Moteriškumo paslaptis padedanti atrasti Roberta tikina, kad tai padės maloniau gyventi

Penkerius metus dviejų berniukų mama Roberta Baranauskė praleido užsienyje, o į Lietuvą grįžo turėdama naujos veiklos idėją – padėti mamoms ir moterims atrasti savo moteriškumą. Pasak jos, tai nėra nusižeminimas vyro norams, o savo galių atradimas, kurios padeda atrasti gyvenimo džiaugsmą, vystyti verslus bei džiaugtis laiminga šeima.

„Kai moteris pradeda suprasti save, savo kūną ir energiją, viskas pasikeičia, pasidaro daug lengviau, paprasčiau, o svarbiausia maloniau gyventi“, – įsitikinusi Roberta.<br>lrytas.lt koliažas
„Kai moteris pradeda suprasti save, savo kūną ir energiją, viskas pasikeičia, pasidaro daug lengviau, paprasčiau, o svarbiausia maloniau gyventi“, – įsitikinusi Roberta.<br>lrytas.lt koliažas
R.Baranauskė pastebi, kad mamos nori ramybės, nori neaukojant savo mėgstamos veiklos turėti puikią ir laimingą šeimą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
R.Baranauskė pastebi, kad mamos nori ramybės, nori neaukojant savo mėgstamos veiklos turėti puikią ir laimingą šeimą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Netrukus Roberta susilauks trečio mažylio.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Netrukus Roberta susilauks trečio mažylio.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Roberta su vyru vyresnįjį sūnų nusprendė mokyti namuose.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Roberta su vyru vyresnįjį sūnų nusprendė mokyti namuose.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Roberta tiki, kad vaikai mokytųsi per tikrą pažinimą, todėl šeima daug keliauja.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Roberta tiki, kad vaikai mokytųsi per tikrą pažinimą, todėl šeima daug keliauja.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 9:00 PM

– Kaip atsirado „Moteriškumo ambasadorė“ projektas?

– Viskas gimė labai netikėtai ir ekspromtu, galbūt net šiek tiek magiškai. Jau 11 metų domiuosi asmeniniu tobulėjimu – saviugda. Tai visada buvo sritis, kuri mane žavėjo ir kurios niekada nebuvo gana. Lankiau daug paskaitų, seminarų, mokymų, nes man buvo įdomu, kaip šiame gyvenime čia viskas yra „iš tikrųjų“.

Paskutinius, labai stiprius pusantrų metų trukmės mokymus baigiau Londone 2020 gruodžio 8 d. Juose dar labiau sutvirtėjo ir pagilėjo mano žinios apie pasąmonę ir žmogaus, kaip asmenybės proto struktūras.

Kadangi mokymai vyko ir gyvai, ir internetu, vienos iš pirmųjų sesijų metu, kai atlikome stiprų pratimą, gavau viziją apie asmeninę veiklą ir į ką toliau turėčiau orentuotis. Net pats pavadinimas „Moteriškumo Ambasadorė“ buvo tai ką užsimerkusi mačiau ir atsimerkusi pasižymėjau savo užrašuose.

Kaip dabar prisimenu, negalėjau nustygti vietoje, visą kūną užliejo didelis energijos pliupsnis, o per pertrauką kalbėdama su vyru nenustojau kartoti, kad privalau tai įgyvendinti. Ilgai nelaukusi pradėjau asmeninę mentorystę moterims tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje, o dabar visas projektas persikėlė ir į socialinę erdvę.

– Ką veikėte prieš tai ir kaip tai padėjo kuriant šį projektą?

– Esu baigusi LSMU burnos higienistės profesiją. Apie metus laiko dirbau pagal specialybę, tačiau visada kažką veikdavau ir papildomai. Kadangi užaugau verslininkų šeimoje, tai nuo mažens buvau artimai susipažinusi su tradicinio verslo ypatumais ir vis sugalvodavau naujų įdėjų, kaip asmeniškai užsidirbti papildomai.

Abu tėvai visada labai daug padėjo, ypač mano mama. Buvau ir profesionali šokėja, nes šokis man buvo sielos kalba, išbandžiau net tinklinio marketingo platybes, nes žavėjo frazė „pasyvios pajamos“.

Kadangi patirties turėjau pačios įvairiausios, manau, viskas dabar šiek tiek prisideda prie dabartinės mano veiklos augimo ir sėkmės.

Tikiu, kad viskas kas buvo prieš tai, mane atvedė į čia, kur esu dabar. Tie ieškojimai ir įvairiausių veiklų bandymai padėjo suprasti, kokio gyvenimo noriu karjeros prasme ir kaip jis turėtų atrodyti, kad būčiau laiminga.

– Kaip jūs atradote savo moteriškąją energiją?

– Negaliu teigti, kad ją jau atradau, manau, kad kiekviename gyvenimo periode ją vis atrandi iš naujo – kitaip. Moteriška energija labai susidomėjau maždaug prieš 6-7 metus, kai supratau, kad viskas kuo domiuosi ar ko mokausi saviugdos srityje iki galo nepadeda sukurti darnių ir harmoningų santykių su mano vyru.

Būtent tuo metu ir nuėjau į pirmą seminarą apie moteriškumą – moterį, taip atradusi naują temą į ją nėriau labai giliai. Kadangi pirminė informacija Lietuvoje daugiausia buvo tik iš vedinės pusės, pradėjau domėtis daugiau ir plačiau, todėl teko studijuoti ir pasaulinę literatūrą.

Esu labai praktiška moteris, todėl mėgstu tai, kas tikrai veikia: ar tai būtų kokia praktika, patarimas ar užduotis. Visą informaciją nagrinėjau ne tik teoriškai, bet ir praktiškai savo gyvenime: santykiuose su vyru, vaiku, aplinkiniais.

Kadangi moteriškumas nebuvo mano pirmoji asmeninio tobulėjimo tema, nuo kurios pradėjau prieš 11 metų, jau mokėjau tinkamai atsirinkti informaciją ir nepulti į kraštutinumus apie kuriuos buvau daug kalbama Lietuvoje moteriškumo temoje, pavyzdžiui, mazgoti vyrui pėdas, patarnauti vyrui, rūpintis tik namai bei gyvenimu ir pan.

– Kas yra moteriškumas ir ką tai duoda moterims?

– Šį terminą labai sunku apibūdinti trumpai, todėl dažnai rengiu net kelis paskaitų ciklus ar įvairias programas, kad šią temą išnagrinėtume giliai ir praktiškai, o ne tik praplauktume paviršiumi.

Moteriškumas, tai labai stipri energija, kuri natūraliai yra padovanota moteriai su jos lytimi jai gimstant. Tačiau, dažniausiai, šiam terminui esame pripratę klijuoti įvairias etiketes – mitus. Šią energiją kiekviena moteris pažįsta savaip, nes ji pas kiekvieną vis kitokia, unikali. Tai vidinė jos galia, kuri padeda gyvenime atrasti balansą ir harmoniją tiek moters viduje, tiek išorėje.

Moteriškumas tarsi moters gyvenimo pamatas, jeigu jo nėra arba jis silpnas visas gyvenimo statinys nėra tvirtas.

– Kaip vertinate, ar daug moterų primiršusios savo moteriškumą ir kodėl?

– Šiuolaikinė moteris puikiai supranta vyriškos energijos principus, nes visos mes užaugome gan vyriškoje socialinėje erdvėje. Vyriškos būdo savybės buvo labai vertinamos, o štai moteriškos net sumenkinamos ir nuvertinamos.

Retai kurioje šeimoje buvo rimtai aptariama tema, kuo skiriasi moterys ir vyrai ne anatominiais klausimais. Todėl dabar tiek daug moterų nepažįsta savęs ir gyvena chaose, skubėjime bei emociniame nestabilume. Kai moteris pradeda suprasti save, savo kūną ir energiją, viskas pasikeičia, pasidaro daug lengviau, paprasčiau, ir, svarbiausia, maloniau gyventi.

– Minėjote, kad į jus dažnai kreipiasi mamos – kokie dažniausiai jas kamuojantys klausimai?

– Taip, mamos yra didžioji dauguma mano klienčių, gal todėl, kad pati esu mama ir puikiai suprantu, su kuo jos susiduria kasdieniame gyvenime. Klausimai būna patys įvairiausi, tačiau dažniausiai mamos teiraujasi, kaip atrasti vidinę ramybę, kaip neišprotėti gyvenant namuose, kuriuose ne vienas vaikas? Kaip vėl būti laimingai? Kaip tinkamai suderinti ir suplanuoti laiką, kad visi būtų laimingi? Kaip pagyti nuo pykčio protrūkių?

Čia tik keletas pavyzdžių, tačiau pastebiu, kad mamos nori ramybės, nori neaukojant savo mėgstamos veiklos turėti puikią ir laimingą šeimą.

– Kaip vyksta mokymai, susitikimai – kokia forma?

– Visas „Moteriškumo Ambasadorės“ projektas prasidėjo nuo nuotolinio formato, kadangi norinčių dalyvauti moterų buvo net iš kelių šalių, o bendrauti virtualiai yra patogiausia. Dabartinė pasaulinė situacija tik sutvirtino visą idėją, todėl kol kas viskas vyksta, kaip ir prasidėjo – nuotolyje.

Rengiu kelių mėnesių programas ir mokymus su paskaitomis, kurių įrašus galima pažiūrėti, jeigu nepavyko sudalyvauti tiesioginio eterio metu. Tai labai patogus formatas, nes mamoms nereikia niekur eiti, jos gali dalyvauti su vaikais, derinant viską kartu.

– Papasakokite apie savo vaikus!

Auginu du sūnus – septynerių Marką ir dvejų Grantą. Trečiasis pagrandukas jau pakeliui į šį pasaulį. Kai Markui buvo 2,5 metų, persikėlėme gyventi į Londoną. Ten prasidėjo mūsų abiejų labai aktyvus mokymasis anglų kalbos, nes dalyvavome įvairiose mamų-vaikų grupėse ir užsiėmimuose, po gero pusmečio jis jau buvo pasiruošęs ir iškeliavo į anglišką „nursery“ – darželį, o po metų pradėjo lankyti mokyklą.

Prieš gerus metus Marką, po ilgai brandinto sprendimo, nusprendėme mokyti namuose ir išrašėme iš mokyklos. Pastebėjau, kad viskas mūsų šeimoje vyksta itin harmoningai – pasirodo, net pandemijai spėjome tinkamai pasiruošti ir nepatyrėme staigių pokyčių, kaip kiti tėvai, kai vaikai turėjo pradėti mokytis namuose neplanuotai.

Grantas jau gimė Jungtinėje Karalystėje, nors namuose kalbame lietuviškai, jis jau puikiai supranta ir angliškai. Šiuo metu mes visi grįžome į Lietuvą, vaikai auga namuose, o mes dairomės vietų, kur abu galėtų atrasti naujų draugų ir išmokti ką naujo.

– Ar vaikai įkvėpė keisti veiklą?

– Iš dalies taip, nes visada norėjau su vaikais turėti stiprų ryšį, auginti juos pati, supažindinti su vertybėmis, kurios man atrodo yra gan svarbios gyvenime, papasakoti ir juos mokyti įvairių pasaulio tiesų. Norėjau ir noriu, kad jie mokytųsi per tikrą pažinimą, todėl mes daug keliaujame.

Mano veikla man leidžia visada būti namuose, o man asmeniškai tai labai svarbu. Jie paskatino dar giliau domėtis įvairiausiomis papildomis temomis, kaip pavyzdžiui: sąmoninga motinystė ir auklėjimas. Tai labai padeda dirbant ir su kitomis moterimis – mamomis.

– Kaip planuojate plėstis, ką naujo pasiūlyti?

– Planuoju labai daug ir vizija, nuo kurios pradėjau, vis plečiasi ir auga. Šiuo metu viena iš idėjų dar labiau susitelkti į mamas ir pasiūlyti besąlyginį bendradarbiavimą, padedant joms plėtoti jų veiklą. Noriu suburti stiprią mamų bendruomenę, kurios nori kurti arba jau kuria savo verslus, ir įvesti daug sąmoningumo bei asmeninio tobulėjimo į sritis, kurios atrodo labai skirtingos ar nesusijusios.

Didžioji dauguma mamų nori kuo daugiau matyti savo vaikus laimingus, būti su jais, bet nenori aukoti savo mėgstamos veiklos – verslo. Atrasti balansą pasidaro labai sudėtinga sudėtinga užduotis. Manau, kad sukūrus tinkamą ir stiprią bendruomenę su gera struktūra ir mokymų programa, įtraukiant net vaikus, jų užimtumą, visos galės įgyvendinti savo norus ir svajones atsipalaidavusios bei nieko neaukodamos.

– Kokį vieną patarimą, pratimą pasiūlytumėte moterims atlikti, kuris vienu žingsneliu padėtų atrasti savo moteriškumą čia ir dabar?

– Pažinti savo emocinę būseną, nes moteris yra „emocijų jūra“. Tai reiškia, stengtis kuo dažniau sustabdyti akimirką, kai nuotaika – vidinė būsena pasikeitė į neigiamą. Pastebėjus savo jausmus, mes išmokstame juos panaudoti sau ir aplinkai labai naudingai ir efektyviai. Sumažėja pykčio protrūkių, atsiranda daugiau ramybės.

Plačiau apie Robertos projektą galite sužinoti www.facebook.com/MoteriskumoAmbasadore

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.