Užteks gyventi įtampoje: nauja knyga padės mamoms susidoroti su nerimo iššūkiais

Šiomis dienomis nerimas ne vieno gyvenimą apninka vis dažniau. Skubėjimas, tempas ir atvirkščiai – netikėtai sutrikdytas įprastas gyvenimo ritmas ar nežinomybė dėl ateities pandemijos akivaizdoje, tai tik kelios priežastys rastis įtampai. Nemažiau, nei kasdieniai iššūkiai, sunkus gali būti ir nerimastavimas dėl mažųjų atžalų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 7:53 AM

Leidykla „Vaga“, kartu su knygos „Nerimastingi vaikai“ bendraautore Jodi Richardson, pristato dabar kaip niekad aktualią naujieną „Nerimastingos mamos“.

„Berašydama šią knygą, esu dviejų pradinukų, Hunterio ir Makinli mama, tačiau, visai kaip ir jūs, atlieku daugybę skirtingų gyvenimo vaidmenų. Esu žmona, mama, dukra, sesuo, draugė, pusseserė, dukterėčia, kaimynė, juodojo karate diržo savininkė, profesionali pranešėja, pedagogė ir autorė, serganti nerimo sutrikimu“, – taip save pristato knygos kūrėja.

Knyga apie motinų nerimą, tai atviras ir nuoširdus dalijimasis savo patirtimi apie tai, kaip nelengva susitvarkyti ne tik su motinyste pirmą kartą tapus mama, bet ir apie tai, kaip sudėtinga ir kartais nepakeliama stoti į akistatą su vidiniu nerimu, kuris tai išnyksta, tai atsiranda, tačiau neigiamai veikia gyvenimo kokybę nuo pat vaikystės.

„Kai rengiu pristatymus mamoms ir tėvams, su jais pasidalinu savo gyvenimo istorija, nes noriu parodyti, kaip juos gerai suprantu. Svarbu, kad mamos ir tėvai žinotų, jog su jais kalbasi tas, kas ne tik paskyrė savo profesinę veiklą nerimo analizavimui, bet ir asmeniškai puikiai suvokia, ką reiškia nerimastauti ir ieškoti supratingumo, priemonių ir būdų, kaip su nerimu susikauti. Jau nebesuskaičiuoju, kiek kartų po maniškių pristatymų mamos prieidavo su klausimais apie nerimastaujančius vaikus ir galiausiai prašnekdavo apie savo pačių juntamą įtampą ir pagalbos paieškas.

Viena moteris kartą man netgi prasitarė, kad išgirstas mano pasakojimas permainė jos gyvenimą ir, kad kitoms mamoms taip pat praverstų visa tai išklausyti. <...> Taigi, „Nerimastingos mamos“ man leidžia su jumis pasidalinti savo nueita kelione, o šalia dar pateikti informacijos ir metodų, kurie gali teigiamai paveikti jūsų gyvenimą“, – atvirauja Jodi.

Ar knyga skirta tik mamoms? Be abejonės – ne. Ją labai pravartu perskaityti ne vien būsimoms ar esamoms motinoms. Patarimai puikiai tiks ir tėvams ir visiems kitiems žmonėms, kurie nori rasti atsakymus į klausimus apie tai, kaip ir iš kur kyla nerimas, kaip jį atpažinti, kokios yra jo rūšys, kaip jis veikia ir kokios pasekmės ištinka tada, kai ignoruojamas nerimo sutrikimas.

„Knygoje „Nerimastingos mamos“ perskaitysite apie tai, kas vyksta nerimaujančiose smegenyse, kaip būtent tai veikia mus fiziniu aspektu ir kodėl nerimastavimas kur kas dažniau būdingas moterims, o ne vyrams; be to sužinosite, kokį poveikį pasireiškiantį tiek individualiai, tiek kolektyviai, – nerimas mums sukelia skirtingais motinystės tarpsniais, įskaitant pastojimą, nėštumą, gimdymą, žindymą ir taip toliau. Išsiaiškinsite, kokiais būdais polinkis į nerimą perkeičia mūsų motinystę ir ką galime padaryti, kad tam pasipriešintume.

Jūs išmoksite laimingesnių, puikia psichine sveikata pasižyminčių vaikų auginimo būdų, įgalinančių pasinaudojus efektyviais, mokslu paremtais metodais iki minimumo sumažinti mūsų juntamus simptomus ir pritildyti saviškių nerimo minčių garsą. Rasite net ir skyrių, dedikuotą nerimaujančių mamų partneriams“, – kalba Jodi Richardson.

Tam, kad būtų atrastas kelias išgijimo ir gyvenimo su kuo mažiau nerimo link, pirmiausia yra svarbu atpažinti, kad esame kamuojami tam tikros, o gal net kelių šio jausmo rūšių. Pateikiame keletą tų, kurias knygoje detaliai analizuoja rašytoja:

„Nors įvairiems nerimo sutrikimams būdingi skirtingi požymiai, taip pat egzistuoja eilė simptomų, kurie tipiški visiems sutrikimams, pavyzdžiui, miego problemos. Dar būtina neužmiršti, kad galime susidurti su daugiau nei vienos rūšies nerimo požymiais, kaip ir justi tik dalį kitiems nerimo sutrikimams priklausančių simptomų“, – atkreipia dėmesį autorė.

Generalizuoto nerimo sutrikimas (GAD)

Ar dažnai jaučiatės dėl ko nors susirūpinusios? Tai – vienas tipiškiausių nerimo požymių. Galbūt pastebite, kad mintys apie rūpesčius jus dažniau užplūsta tada, kai patiriate įtampą, susiduriate su sunkiomis aplinkybėmis, itin skubate ar nuvargstate? Vėl ir vėl užeinančios mintys apie rūpesčius ir trukdančios normaliai gyventi yra GAD simptomas. Nuolatinis nerimavimas dėl rūpesčių verčia mus išties bjauriai jaustis. Nerimastingų rūpesčių turinys rodosi esąs išties be galo realus.

Socialinis nerimas

Socialinio nerimo sutrikimas gali sužadinti visus įprastus, nerimui būdingus simptomus, bei panikos priepuolius, todėl šis sutrikimas užkerta kelią gebėjimui laikytis kasdienės rutinos, eiti į darbą, mokytis, susitikinėti su draugais, be to, šis sutrikimas turi didžiulės įtakos santykių kūrimui.

Specifinės fobijos

Visiškai normalu susidūrus su kai kuriomis situacijomis justi išgąstį, bet tikrų fobijų turintys žmonės baimę ir stiprų nerimą jaučia susidūrę su tam tikromis aplinkybėmis, objektais, vieta, arba dar tik belaukdami šitokio susidūrimo. Specifinės fobijos gali sietis su gyvūnais (paukščiais, šunimis, vorais), o taip pat aukščiu, vairavimu, krauju, liftais ar vėmimu. Šis sąrašas tikrai nėra baigtinis.

Panikos sutrikimas

Šiam sutrikimui būdingi daugiau nei mėnesį trunkantys ir vis pasikartojantys panikos priepuoliai. Jų metu asmuo neretai jaučiasi taip, lyg būtų arti mirties. Rodosi, kad čia ir dabar viskas pasibaigs, gyvenimo užuolaidos bus užtrauktos. Panikos priepuolis dažnai painiojamas su širdies smūgiu, nes abu juos lydi krūtinės skausmas, intensyvus nerimas ir kiti bauginantys simptomai. Ima darytis sunku kvėpuoti, beveik nepakeliamai suskausta krūtinę.

Tai – tik keli nerimo sutrikimai. Knygoje nerimo simptomatika aptariama plačiau. Po to – pateikiamos efektyvios praktikos ir būdai, kuriuos pasitelkę galite sumažinti, o gal net galutinai įveikti nerimastavimą, kuris užvaldo tiek auginant mažuosius, tiek susiduriant su įvairiausiomis trikdančiomis gyvenimo akimirkomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.