Ar jūs – mamoholikė? 8 tai išduodantys ženklai

Visi žino, kas yra darboholikas – perdėtai į darbą reaguojantis žmogus, kurio vienintelis tikslas ir užsiėmimas yra darbas. Į jį labai panašus, vis dažniau užsienyje vartojamas terminas – „mamoholikė“. Lengva nuspėti, kad tai irgi reiškia priklausomybę, bet šįkart – nuo motinystės.

Iki vaikų atsiradimo turėjote ne vieną veiklą, kuria mėgote užsiimti laisvalaikiu, o atsiradus vaikams jos dingo?<br>„Unsplash“ nuotr.
Iki vaikų atsiradimo turėjote ne vieną veiklą, kuria mėgote užsiimti laisvalaikiu, o atsiradus vaikams jos dingo?<br>„Unsplash“ nuotr.
Pasirūpinti savimi sunku, kai svarbiausias uždavinys rūpintis vaiko poreikiais, bet net jei esate užsiėmę kiekvieną minute, privalote rasti laiko sau.<br> „Unsplash“ nuotr.
Pasirūpinti savimi sunku, kai svarbiausias uždavinys rūpintis vaiko poreikiais, bet net jei esate užsiėmę kiekvieną minute, privalote rasti laiko sau.<br> „Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 6:09 AM

Pasitikrinkite, ar jūs neturite mamoholizmo požymių, kuriuos įvardijo portalas „Mother.ly“  – jei atpažįstate save, tai reiškia, kad jums būtina skirti laiko tik sau.

Darboholikų problema, kad jie didžiąją laiko dalį skiria savo darbams, net laisvalaikiu galvoja apie juos ir pagrindiniu gyvenimo prioritetu laiko karjerą. Motinystė taip pat gali būti vertinama, kaip darbas, nes mamos taip įsitraukia į auklėjimą, priežiūrą, užsiėmimus, mitybos balansą ar dienos rutiną, kad pamiršta skirti laiko labai svarbiam dalykui – sau.

Jei nepamenate, kada paskutinį kartą leidote laiką be vaikų, su draugėmis ar besimėgaudamos vienatve, gali būti, kad klimpstate į mamoholizmo liūną ir reikia gelbėtis. Dėmesys ir laikas sau nereiškia, kad esate bloga mama, nes, kaip ir instrukcijose nutikus nelaimei sakoma – pirmiausia turite pasirūpinti savimi, tada galėsite pasirūpinti kitais.

Dalijamės keletu signalinių ženklų, kurie rodo, kad jūs esate mamoholikė.

1. Būnant be vaikų – jums neramu

Būti mama yra svarbiausias dalykas, bet tuo pačiu tai kelia ir įtampą. Mamos visada jaudinasi dėl savo vaikų, net kai jų nėra. Bet turi būti ribos – jei jūsų vaikai stovykloje ar miega pas draugus, stresas turėtų sumažėti, o ne didėti. Intensyvus nerimas, kai vaikų nėra šalia, yra vienas iš klasikinių mamos perdegimo požymių.

Tai rodo, kad retai skiriate laiko sau, nes nežinote, kaip be jūsų išgyvens vaikai. Kitą kartą pajutusios šiuos simptomus, pabandykite rasti sau malonią ir atpalaiduojančią veiklą, kuri nukreiptų jūsų mintis.

2. Negalite galvoti apie savo pomėgius

Iki vaikų atsiradimo turėjote ne vieną veiklą, kuria mėgote užsiimti laisvalaikiu, o atsiradus vaikams jos dingo? Ir pasiūlymai „užsiimk mėgiama veikla“ jums skamba kaip įžeidimas, nes jūs ir darote tai – su pasimėgavimu auginate vaikus?

Turite rasti užsiėmimus, kurie jus priverčia grįžti į save, prisiminti save tokią kokia buvote iki tapdama mama. Nebūtina atgaivinti senus pomėgius, galite susirasti naujų, bet jie neturi būti susiję su motinyste ar vaikais. Žinoma, auginant vaikus nepavyks taip lengvai į juos pasinerti, todėl būtinai planuokite laiką, kada darysite tai, kas jums patinka. Į planavimą įtraukite ir šeimą, kad jie žinotų, kad, pavyzdžiui, antradienio vakarais mamos nėra, nes ji mokosi šokti tango.

3. Neturite laiko sau

Pasirūpinti savimi sunku, kai svarbiausias uždavinys rūpintis vaiko poreikiais, bet net jei esate užsiėmę kiekvieną minute, privalote rasti laiko sau. Galbūt tai gali būti ankstyvi rytai, kai šeima miega ir jūs geriate pirmą puodelį kavos, o gal popietės, kai vaikai nueina pogulio. Nereikia maišyti to su pomėgiais – rūpinimasis savimi tai yra pagulėjimas vonioje, knygos skaitymas ar dienoraščio rašymas, meditacija ar kasdieninis pasivaikščiojimas vienai.

Šiuos įpročius įtraukite į kasdieninį tvarkaraštį ir griežtai stenkitės jo laikytis. Po kurio laiko, tai taps savaime suprantama. Svarbiausia, nesijausti kaltai, kad skiriate laiko sau – išnaudokite šias akimirkas su pasimėgavimu, pasikraukite energijos ir grįšite į šeimos rutiną ramesnės.

4. Valdote kitus šeimos narius

Visi šeimos nariai, kaip ir jūs, turi savo suplanuotus tvarkaraščius, kurių privalo griežtai laikytis. Darote tai, nes žinote, jog tik tokiu būdu galima viską spėti. Duokite savo vaikams šiek tiek laiko neplanuotai veiklai – leiskite jiems tyrinėti savo kūrybiškumą, pažaisti, atsipalaiduoti ir kartais leisti laiką atskirai.

Toks planavimas dažnai virsta maniakiška kontrole, o vaikai, pajutę tėvų nepasitikėjimą jais, bandys viską sugriauti. Suteikite vaikams galimybę išsiugdyti pasitikėjimą savimi leisdami jiems valdyti patiems savo laiką.

5. Visada galvojate apie vaikų poreikius

Net jei esate kirpykloje, vakarieniaujate su draugais ar sukatės darbe, mintys nukrypsta apie vaikų poreikius: „reikia nupirkti naują uniformą“, „užrašysiu pas gydytoją“ ir pan. Taip, svarbu pasirūpinti vaikais, bet negalima visą laiką rūpintis tik vaikų poreikiais.

Naudokite dėmesio sutelkimo („mindfulness“) būdais, kad išmoktumėte būti ten, kur esate ir jūsų mintys nenukryptų į rutiną. Jei geriate rytinę kavą viena, pabandykite jausti jos aromatą, skonį, o ne dėliokite darbų sąrašą, kuo reikės pasirūpinti per dieną.

6. Nemėgstate kvietimų be vaikų

Jei draugai kviečia jus į šventę ar susitikimą atvykti be vaikų, nusiviliate. „Geriau jau pabūsime visa šeima kartu, nei vyksime ten, kur vaikai nelaukiami“, – pasiaiškinate. Žinoma, jei tokie kvietimai yra kiekvieną savaitgalį, gali kilti rimtas pavojus dėl vaikų priežiūros, bet jei tai pasitaiko vieną vakarą per mėnesį – turite išmokti priimti juos. Jūs esate suaugęs žmogus, kuriam, kaip ir vaikui, reikia pabuvimo su bendraamžiais, atsipalaidavimo ir negalvojimo, kada reiks eit valyti dantukus.

7. Pradėjote pamiršti daiktus

Vaikų auginimas kelia įtampą ir šis stresas daro tiesioginį pavojų jūsų protui, todėl lengvai pamirštate, kur pasidėjote automobilio raktelius ar piniginę.

„Smegenų rūkas“ yra lėtinio streso simptomas ir pasireiškia su kitais požymiais, kaip aukštas kraujospūdis, depresija ir silpna imuninė sistema. Nors visi juokauja, kad yra užmaršūs, miglota atmintis nėra juokas, o reikšmingas įspėjamasis ženklas, kad reikia daugiau laiko skirti sau ir leisti pailsėti tiek savo psichinei, tiek fizinei sveikatai.

8. Nesijaučiate žvaliai

Vaikai nuolat žadina naktimis, vis pasikartojančios jų ligos ir rūpesčiai dėl jų auklėjimo dažnai taip nualina mamas, kad jos pamiršta, ką reiškia jaustis žvaliai ir pailsėjusiai. Atrodo, kad esate prisitaikę prie nuolatinio nuovargio, bet tai yra vienas iš perdegimo simptomų. Net jei atsiranda galimybė išsimiegoti, per dieną patirtas stresas, trukdo tai padaryti, todėl būtina pasirūpinti savimi. Tik išmokus skirti laiko sau, jūsų protas galės naktį nusiraminti ir greičiau pasiruošti miegui.

Atraskite naujus įpročius, kurie padeda atsipalaiduoti, įtraukite juos į savo tvarkaraštį ir rūpinkitės savo psichine sveikata kasdien. Tada jau galėsite puoselėti savo asmeninę tapatybę, atrasti mažiau alinantį gyvenimo būdą ir dar labiau atsiskleisti kaip mama.

Parengta pagal „Mother.ly“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.