Nėštumo veido odos priežiūra: įvardijo, kurios grožio procedūros tinkamos, kurios – ne

Naujos gyvybės laukime bene svarbiausi veiksniai – pozityvumas ir rūpinimasis savimi. Kiekviena būsima mama turėtų žinoti ir ruoštis, kad nėštumo metu jos organizmas taps jautresnis, o atsakomybė už naują gyvybę sukels daugybę klausimų. Vienas jų – ar galima naudoti kosmetiką ir kokius produktus rinktis? Medikai sako, kad besilaukiančiai moteriai renkantis kosmetiką labai svarbus minimalizmas – kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo geriau.

Labai dažnai nėščiosios vengia grožio procedūrų, nes bijo pakenkti sau ir vaisiui.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Labai dažnai nėščiosios vengia grožio procedūrų, nes bijo pakenkti sau ir vaisiui.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
„Švelnius veido valymus, drėkinamąsias procedūras su gydytojo dermatologo priežiūra nėštumo metu atlikti ne tik galima, bet ir rekomenduojama“, – sako gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Švelnius veido valymus, drėkinamąsias procedūras su gydytojo dermatologo priežiūra nėštumo metu atlikti ne tik galima, bet ir rekomenduojama“, – sako gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-25 16:10

Nėštumo kaukė

„Labai dažnai nėščiosios vengia grožio procedūrų, nes bijo pakenkti sau ir vaisiui. O ir kiekvienos būsimos mamos organizmas reaguoja skirtingai – vienoms nėštumo metu odos problemos baigiasi, kitoms priešingai – prasideda. Labai daug moterų patiria veido odos bėrimus.

Ypač tai būdinga pirmaisiais nėštumo mėnesiais, bet gali tęstis ir visą laikotarpį. Todėl būtina kreiptis į dermatologą. Jis patars ir atliks procedūras, kurios laukiantis vaikelio yra saugios, mamai efektyvios ir neleidžiančios problemoms įsisenėti, – sako „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė. – Švelnius veido valymus, drėkinamąsias procedūras su gydytojo dermatologo priežiūra nėštumo metu atlikti ne tik galima, bet ir rekomenduojama. Estetinės dermatologinės ar kosmetologinės, minimaliai invazinės ar neinvazinės procedūros, atliekamos prižiūrint gydytojui dermatologui, gali padėti atkurti išsausėjusią, pleiskanojančią odą, o tinkamų priemonių parinkimas užkirsti kelią atsirasti bėrimams ar pigmentinėms dėmėms.“

Beje, labai dažnai būsimos mamos pastebi, kad odoje atsiranda tamsių dėmelių, ypač antroje nėštumo pusėje – tą, pasak gydytojos I. Šaferienės, taip pat lemia hormoniniai pokyčiai, dėl kurių padidėja melanino gamyba (melazma). Todėl ji pataria ir žiemą, ir vasarą dienos metu rinktis kremą su saulės apsauginiu faktoriumi (SPF).

Melazmos tikimybė ypač padidėja nėštumo metu, dermatologai tokią odos būklę kartais vadina „nėštumo kauke“. Tai būsena, kai kaktos centrinėje dalyje, paakių srityje, virš viršutinės lūpos oda patamsėja. Tokias pigmentines dėmes visiškai išgydyti sunku, todėl gerokai lengviau tiesiog naudoti tinkamą ir pakankamą saulės apsaugą – SPF50-70+ ir daugiau, o kremu odą tepti kas 2-4 valandas, ypač moterims, kurių oda ir taip šiek tiek tamsesnė (t.y. lengvai įdega, beveik niekada nenudega).

„Taip pat nėštumo metu šiek tiek padidėja melanomos bei netipinių, pakitusių apgamų atsiradimo tikimybė. Jeigu po nėštumo moteris pastebi, kad odoje atsirado naujų darinukų, dažnai ant kojų, tačiau būna ir kitose vietose, tada jau būtina pasitikrinti“, – sako gydytoja dermatovenerologė I. Šaferienė.

Tai, anot jos, siejama su tuo, kad melanomos rizika moterims nėštumo metu, po nėštumo, po gimdymo, kaip ir po kiekvieno streso gyvenime, yra šiek tiek didesnė. Kremas nuo saulės saugo ir nuo nudegimo, ir nuo odos senėjimo, taip pat ir nuo įvairių odos darinių atsiradimo, mažina melanomos riziką.

Grožio injekcijos nėštumo metu?

Nemažai moterų pageidauja nėštumo metu tęsti grožio injekcijas, tačiau ne visos jos leidžiamos. Pavyzdžiui, botokso, puikaus raukšlių lygintojo, negalima, nes botulino toksino patenka ir į vaisiaus kraujotaką.

„O hialurono rūgšties užpildai į sisteminę kraujotaką nepatenka, – pasakoja I. Šaferienė. – Tačiau rekomenduojama nebandyti naujų procedūrų nėštumo metu, nes imuninių, uždegiminių, alerginių reakcijų tikimybė yra šiek tiek didesnė. Jeigu, pavyzdžiui, moteriai pasireikštų reta alerginė reakcija, ir reikėtų leisti priešalerginius stipresnius vaistus, ar staiga kristų kraujospūdis, tai didintų žalos vaisiui tikimybę.“

Visgi odai sveikatinti nėštumo metu galima rinktis neinvazines, paviršinio odos sluoksnio nepažeidžiančias procedūras. Bet reikėtų vengti agresyvios kosmetikos, lazerinių, injekcinių procedūrų, ypač be gydytojo priežiūros.

Nėštumas – ne liga

„Praktikoje dažniau susiduriu su kita situacija, kai moteris, pavyzdžiui, serga lėtine odos liga (atopiniu dermatitu, žvyneline ar kt,) ir nėštumo metu bijo naudoti bet kokias priemones ar vaistus. Ir tada liga paūmėja, nes tiesiog negauna jokio gydymo. Tad norisi padrąsinti moteris, kad yra daugybė priemonių, tepamų vaistų, kuriuos nėštumo metu naudoti saugu ir tikrai galima. Taip nėra, kad nėštumo metu nieko negalima tepti ant odos, kad turime kentėti bėrimus, pleiskanas, niežėjimą.

Aišku, neskirsime stiprių hormoninių ar naujų sisteminių vaistų. Užtenka pažeistas vietas minimaliai patepti ir tiesiog jų neužleisti. Priešuždegiminiu tepalu bėrimą patepus du-tris kartus per savaitę sumažintume atkryčių tikimybę, pagerintume gyvenimo kokybę, užkirstume kelią procesui progresuoti. Tad ir nėštumo metu rekomenduoju kreiptis ir nelaukti, galvojant, kad dabar nieko negalima naudoti“, – pataria gydytoja dermatovenerologė I. Šaferienė ir primena, kad nėštumas – ne liga, šiuo ypatingu laikotarpiu kaip tik būtina savimi kuo daugiau rūpintis ir prisižiūrėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.