Kūrybingos mamos internete pamatytas idėjas pavertė realybe: vaikai žaidžia neatsižaidžia

Kūrybinga Jurgita Vereniūtė-Dubonė kartu su savo tėčiu Vidu Vereniu pagamino išskirtinę lauko virtuvėlę vaikams – išleido vos keletą eurų, o rezultatas sulaukė tūkstančių žmonių liaupsių. Žinoma, labiausiai juo džiaugiasi 2 metų 7 mėnesių Elžbieta ir, netrukus tai darys, 6 mėnesių Anika.

Tokios pačių gamintos virtuvėlės vaikams kainuoja iki 100 eurų.<br>Lrytas.lt koliažas
Tokios pačių gamintos virtuvėlės vaikams kainuoja iki 100 eurų.<br>Lrytas.lt koliažas
Iš palečių pagamintoje lauko vaikiškoje virtuvėlėje daugiausiai kainavo dekoracijos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Iš palečių pagamintoje lauko vaikiškoje virtuvėlėje daugiausiai kainavo dekoracijos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Iš palečių pagamintoje lauko vaikiškoje virtuvėlėje daugiausiai kainavo dekoracijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Iš palečių pagamintoje lauko vaikiškoje virtuvėlėje daugiausiai kainavo dekoracijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Martyna ir jos vyras lauko virtuvėlę pagamino savo dukros darželio grupei.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Martyna ir jos vyras lauko virtuvėlę pagamino savo dukros darželio grupei.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-07-10 10:18

Norėjo viską daryti pati

„Su sese mėgstame pasidalinti įvairiomis idėjomis, tad vieną vakarą gavau nuorodą iš „Pinterest“ su angliškai labai gražiai pavadinta „mud kitchen“ purvo virtuvėle. Elžbieta labai mėgsta su manimi gaminti virtuvėje, tad pamaniau, kad lauko virtuvėlė būtų puiki veikla, skatinanti kūrybą ir meilę maistui. pasigavau šią idėją ir jos nebepaleidau“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakoja Jurgita.

Moteris kvatoja, kad jokių brėžinių nebraižė ir nusprendė, kad vadovausis idėjomis, kurios gims bedarant.

Pirmiausiai ji nusipirko dvi, vadinamas, euro paletes ir dar dvi nestandartinio tipo paletes. Už jas visas iš vienoje populiarioje statybinių prekių parduotuvėje sumokėjo po 1 eurą.

„Pirmiausiai maniau, kad viską pasidarysiu pati, bet ji gan greit išgaravo, nes neturėjau šlifavimo aparato, o su rankomis tai daryti užtruktų truputį mažiau nei amžinybę“, – juokiasi prisiminusi.

Medis, iš kurio sukaltos paletės buvo šiurkštus, o vaikams toks netinka.

„Mano tėtis, Elžbieta jį vadina „liuliuku“ (dieduku) turi auksines rankas ir be galo didelę širdį. Jis labai myli medį ir su juo dirba nuo pat jaunystės. Tad atvažiavęs į svečius man nušlifavo 2 paletes ir sako: „vaikeli, aš padarysiu tau ir stalą“ nes matė, kad man čia nieko gero nesigaus. Tai „liuliukas“ pagamino visą stalo „griaučius“, o man beliko viską sutvirtinti.

Paletes padengiau geležies sulfato ir vandens mišiniu, kurį nusižiūrėjau nuo kaimynu kai jie įsirenginėjo terasą. Kaimynas dar ir padovanojo geležies sulfato buteliuką. Ačiū, Marijui“, – pasinaudoja proga J.Vereniūtė-Dubonė.

Medžio sulfatas paviršiams suteikia sendintą efektą bei apsaugą medienai. Viršų moteris nulakavo bespalviu matiniu laku.

Bendrą sąmata

Jau turint visą paruoštą karkasą, teliko dekoracijos: Jurgita prisuko durelėms magnetukus, rankenėles, kaitlentę su reguliatoriais iš berželio šakų, nupaišė užrašą, pakabino vazoną.

„Na ir svarbiausias darbas – pripildžiau vandens talpyklą vandeniu, – šypsosi mama. – Elžbietai be galo patinka nauja atrakcija. Ja džiaugiasi ir pusseserės Adelė ir Barbora, kaimynų vaikai. Gera matyti, kad vaikai laimingi „verda“ kakavą, gamina burbulines arbatas.“

Jurgita stengėsi visą virtuvėlę pagaminti, ją įrengti jau iš panaudotų daiktų, bet nerado niekur vandens talpyklos, kurią pavyktų prikelti antram gyvenimui.

„Už visus aksesuarus sumokėjau apie 60 eurų. Brangiausias buvo lauko praustuvas su kraneliu, kuris kainavo 23 eurus. Gėlių vazonėlis ir užrašas pagaminti iš dėžutės nuo vyno. Virtuviniai indeliai – vyro sesers vaikų išaugti žaislai. Tad bendrai išlaidos manyčiau apie 70 eurų“, – skaičiuoja J. Vereniūtė-Dubonė.

Projektą ji įgyvendino per porą savaičių viską darydama po truputį, bet jei skyrus daugiau laiko, jos įsitikinimu, rezultatą būtų gavusi greičiau.

„Na, o mano patarimas kitiems – pasidomėti apie geležies sultafo tirpalą, nes jis palieka rūdis ant trinkelių“, – šypteli Jurgita.

Paprašė auklėtoja

Jurgita savo ir tėčio kūriniu pasidalijo populiarioje kūryba užsiimančių žmonių grupėje ir sulaukė tūkstančių pagyrų. Komentatoriai ne tik gyrė moterį už sumanumą, bet ir dėjo savo kūrinių nuotraukas.

Trjų Medeiną ir netrukus dvejų sulauksiančią Eiviną auginanti kaunietė Martyna Sereckienė panašią virtuvėlę taip pat gamino pati. Tiesa, ne namams, o darželio grupei.

„Auklėtoja tėvelių paprašė vasarai vaikučiams suprojektuoti ir pastatyti lauko virtuvėlę, kad būtų kuo daugiau smagaus ir turiningo laiko lauke. Iniciatyvos nelabai kas rodė, o kadangi mano vyras Evaldas turi patirties darbuose su mediena, yra gaminęs baldus, tai pasitarėme ir nusprendėme patys padaryti vaikučiams lauko virtuvėlę“, – pasakoja mama.

Šeima virtuvėlei panaudojo medienos likučius, kurie buvo likę sodyboje Jonavoje. Kadangi šeima gyvena Kaune, į darbus kibdavo savaitgaliais, tad gamybai užtruko tris savaites.

„Virtuvėlei medieną vyras ruošė atsakingai. Kad būtų švelnus paviršius – šlifavo keliais lygiais, dažėme medienos aliejumi su pigmentu. Virtuvėlei atributiką – kriauklę, plautuvę, kelis virtuvės įrankius, dėžes indams sudėti ir pan.) pirkome ir internetu, ir iš prekybos centro. Viso sąmata gavosi 90 eurų, bet svarbiausia – kokybiškas vaikų laikas darželyje“, – įsitikinusi M.Sereckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.