Savo verslą kurianti mama Grėtė dalijasi patarimais, kaip rasti idėją, kuo užsiimti

Dažnai moterys, susilaukusios vaikų, nori realizuoti save ir samdomą darbą keisti nuosavu verslu. Anksčiau aprašėme dviejų vaikų mamos Grėtės Lideikės sprendimą imtis savarankiškos veiklos, o šįkart dalimės jos idėjų paieška – kuo užsiimti?

Grėtė Lideikė tikina, kad sugalvojus idėją, viskas pasidaro aišku.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Grėtė Lideikė tikina, kad sugalvojus idėją, viskas pasidaro aišku.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Grėtė Lideikė dalijasi savo verslo kūrimo kelione instagramo paskyroje „Verslo užrašai“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Grėtė Lideikė dalijasi savo verslo kūrimo kelione instagramo paskyroje „Verslo užrašai“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 9:09 PM, atnaujinta Sep 7, 2021, 10:41 AM

Įvertinti savo patirtį

Trejų metų Beatričę ir vienerių Dovydą auginanti Grėtė apie savo kelionę nuo samdomos darbuotojos iki verslininkės dalijasi instagramo paskyroje „Verslo užrašai“, kur pasakoja istoriją nuo idėjos sugalvojimo iki rugsėjo pabaigoje laukiančio parduotuvės atidarymo.

Ji atvirai prisipažįsta, kad svarstė įvairius verslo modelius – pavyzdžiui, dovanų pirkimo paslaugą klientams, cinamonu kvepiančios kepyklėlės įkūrimą.

„Kadangi visada šeimos šventes planuoju ir dekoruoju pati, mąsčiau ir apie dekoravimo paslaugų teikimą. Tačiau pažvelgusi į šias idėjas giliau ir plačiau, supratau, jog neturiu sukaupusi pakankamai žinių ir patirties visose šiose išvardintose srityse“, – atvirauja mama.

Juk sukurti skanios bandelės receptą ar gebėti atitikti jaunųjų lūkesčius, kurie tuokiasi vieną kartą gyvenime, iššūkis nemenkas.

Daugybę metų dirbusi samdoma darbuotoja pardavimų srityje G.Lideikė pastebėjo, kad dirbti kitam daug paprasčiau, palyginus su jos tėvų turimo šeimos verslo valdymu.

„Kai esi samdomas darbuotojas, tu turi galvoti tik apie darbą ir rezultatus, o esant savo verslo vadovu, turi pagalvoti apie viską nuo to, kur pirksi biuro stalą iki to, kas išvalys patalpas ar kokias motyvacines priemones pasiūlysi darbuotojams“, – pastebi moteris.

Idėją išsigryninti padės pokalbis su savimi

Šiuo metu Grėtė visas jėgas atiduoda būsimai skanaus maisto parduotuvei „Skonio veranda“, kuri netrukus atidarys tiek fizinės parduotuvės duris Vilniuje, tiek internetinę prekybą visoje Lietuvoje.

„Kai sugalvojau šią idėją, užrašų knygutė tiesiog pildėsi net ne dienomis, o valandomis. Supratau, kad tai būtent „ta“ idėja. Suprantu, kad konkurencijos atžvilgiu mintis nėra išskirtinė ar tobula, bet svarbiausia, jog aš ja gyvenu, nereikia papildomų motyvacinių priemonių, kad eičiau ir daryčiau“, – šypsosi vilnietė.

Ji pastebėjo, kad sunkiausias etapas sugalvoti idėją, o paskui darbai vijo darbus.

„Sritį parodė pats gyvenimas. Visada buvau ten, kur buvo saldumynai ir skanus maistas. Dalyvaudama, ne vienoje maisto parodoje, rinkau įdomesnių maisto produktų lankstinukus, domiuosi maisto produktų naujienomis pasaulyje, stebiu žmonių valgymo įpročius, pati mėgstu išbandyti naujienas parduotuvėse“, – šypsosi moteris, kurios tėvai taip pat vysto saldumynų „Riešutainio“ gamybos verslą.

Ieškantiems verslo idėjų Grėtė siūlo paklausti savęs: kaip save įsivaizduojate po penkerių metų? Kokioje srityje turite daugiausiai žinių ir patirties? Kuo domitės ir žavitės?

„Atsakius į šiuos klausimus nustojau spausti save, jog mano misija šioje žemėje yra sukurti robotą, naują planetą ar programėlę. Tiesiog man reikia daryti, tai kas jau seniai buvo šalia, nes bandydama sugalvoti genialią idėją galiu ir nesuspėti. O kada jei ne dabar?“, – retoriškai klausia.

Investicijos apgalvotos

Nors daugelis mamų verslauti pabando internetinėse parduotuvėse, G.Lideikė nusprendė atidaryti ir fizinę parduotuvę. Ji įvertino, kad elektroninei prekybai išpopuliarinti reikia daugybės laiko, pastangų ir finansų.

„O kadangi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai maisto produktų pardavėjams elektroniniu būdų ir fizinėms parduotuvėms beveik vienodi, kodėl viską susitvarkius imti ir neturėti abiejų pardavimų kanalų? Kitas svarbus dalykas – man svarbu bendruomeniškumas, noriu būti arčiau kliento, suteikti galimybę atsiimti prekes nemokamai, išgirsti atsiliepimus bei pasiūlymus asortimento plėtimui ar tobulinimui, o parduotuvė su atviromis durimis tampa puikia išeitimi“, – išsako savo pastebėjimus.

Versliai mamai atrodė, kad šioje srityje patirties turi nemažai, bet verslo planą parašė tik paskatinta verslių mamų bendruomenės „Gomama“ lektorės.

„J išgrynino verslo pradžios pagrindinius du aspektus ir klaidas, kurias daro smulkus, pradedantis verslas: nerašo verslo planų ir susitelkia ties tuo – o kas jei nepasiseks? Ji skatino rašyti net mažiausios veiklos planą ir galvoti – o kas, jeigu pasiseks, tam pasiruošti irgi padeda būtent verslo planas“, – įsitikinusi Grėtė.

Po idėjos sugalvojimo G.Lideikė analizavo konkurentus, įvardijo savo silpnybes ir privalumus, galimybes ir grėsmes.

Vėliau sekė tiekėjų atranka – uždavusi daugybę klausimų ir atlikusi bandomuosius užsakymus įvertino su kuo dirbs. Grėtė įsitikinusi, kad būsimą partnerį lengva patikrinti nuo to, kaip jis bendrauja iki to, kaip supakuoja siuntas.

Žinoma, daug lemia ir investicijos. Jos, kaip moteris juokiasi, kaip ir statant namą – vienos ant popieriaus, kitos realybėje. Kadangi ji finansų atžvilgiu yra konservatyvi, šįkart investicijos irgi buvo apgalvoso ir paskaičiuotos įvertinus asmenines santaupas.

Mamoms, norinčioms imtis verslo, bet nesugalvojančioms savo idėjos, Grėtė pataria visuomet šalia savęs turėti užrašinę ir rašytis visas, net ir netikėčiausias kilusias mintis.

„O, svarbiausia, jei tik norisi savo veiklos, drąsiai kibti į darbus ir kurti savo unikalią verslo istoriją. Būkime savo gyvenimo pagrindinėmis herojėmis! Ir žinoma kilus idėjai, daugiau pozityvumo ir pasitikėjimo savimi, viskas yra įgyvendinama tik tam reikia laiko, pastangų ir apgalvoto biudžeto“, – šypsosi G.Lideikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.