Ingrida Martinkėnaitė prasitarė, koks sveikatos negalavimas trukdė po nėštumo vėl užsiimti sportu

Tapimas mama moterims, didžiulių pokyčių metas ne tik dvasiškai, bet ir fiziškai, todėl laidoje „Motinystės be mitų: kalba akušerės“ apie moterų kūnus po gimdymo diskutavo praėjusiais metais dukros susilaukusi atlikėja Ingrida Martinkėnaitė ir akušerė, sveikatingumo instruktorė, praktikuojanti „Polestar Pilates“ studentė Monika Bitauskienė.

 Dainininkė Ingrida Martinkėnaitė šypteli, kad po antro gimdymo sunkiau sekėsi vėl tapti aktyviai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Dainininkė Ingrida Martinkėnaitė šypteli, kad po antro gimdymo sunkiau sekėsi vėl tapti aktyviai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Ingrida Martinkėnaitė su dukromis ir vyru.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Ingrida Martinkėnaitė su dukromis ir vyru.<br>Asmeninio albumo nuotr.
I.Martinkėnaitė pastaruosius du mėnesius praleido Tenerifėje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
I.Martinkėnaitė pastaruosius du mėnesius praleido Tenerifėje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Ingrida Martinkėnaitė su dukrele Eva.
Ingrida Martinkėnaitė su dukrele Eva.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 8:38 AM

– Ingrida, jūs švytite! Atrodote pasakiškai, o kūno formų jums gali pavydėti net ir negimdžiusios moterys. Kur slypi jūsų paslaptis? Kaip pavyko susigrąžinti?

– Antrą kartą buvo sunkiau. Gal dėl amžiaus, nes nebėra man 19, 19 ar net 25-eri. Reikėjo daugiau pastangų, noro sugrįžti į save ir į formas. Teko ir perlipinėti per save. Kas po pirmo gimdymo vyko natūraliai, tai šįkart reikėjo paspausti save.

– Monika, iš tiesų, kada moterys po gimdymo gali pradėti galvoti apie savo kūno susigrąžinimą?

– Pirmiausia, priminčiau, kad apie savo sveikatą ir kūną reikia galvoti visada, nes jis daug atlieka, o ypač nėštumo ir gimdymo metu. Jei klaustumėte kada po gimdymo galima sugrįžti – tai labai individualu. Prisiminkite, koks gyvenimas buvo prieš tai, kiek buvote aktyvios, kokiai mityba. Aišku, savo prideda ir amžius, stresas, darbas.

Dabar socialiniuose tinkluose labai populiarus tas grožio kultas, žinomos moterys dalijasi, kaip greitai grįžo į formas, bet nereikėtų eksperimentuoti ir svarbiau galvoti apie save – įsivertinti savo kūną, savo galimybes grįžti į prieš tai buvusį svorį.

– Ingrida, sveika gyvensena domėjotės dar prieš nėštumą. Kaip manote, ar tai padėjo vėliau?

– Sportas neatsiejama mano dalis – visada sportavau. Likimo ironija, kad pastojus nuo septinto mėnesio gydytoja paskyrė lovos režimą ir teko pamiršti aktyvų laiko leidimą. Labai stengiausi prisižiūrėti mitybą ir ruošiau save, kad kai gims vaikas, tada galėsiu vėl sportuoti, daug laiko leisiu vaikščiodama su vežimėliu. Įsitikinusi, kad ruoštis psichologiškai reikia prieš gimstant vaikui, nes vėliau atsiranda milijonas reikalų.

Kitas dalykas, kuris mane stabdė – prasidėję kelio sąnario skausmai. Gal dėl svorio, nors priaugau tik 12 kilogramų, gal dėl kažko kito, bet paskutiniais mėnesiais sunkiai vaikščiojau. Pagimdžius pradėjau bėgioti, bet supratau, kad daugiau žalos nei naudos. Todėl pasitarusi su kineziterapeutu pradėjau namuose daryti jo rekomenduojamus pratimus. Taip grįžau į formą ir būdama Tenerifėje jau galėjau bėgioti.

Pritariu Monikai – nereikėtų labai skubėti ir kiekvienas atvejis individualus. O gydytojos paminėtas grožio kultas tikrai labai spaudžia kitas mamas kuo greičiau taip atrodyti. Manau, kad nereikia į tai žiūrėti ir pasirinkti savo kelią. Labai baisu, kai moterys imasi drastiškų dietų – sugadina savo medžiagų apykaitą ir tampa dar sunkiau grįžti į savo normalią būseną.

– O per kiek laiko jūs grįžote į priešgimdyvinį svorį?

– Man atrodo dar negrįžau (juokiasi). Tie karantinai, atostogos... Be to, šiuo metu nekoncertuojame, mažiau veiklos, gyvenimas tapo lėtesnis ir sukasi aplink dukrą. Todėl negaliu sakyti, kad grįžau pilnu tempu. Formos ir svoris grįžo savaime, nes tiek nėštumo metu, tiek po gimdymo stengiausi maitintis sveikai, valgiau kuo daugiau žalio, neapdoroto, šviežio maisto. Niekada nebuvau nesveiko maisto gerbėja, tai dėl svorio neturiu problemų, tik dėl gyvenimo būdo sunkiau.

– Monika, vienoms svoris grįžta lengvai, kitoms lieka tie kilogramai. Nuo ko tai priklauso?

– Labai daug nuo tavo gyvenimo būdo, kiek jis aktyvus. Kitos prieš nėštumą itin sportavo, gyveno aktyviai, domėjosi mityba, tai jos greičiausiai ir nepriauga daug per nėštumą, o po nėštumo greičiau atsikrato kilogramų. Bet nereikia galvoti, kad viskas taip paprasta visada – moterims būna ir komplikacijos, ligos, kurios sutrikdo medžiagų apykaitą.

Todėl po to verta konsultuotis su specialistais ką daryti – ar mitybą keisti, ar papildomai kažkuo užsiimti. Be to moters kūnas kiekvieną nėštumą priima kitaip – gal per pirmą priaugsite tiek kiek reikia, o kitą situacija bus priešinga. Aišku, daug kas priklauso ir nuo paties gimdymo – ar natūraliai, ar cezario pjūvio operacija, juk nuo to ir priklauso, kiek ir kada galėsite judėti. Tad ir į formas tas grįžimas labai individualus.

– Ingrida, pirmagimę Mariją gimdėte jauna, Eva gimė jau vėlyvosios motinystės metu. Kaip skyrėsi jūsų fizinė savijauta po šių abiejų gimdymų?

– Pirmo nėštumo, galima sakyti, nepastebėjau – kasdien sportavau, gyvenau aktyviai, tik keitėsi mano formos. Nebuvo kažkokių iššūkių. Antro nėštumo taip nepavyko – jaučiau nuolat silpnumą, tad net pradėjau gerti kavą, ko nedariau 40 metų!

– Ingrida, o kiek dabar esate fiziškai aktyvi?

– Kadangi, kaip minėjau, turėjau problemų dėl kelio, tai aš daugiau vaikščiojau savo ritmu. O dabar tris kartus per savaitę bėgu, vieną-du kartus sportuoju namuose trenerio paskirtus pratimus.

– Monika, o kokius fizinius pratimus patartumėte pradėti daryti ir kada?

– Čia labai individualus klausimus – reikia spręsti pagal kiekvienos moters būklę. Pogimdyvinis laikotarpis tęsiasi 6-8 savaitės po gimdymo, po to reikia apsilankyti pas savo ginekologą, kuris patvirtina ar viskas gerai.

Būna, kad moterys nori pradėti sportuoti, bet dar stipriai susitraukinėja gimda, galbūt yra kraujavimas. Tai juk nedarysi atsilenkimų tokios būklės!

Antras dalykas yra hormonai – pirmaisiais mėnesiais būna stiprūs šuoliai ir tai nėra malonu, nesinori nieko daryti, tau liūdna, negera. Sportas gali padėti tas mintis atbaidyti, bet ne kiekviena gali suprasti ir prisiversti.

Kaip minėjau, būtina įvertinti ir koks buvo gimdymas – ar buvo į stuburą leidžiami vaistai, ar yra pjūvis, tarpvietės kirpimas ir pan. Suprantama, kad tai turi sugyti, todėl pora mėnesių reikėtų vengti dalykų, kas susiję su krūviu. Net jei gimdė natūraliai irgi svarbu, kas buvo atlikta, kaip moteris jaučiasi.

Pirmieji pratimai visoms turėtų būti pasivaikščiojimai. Paskui, jei įmanoma kreiptis pas individualų sporto specialistą, kineziterapeutą, kuris patartų ką daryti toliau. Prisiminkite, kad gimdymai ir nėštumai iššaukia buvusias traumas, todėl gali paūmėti tam tikri negalavimai.

– Ingrida, tai koks jūsų patarimas būtų toms, kurios svajoja šiek tiek pakoreguoti savo svorį ir savijautą po gimdymo?

– Reikia tik noro ir ryžto, jei tau rūpi tavo atvaizdas ir tavo emocinė būsena. Man visa tai labai priklauso, kaip atrodau – jei lengvai jaučiuosi, emocinė būsena bus geresnė. Tai reikia eiti link tos meilės sau.

Jei tas atvaizdas nepatinka – skirk dvidešimt minučių kasdien pratimams ir atsisakyk bandelės vakare. Labai mažais žingsneliais gali prieiti prie savęs geresnės versijos, kaip dabar sakoma. O po to pradėsite daugiau vandens pagerti, vartoti sveikesnius produktus ir be drąstiškų dietų pasieksite ko norite.

– Monika, ką pridurtumėte jūs? Į kur kreiptis?

– Labai gražiai Ingrida pasakė – svarbiausia mylėti save. Juk nėra taip, kad pagimdžiau vaiką ir viską turiu atiduoti, pamiršti save. O kreiptis galite į trenerius, kineziterapeutus, kai kurie ginekologai mielai nusiunčia pas specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.