Dantų gydymas žindant: odontologė atremia dažniausius mitus

Nėštumas, pasikeitę hormonai ir patirtas nuovargis dažnai moterims vėliau pasireiškia dantų problemomis, bet daugybė mamų bijo juos taisyti, kol dar žindo mažylį. Odontologė Birutė Šlekienė, socialiniuose tinkluose paskyrose „Dantų gydytoja“ atsako į dažniausiai kylančius klausimus ir atremia populiariausius mitus.

Dauguma šiuolaikinių vaistų yra saugūs žindančioms mamoms ir jų pienu maitinamiems mažyliams<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Dauguma šiuolaikinių vaistų yra saugūs žindančioms mamoms ir jų pienu maitinamiems mažyliams<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
„Dažnai girdžiu, jog mamoms besigydant dantis, gydytojai neleidžia žindyti“, – atsidūsta odontologė B.Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Dažnai girdžiu, jog mamoms besigydant dantis, gydytojai neleidžia žindyti“, – atsidūsta odontologė B.Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 7:02 AM

Vaistai išsisklaido

„Dažnai girdžiu, jog mamoms besigydant dantis, gydytojai neleidžia žindyti, – atsidūsta odontologė B.Šlekienė. – Tipiniu atveju to neturėtų būti. Svarbu perspėti odontologą jog esate žindanti mama. Tuomet gydytojas parinks jums tinkamus vaistus.“

Ji pabrėžia, kad dauguma šiuolaikinių vaistų yra saugūs žindančioms mamoms ir jų pienu maitinamiems mažyliams, o vaistus, kurie nėra tinkami žindant, lengva pakeisti kitais, panašų poveikį turinčiais. Paprastai jie nėra toksiški, veikia vietiškai, t.y., tik šalia gydomo danties, o medikamento suleidžiama visai nedaug.

Vaisto suleidus vieną kartą jo pakanka visam gydymo procedūros laikui, nes jis labai negreit rezorbuojasi į kraują, todėl ir po visą organizmą greitai nepasklinda, tame tarpe ir į mamos pieną.

Net ir į bendrą kraujotaką patekęs vaistas labai prasiskiedžia keliuose litruose žmogaus kraujo, be to ir vaistų molekulės su laiku irsta ir poveikis nyksta.

„Juk net ir gydomo danties, šalia kurio vaistų koncentracija buvo didžiausia, nuskausminimas praeina. Taigi, po poros valandų žindyti tikrai galėsite labai drąsiai“, – drąsina medikė.

Vieno dalyko negalima

Jei dantų problemos rimtesnės, gydytojai taip pat gali paskirti antibiotikų.

„Nesijaudinkite – jie taip pat suderinami su žindymu“, – ramina odontologė Birutė.

O norinčioms jaustis užtikrintomis, vaistų veikliasias medžiagas ir jų tinkamumą žindymo metu galite pasitikrinti https://www.e-lactancia.org/.

Vienintelis dalykas susijęs su dantimis, ko tikrai žindančioms mamoms nerekomenduojama – baltinti dantų nei klinikoje, nei naudojimui namuose pritaikytomis priemonėmis.

Daugiau B.Šlekienės patarimų: https://instagram.com/dantu_gydytoja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.