15 žindymo mitų, kuriuos komentuoja akušerė: nuo krūtų implantų iki posakio „baigėsi pienas“

Žindymas – neatsiejama daugelio šiuolaikinių mamų patirtis ir nors atrodo, kad informacijos tiek daug, kad sunku ir fantazuoti, mitų apie tai yra dar ne vienas. Akušerė ir socialinių tinklų paskyros „Ketvirtasis trimestras“ autorė Emilija Vičiūnienė dalijasi dažniausiai girdimais.

Žindančios mamos dažnai padaro sau meškos paslaugą iškart atsisakydamos visų maisto produktų jų manymu galinčių turėti įtakos diegliams ir mažylio bėrimams.<br>123rf nuotr.
Žindančios mamos dažnai padaro sau meškos paslaugą iškart atsisakydamos visų maisto produktų jų manymu galinčių turėti įtakos diegliams ir mažylio bėrimams.<br>123rf nuotr.
Akušerė ir socialinių tinklų paskyros „Ketvirtasis trimestras“ autorė Emilija Vičiūnienė net pati yra girdėjusi kolegų svarstymus, kad vyresniems nei pusmečio mažyliams, mamos pienas yra nereikalingas, o tai yra absoliutus mitas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Akušerė ir socialinių tinklų paskyros „Ketvirtasis trimestras“ autorė Emilija Vičiūnienė net pati yra girdėjusi kolegų svarstymus, kad vyresniems nei pusmečio mažyliams, mamos pienas yra nereikalingas, o tai yra absoliutus mitas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2020, 6:36 PM

1. Žindant negalima sportuoti

Mitas. Tyrimai įrodė, kad vidutinis, pagal fizinę būklę pasirenkamas (vadinamas „daily“) fizinis krūvis neveikia nei laktacijos, nei pieno sudėties.

Taip pat fizinis krūvis nesukelia pieno sąstovio ar užsikimušių latakėlių, tačiau tam reikia dėvėti tinkamą liemenėlę ir tinkamai parinkti pratimus skirtus rankoms bei krūtinės ląstos raumenims.

Dažnai pateikiama priežastis vengti fizinio krūvio žindant yra ta, kad į motinos pieną patenka pieno rūgštis iš raumenų, tačiau tyrimai rodo, kad tai dažniausiai būna po itin intesyvios ir sunkios treniruotės. Visgi, mažyliui tai žalos nedaro.

2. Žindyvė privalo vengti daugelio maisto produktų

Pusiau mitas. Žindančios mamos dažnai padaro sau meškos paslaugą iškart atsisakydamos visų maisto produktų jų manymu galinčių turėti įtakos diegliams ir mažylio bėrimams.

Taip iš sąrašo iškrenta ne tik pieno produktai, kurių dažnai tikrai yra verta atsisakyti dėl karvės pieno baltymo, kuris gal turėti įtakos, bet ir grūdiniai produktai, švieži vaisiai, daržovės (ypač ankštinės, kopūstinių šeimos).

Dažnai ši maisto produktų eliminacija nutinka pasirodžius hormoniniam bėrimui, kuris yra fiziologinis ir mamos mityba jo neišprovokuoja.

Vengti reikėtų itin aštrių, riebaluose keptų valgių, o vaisių ir daržovių griežtai pašalinti nereikia, ypač dar nesulaukus jokios mažylio reakcijos.

3. Žindymas yra skaudus

Mitas. Na, taip, pirmosios dienos dažnai nėra malonios jums ir jūsų speneliams, tačiau tai jokiu būdu neturi būti stiprus skausmas kiekvieno žindymo metu!

Jeigu žindant jaučiate stiprų ir diskomfortą keliantį skausmą tai rodo, kad yra problema, kurią gali padėti išspręsti akušerė arba žindymo specialistė.

4. Žindant krūtys praranda forma ir „nukara“

Mitas. Na, ir kiek iš jūsų prisibijote šio nemalonaus mito, nes dažnai girdėjote, kad po žindymo krūtys pasidarys kaip „spanielio ausys“ arba du, subliuškę balionai?

Tiesa, kad krūtys gali pakeisti formą tačiau tai ne dėl žindymo, o dėl hormoninės įtakos tiek nėštumo metu, tiek po gimdymo. Hormonai, kurie skatina ir leidžia raiščiams temptis augant gimdai daro įtaką ir raiščiams, kurie prilaiko krūtis.

Todėl nėštumo metu ir žindant svarbu dėvėti tinkamą liemenėlę. Visgi, neverta nuneigti ir genetikos, kuri irgi gali daryti įtaką.

6. Žindomi kūdikiai naktį prasčiau miega

Mitas. Atliktos studijos parodė, kad 3-4 mėnesių amžiaus tiek žindomų, tiek mišiniu maitinamų mažylių miegas naktimis tampa panašus. Naktiniai žindomų kūdikių kėlimąsis yra individualus, kaip ir kiekvienas mažylis yra unikalus.

Visgi, mišiniu maitinami mažyliai gali miegoti ilgesniais laiko tarpais, nes mišinys yra sunkiau, ilgiau virškinamas, palyginus su motinos pienu.

7. Išgėrus alkoholio galima nusitraukti pieną, jį išpilti ir tada žindyti

Mitas. Pirmiausia, tai alkoholio koncentracija motinos piene būna tokia pati, kaip ir jos kraujyje. Krūtyse kartu su pienu alkoholis nesandėliuojamas ir, jeigu nusitrauksite pieną bei tuomet žindysite, žindymo metu alkoholio koncentracija vis tiek išliks tokia pati, kaip ir kraujyje.

Alkoholio koncentracijai kraujyje mažėjant, mažėja ir piene. Didžiausias alkoholio kiekis motinos piene būna praėjus po vartojimo apie 30-60 minučių ir aptinkamas apie 3 valandas po to priklausomai nuo kiekio ir kitų faktorių.

Nerekomenduojama vartoti alkoholio dėl vaiko priežiūros, nes apsvaigusi mama nėra tokia budri, reakcija suletėjusi, ypač pavojinga vartoti alkoholį prieš einant miegoti. Jokiu būdu negalima vartoti alkoholio jeigu miegama vienoje lovoje su kūdikiu.

8. Moterys su krūtų implantais negali žindyti

Mitas. Daugeliu atveju žindymui krūtų implantai netrukdo.

9. Moterys su mažomis krūtinėmis neturės pieno

Mitas. Iš tiesų, laktacija nepriklauso nuo krūtų dydžio – riebalinio krūties audinio kiekis neturi tam žymios įtakos. Tiek mažesnių , tiek didesnių krūtų savininkės gali žindyti taip pat sėkmingai ir ilgai.

10. Moteris su įdubusiais speneliais negali žindyti

Mitas. Pagalvokite, juk žindamas ne spenelis – žindama krūtis. Žinoma, naujagimiui lengviau teisingai apžioti krūtį, kai spenelis yra iššokęs, tačiau dažniausiai sėkmingai žindyti galima ir su įdubusiais speneliais, nes žindymo metu susidaręs vakuumas spenelį ištraukia.

11. Priešpienis labai riebus

Mitas. Ištiesų jo riebumas siekia 1,5-2 proc., kai pavyzdžiui brandaus pieno riebumas yra apie 3,6%.

12. Jeigu nepavyksta nusitraukti ar išspausti ranka, vadinasi, priešpienio nėra

Mitas. Traukiant su pientraukiu paprastai priešpienio dažnai ištraukti išvis nėra įmanoma, o daugelis pirmą kartą gimdžiusių moterų neturi tinkamų įgūdžių nusitraukinėti priešpienį rankomis, todėl paspaudus niekas nepasirodo.

Tinkamiausiai priešpienį ištraukia naujagimis – viduje burnytės susidaro vakuumas, todėl priešpienis teka lengviau.

13. Baigėsi pienas

Mitas. Yra labai mažai atvejų, kada laktacija gali būti sutrikdyta. Dažniausiai mamos pieno baigimąsi supainioja su augimo šuoliu ar pasiekimo savaitėmis (kūdikis gali žįsti neįprastai dažnai, būti irzlokas), krūtų „ištuštėjimu“, kai ilgainiui „susinormalizavus“ laktacijai krūtyse nebelieka to tempimo ir prisipildymo jausmo. Tačiau krūtys nėra primityvi talpa – jose pienas gaminasi ir žindymo metu, tad kol jūsų kūdikys žįs – tol gaminsis pienas.

14. Pieno kiekį galima/reikia pamatuoti ištraukus pientraukiu

Mitas: Tai, deja, dažniausia pediatrų ir šeimos gydytojų rekomendacija kai mama nerimauja, ar naujagimis gauna pakankamai pieno.

Tada puola traukti pientraukiu, panikuoja, ir, galiausiai, ne kažinkiek ir ištraukia.

Deja, pientraukiu tokio kiekio, kokį ištraukia mažylis niekada neištrauksite. Daugeliui mamų, turinčių ilgą žindymo stažą pientraukiu nusitraukti pieno išvis nepavyksta, tad ši rekomendacija yra viena kenksmingiausių sėkmingo žindymo atžvilgiu.

Geriausias rodiklis ar užtenka pieno – tai ne mažiau 6 pasišlapinimai ( skaičiuojami pasišlapinimai, ne pilnos sauskelnės).

15. Po 6 mėn. pienas kūdkiams nenaudingas

Mitas. Žinote, tiesą sakant esu tai girdėjusi ir pati, iš kolegės. Tiesa yra tokia, kad pienas po 6 mėn. išlieka labai vertingas ir laikomas pagrindiniu maistu iki 12 mėn. Kuo ilgiau žindoma, tuo daugiau piene atsiranda gerojo cholesterolio, kuris prisideda prie nervų sistemos vystymosi, todėl net yra teigiama, kad žindomų vaikų intelekto koeficientas yra aukštesnis.

Daugiau akušerės E.Vičiūnienės patarimų: www.instagram.com/kevirtasistrimestras

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.