.<br> T.Bauro nuotr.
„Oi, kokia įnoringa mama, negali į savo grojantį ar šokantį vaiką pažiūrėti, murmate, bet kai viską padaugini iš trijų, tenka įjungti turbo režimą ir bėgti per viską,“ – teigia Goda.<br> T.Bauro nuotr.
 Karantino metu vaikų pasiekimus tėvai pamato namuose.<br> L. Druknerytės nuotr.
 Karantino metu vaikų pasiekimus tėvai pamato namuose.<br> L. Druknerytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-05-28 13:20, atnaujinta 2020-05-28 14:06

Auginu tris dukras ir nekenčiu dviejų mėnesių per metus – gruodžio ir gegužės. Taip, atrodo, kad visai nekalti laikotarpiai – vienas „turtingas“ Kalėdomis, kitas atgimstančia gamta ir vasariškais orais. Visu tuo gali džiaugtis, jei neaugini vaikų, nes būtent šiais mėnesiais vyksta visi koncertai, koncertėliai, pasirodymai, atsiskaitymėliai į kuriuos kviečiami tėveliai (pastebėkite, tėvų niekur nekviečia, tik tėvelius!), kad paklausytų savo atžalėlių, ką jos išmoko, sužinojo per paskutinį pusmetį.

Žinoma, visuomet galiu neleisti vaikų į būrelius, bet nemanau, jog verta juos bausti, nes mama nemėgsta sėdėti pusantros valandos vaikiškuose koncertuose, kai tavo dukra juose pasirodo minutę. Kad būtų smagiau, kiekvienas mokytojas koncertus rengia atskirai. Kai kurie – ir savaitgaliais. O kur dar mokyklos mokslo metų pabaigtuvės ar kalėdinės šventės… Oi, kokia įnoringa mama, negali į savo grojantį ar šokantį vaiką pažiūrėti, murmate, bet kai viską padaugini iš trijų, tenka įjungti turbo režimą ir bėgti per viską.

Ir šiemet, dėl karantino aš viso to išvengiau! Merginos piešia, groja, šoka ir mokosi namuose. Kadangi dirbu irgi namuose, tad matau jų pažangą, girdžiu klaidas ir pasisekusius pasirodymus. Ploju, filmuoju, siunčiu mokytojoms, bet visa tai vyksta su pasimėgavimu ir ramybe. Šios gegužės savaitgaliais geriau kapstausi sode, nei sėdžiu prakaituotose aktų salėse.

Nuo tarybinių laikų likusi atsiskaitomųjų koncertų tradicija ir kalėdinės šventės kiekvienoje įstaigoje turbūt skirta pripratinti vaikus prie scenos ir publikos, o labiausiai – parodyti tėveliams, kad vyksta darbas, pasiekta rezultatų. Bet ar galima absoliutinti šį poreikį? Ne visi šoka, groja, vaidina tam, kad liptų ant scenos. Rezultatus tėvai tikrai mato namuose. Ar negalėtų tai būti laisvai pasirenkama? Prašom, kas norite – pasirodykite dvidešimties tėvelių būriui, kiti gali atsiskaityti privačiai, o tėvams pasirodymą surengti namuose.

Mūsų švietimo sistemos pritaikymas bendrai visiems, o ne kiekvienam pagal poreikius veda iš proto. Jei tinka daugumai, tai reiškia tiks ir tau. Jei nori pritapti, sulaukti plojimų ir pagyrų – elkis, kaip dauguma, neišsišok, neišsiskirk. Tai sakome šiais laikais, kai jau pripažįstamas individualizuotas, netradicinis ir kūrybinis mąstymas visose srityse.

Pirmiausia visus sulyginkime su grėbliu, padaužykime volu ir tada pažiūrėkime – gal koks vienas tvirčiausias stiebelis išdygs. Ai, neatlaikei spaudimo ir nutilai? Na, nepasisekė, pasirodo nebuvai tvirčiausias.

Masių nuomonė formuoja mūsų televizijos turinį, prekybos centrų dauginimąsi geometrine progresija ir ataskatinių koncertų rengimą. Nes taip įprasta ir reikia. Taip elgėmės visada. Nieko nekeisime, nes visiems viskas gerai. Ar tikrai visiems?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.