Pasigražinusi krūtinę ir vėliau pastojusi moteris iki pat gimdymo gyveno baimėje

Jau nieko nebestebina krūtinės didinimo operacijos, daromos ir jau susilaukusioms vaikų, ir dar negimdžiusioms moterims. Naujausiais duomenimis, kasmet pasaulyje atliekama iki 2 milijonų krūtų didinimo operacijų. Lietuva nėra išimtis – tokia operacija viena populiariausių plastinėje chirurgijoje. Natūralu, kad moterims kyla nemažai klausimų ne tik dėl gražesnės krūtinės, bet ir dėl krūtų funkcijos – ar po tokios operacijos nekils problemų žindyti kūdikį, kaip keisis krūtų forma, ar reikės operaciją kartoti?

Krūtinės didinimas ir ateityje kūdikio žindymas gali būti pukiai suderinami.<br>123rf nuotr.
Krūtinės didinimas ir ateityje kūdikio žindymas gali būti pukiai suderinami.<br>123rf nuotr.
„Jeigu turite planų pastoti, galbūt nereikia skubėti ir operaciją galima šiek tiek atidėti, nes nėštumo ir žindymo metu krūtų dydis labai pasikeičia“, – pasakoja „Nordclinic“ plastikos chirurgas Audrius Pakulis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Jeigu turite planų pastoti, galbūt nereikia skubėti ir operaciją galima šiek tiek atidėti, nes nėštumo ir žindymo metu krūtų dydis labai pasikeičia“, – pasakoja „Nordclinic“ plastikos chirurgas Audrius Pakulis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 11:24 AM

„Nuo paauglystės norėjau krūtinės didinimo operacijos, nes mano krūtys tiesiog neaugo – sulaukusi dvidešimties vis dar puikiausiai apsieidavau be liemenėlės, nes tiesiog nebuvo, ką į ją dėti. Apatinių drabužių parduotuvėse apsilankydavau dažnai, mintyse matuodavausi ir apatinius su nėriniais, ir lygius, norėjau jų visų“, – pasakoja kiekvieną dieną implantams pinigus kaupusi Ieva. Didesnė krūtinė tapo jos tikslu.

Implantams taupė nuo jaunystės

Moteris labai išgyvendavo dėl pašaipių žvilgsnių universitete, vėliau jos krūtys, tiksliau jų nebuvimas, vis sulaukdavo dėmesio darbe.

„Kai galiausiai susitaupiau reikiamą sumą, o plastikos chirurgas atliko operaciją, buvau pati laimingiausia pasaulyje. Nenustojau šypsotis nuo tada, kai buvo paskirta operacijos data, iki pat, kol ji buvo atlikta ir dar ilgiau. Labai nekantriai laukiau, kol man po operacijos leis nusiimti specialią liemenėlę, ir galėsiu jaustis visaverte moterimi“, – prisiminimais mėgaujasi Ieva.

Ji gana smulkaus kūno sudėjimo, tad, paklausiusi specialisto, pasirinko C dydžio implantus.

Laiminga iki pastojimo

„Viskas buvo tobula. Atsigavau, pradėjau mėgautis draugija ir natūraliai išėjo, kad susiradau antrą pusę. Iškėlėme kuklias vestuves ir vyras užsiminė apie šeimos padidėjimą. Viena vertus, norėjau to, kita vertus – beprotiškai bijojau. O jei nebus pieno? Gydytojas patikino krūtinę operavęs saugiai ir pieno liaukų nejudinęs. Bet kas nutiks mano krūtinei po gimdymo? Ar ji išliks tokia pat graži?“- pamena svarsčiusi tuomet Ieva.

Dabar ji pripažįsta, kad taip galvoti buvo egoistiška, tačiau tada bijojo, kad krūtinės nebeliks, pakis forma ir ji vėl bus nelaiminga.

„Laimei, vyras mane suprato, palaikė ir pažadėjo, kad, jei reikės, susispausime ir, praėjus keleriems metams po žindymo, galėsiu vėl koreguotis krūtinę. Nepaisant to, kai nėštumo testas sušvito dviem juostelėmis, aš tapau tikru nervų kamuoliu. Gal dėl hormonų, bet vis sapnuodavau, kad kažkas atsitinka mano dukrytei arba… krūtims. Psichologiškai tai buvo labai sunkus laikas, bet ne veltui pasakojama apie stebuklus, nutinkančius gimus vaikučiui. Pagimdžiau Kamilę ir ją pamačiusi supratau, kad, jei reikės, viską dėl jos paaukosiu, krūtinę irgi“, – graudinasi moteris.

Ieva Kamilę žindė beveik pusantrų metų ir su jokiais nesklandumais nesusidūrė. Priešingai, pieno buvo gausu. Krūtinė, tiesa, kiek pakrito, tačiau, anot laimingos mamos, labai menkai. Ieva sako, kad būtinai ją kiek koreguos, tačiau tik po to, kai pagimdys ir išmaitins antrąją atžalą, kuri jau pakeliui. „Svarbiausia ir pirmiausia yra vaikai, o tada laiminga ir mama“, – šį nėštumą jau labai ramiai besijaučianti Ieva lėtai glosto pūpsantį pilvuką.

Specialistai: implantai žindyti netrukdo

„Puiku, jei dėl krūtų korekcijos moteris kreipiasi jau susilaukusi visų planuotų vaikų, tačiau jei atsitiko priešingai, pastojote jau po krūtų didinimo operacijos, implantai nesutrukdys sėkmingai žindyti, nes dažniausiai jie talpinami po raumenimis. Taip implantai „nesusisiekia“ su pieno liaukomis ir nepažeidžia pieno latakų. O jau po žindymo suglebusią krūtinę bus galima kilstelėti jų nepažeidžiant. Nepaisant to, beveik visų pacienčių, pageidaujančių krūtų implantų, pasiteirauju, ar artimoje ateityje, pavyzdžiui, per ateinančius metus ar dvejus, jos neplanuoja susilaukti vaikų.

Jeigu turite tokių planų, galbūt nereikia skubėti ir operaciją galima šiek tiek atidėti, nes nėštumo ir žindymo metu krūtų dydis labai pasikeičia. Dėl to gali atsirasti strijų, krūtys gali nusileisti, netekti tūrio, tad po žindymo krūtinė su implantais nebeatrodo taip pat, kaip anksčiau, ir dažniausiai prireikia krūtų pakėlimo operacijos“, – pasakoja „Nordclinic“ plastikos chirurgas Audrius Pakulis.

Anot mediko, jau po žindymo krūtis galima pakelti neliečiant anksčiau įdėtų implantų. Gana dažnai pasitaiko, kad pacientėms reikia ne tik krūtinės didinimo, bet ir jos pakėlimo operacijos. Jei pacientė nesiryžta vienu metu krūtinės didinti ir kilstelėti, siūloma dviejų pakopų operacija – įdedami implantai, tačiau jei krūtinė bus pasmukusi, estetinis vaizdas netenkins, po metų ar vėliau, jau po nėštumo ir žindymo, bus galima ją pakelti.

„Ar pakėlus krūtinę moteris sėkmingai žindys kitą vaikelį, priklauso nuo anatomijos ir taikomos operacinės technikos. Atlikdami operaciją dažniausiai stengiamės išsaugoti pieno liaukas, tačiau dėl vidinių pjūvių žindymo funkcija gali suprastėti. Moterys gali žindyti, tačiau sunku prognozuoti, ar pakaks pieno vaikui išmaitinti, taip pat galimi spenelių jutimo sutrikimai. Kartais, kai krūtinė itin nusileidusi arba krūtys labai didelės, naudojama krūtinės pakėlimo technika, kai spenelis, kaip laisvas odos transplantatas, persodinamas į kitą vietą. Šiuo atveju jau pažeidžiami pieno latakai ir moteris nebegali maitinti, speneliai praranda jutimo funkciją, tačiau tai – itin radikalus ir retai naudojamas sprendimas“, – pabrėžia medikas.

A.Pakulis sako, kad krūtų formos ar dydžio koregavimą implantais planuojančios moterys išvengs papildomos operacijos, jei susiplanuos ir ją, ir naujos gyvybės atėjimą į pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.