Skiautinius atradusi mama Justina dalijasi ekologiško Advento kalendoriaus instrukcija

Penkerių Ginto ir dvejų Henrio mama Justina Rakauskienė skiautiniais susidomėjo visiškai atsitiktinai, o dabar jau metus džiaugiasi nuosavu verslu „Skiautinukas“. Pasirodo, iš audinių atraižų galima kurti ne tik pagalves ar antklodes, bet ir originalius, gamtą tausojančius Advento kalendorius.

Skiautinių Advento kalendorių panaudosite ne kartą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Skiautinių Advento kalendorių panaudosite ne kartą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Justina skiautinius atrado ieškodama kūrybiškos veiklos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Justina skiautinius atrado ieškodama kūrybiškos veiklos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
24 maišeliams prireiks 96 detalių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
24 maišeliams prireiks 96 detalių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Maišeliams tereiks audinių atraižų ir juostelės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Maišeliams tereiks audinių atraižų ir juostelės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Maišeliai susidaro iš A i B pusių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Maišeliai susidaro iš A i B pusių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 28, 2021, 10:15 AM

Įsimylėjo iškart

Išėjusi į vaiko priežiūros atostogas, Justina, kaip ir daugybė kitų mamų žinojo, kad nebenorės grįžti į samdomą darbą ir ėmėsi veiklos – pradėjo siūti vaikišką patalynę.

„Bet šioje veikloje man labai trūko kūrybinio proceso ir vis kaupdavosi audinių atraižos. Galvodavau, ką čia tokio su tomis atraižomis nuveikti, nesinorėjo jų išmesti“, – prisimena moteris.

Vieną dieną internete ji pamatė skiautinių technika pasiūtą gaminį ir nusprendė pabandyti padaryti tai pati.

„Kūryba mane lydėjo visą mano gyvenimą, bet vis neatrasdavau savęs. Ir iš tikro, tik pabandžiusi skiautinius, iškart įsimylėjau šią techniką. Taip palaipsniui atsisakiau patalynių ir dabar siuvu tik skiautinių pledus. Kadangi tai produktas vaikams bei kūdikiams, tai ir pavadinau mažybiniu žodžiu Skiautinukas“, – pasakoja Justina.

Darbas lyg meditacija

Ji sutinka su nuomone, kad skiautinėjimas iš tiesų reikalauja daug kruopštumo ir kantrybės, nes dar prieš siuvant detales reikia sukirpti itin atidžiai

„Man šis darbas yra lyg meditacija – derinu spalvas, planuoju išdėstymą, karpau. Ir kai galiausiai viską susiuvu, rezultatas pranoksta lūkesčius, atsiperka tas ilgas procesas“, – atsidūsta ji.

J. Rakauskienei patinka ir tai, kad skiautiniai tausoja gamtą – ji niekada nekerpa skiaučių iš naujų audinių. Net ir antklodžių dydžius lemia tai, kiek ji turi pasirinktos spalvos skaiučių.

„Tos atraižos siuvėjoms nuolat lieka, ir dažnai būna tiesiog išmetamos. Labai džiaugiuosi kai kas nors pasirenka ne išmesti, o padovanoti man. Ir tai, kas galėjo virsti šiukšlėmis sugula į visiškai naujus gaminius“, – šypteli ji.

Mažinant vartojimą ji nusprendė pagaminti sūnums medžiaginį Advento kalendorių. Pernai pasiuvo mažus maišelius, kurie ir patys buvo lyg dovanėlė, nes berniukai juose mielai laikė savo mėgstamas smulkmenas.

Šiemet savo Advento kalendoriaus instrukcija nemokamai dalijasi ir su kitais. Nors darbo nemažai ir kantrybės prireiks, siuvimo įgūdžių daug nereikia ir tokį kalendorių gali pasigaminti ir tie, kurie moka minimaliai naudotis siuvimo mašina.

Advento kalendoriui reikės:

  • audinio atraižų – tai gali būti nebenešiojami drabužiai. Patariu rinktis ne daugiau kaip 3 skirtingus raštus ar skirtingas spalvas;
  • mažų sagučių; juostos – aš naudojau atlasinę juostelę;
  • bus reikalingos žirklės, siūlas, lygintuvas bei siuvimo mašina.

Pirmiausia atsisiųskite, atsispausdinkite ir iškirpkite šabloną iš čia „iškarpos advento kalendoriui“ Reikės 48 A šablono audinių iškarpų ir 48 B šablono audinių iškarpų.

Suporuokite kartu 2 A iškarpas ir 2 B iškarpas. Susiūkite suporuotų B iškarpų tik trumpąją kraštinę. Iškarpas dėkite blogąją puse į išorę, užsiūkite, išverskite į gerąją pusę ir užlyginkite.

Pasiruoškite 24 maždaug 6 cm ilgio juosteles, užlydykite jų kraštelius, kad nesiardytų.

Juosteles lenkite pusiau ir smeigtukų pagalba pritvirtinkite prie iš A šablonų pasiruoštų iškarpų, lenktoje kraštinėje, centre. Juostelės kraštai turi būti ties iškarpos lenktos kraštinės centru.

Ant su juostele pasiruoštos iškarpos dėkite suporuotą antrą A iškarpą ir susiūkite tik lenktą kraštinę, išverskite į gerąją pusę ir užlyginkite.

Suporuokite susiūtas A ir B iškarpas. Geriausia poruoti taip, kad spalvos tarpusavyje būtų kontrastingos. Susiūkite likusias dvi kraštines.

Prieš išversdami gaminį, nukirpkite kampučius. Išverstas kampas atrodys gražiau. Išverskite ir išlyginkite.

Jūs turite 24 kišenėles, kurias sujunkite juostelės pagalba: atverstas kišenėles dėkite vieną šalia kitos, o atvarto apačioje smeigtuko pagalba pritvirtinkite juostelę taip, kad juosta jungtų visas kišenes. Prisiūkite. Galima siūti visas kišenes ant vienos juostos, aš pasirinkau siūti ant dviejų. Juostas pradžioje ir pabaigoje užbaigiau kilputėmis, kurioms tiesiog prilenkiau juostą ir užsiuvau.

Užlenkite kišenių atvartėlius ir užlyginkite. Prisiūkite sagutes. Skaičiukus galite išsikirpti iš popieriaus ir priklijuoti arba iškirpkite iš audinio ir priklijuokite flizelino pagalba. Kantriausios gali išsiuvinėti, o aš pasirinkau kišenėles palikti be skaičių.

O pabaigai, Justina dalijasi 10 idėjų ką įdėti į advento kalendorių vietoje saldumynų:

  1. Lego mini figūrėlė
  2. Plaukų segtukas/gumytė
  3. Trintukas
  4. Drožtukas
  5. Magnetukas
  6. Lipdukai
  7. Antspaudukas
  8. Laikina tatuiruotė
  9. Raktų pakabukas
  10. Apyrankė

Daugiau Justinos siuvinių rasite www.skiautinukas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.