Kijeve gyvenanti Lena su dukra liko namuose: bėgti nėra kur

Visas pasaulis su nerimu stebi, kas vyksta Ukrainoje, bet labiausiai tai rūpi patiems ukrainiečiams. Naujienų portalas lrytas.lt pakalbino vienišą mamą Leną, kuri su paaugle dukra liko sostinėje Kijeve, nes bėgti nebemato prasmės.

Lena su dukra Palina liko namuose – bėgti nėra kur<br>lrytas.lt koliažas
Lena su dukra Palina liko namuose – bėgti nėra kur<br>lrytas.lt koliažas
Aplink Lenos butą Kijevą – ištuštėjusios gatvės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Aplink Lenos butą Kijevą – ištuštėjusios gatvės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Aplink Lenos butą Kijevą – ištuštėjusios gatvės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Aplink Lenos butą Kijevą – ištuštėjusios gatvės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Parduotuvėse žmonės šluoja viską iš eilės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Parduotuvėse žmonės šluoja viską iš eilės.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Lena pasiruošusi skubiam išvykimui.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Lena pasiruošusi skubiam išvykimui.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Meilė Dubosienė

Feb 25, 2022, 5:58 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 4:51 PM

Netikėjo, kad vyks karas

Šiuo metu Lena Uleshchenko su savo keturiolikmete dukra Palina sėdi užsidariusios bute Kijeve ir dreba dėl savo ateities bei gyvybių.

„Iki paskutinio momento tikėjau, kad tai tebus informacinis karas ir visomis tomis kalbomis specialiai tarp žmonių norima pasėti nerimo. Todėl ketvirtadienio rytą, kai buvęs vyras paskambino ir pasakė ruoštis greičiau evakuotis, nebuvau nieko pasiruošusi“, – specialiai lrytas.lt pasakojo ukrainietė.

Ji įsitikinusi, kad tie, kurie norėjo išvažiuoti iš šalies ar Kijevo turėjo tai padaryti anksčiau – oro uostai dabar uždaryti, keliuose nusidriekė spūstys, žmonės valandų valandas laukia prie degalinių, kad galėtų užsipilti kuro. Dukros klasėje yra moksleivių, kurias dar praėjusią savaitę tėvai išsivežė į Lvovą, Lenkiją ar kitas užsienio šalis.

Buvęs vyras kvietė atvykti pas jį – jis gyvena 30 km nuo Kijevo, šalia Brovarų miestelio, bet ten irgi jau girdisi šaudymai, įvyko sprogimų, tad Lena nėra tikra ar joms ten būtų saugiau.

Vaikus – treniravo

Palina jau nuo vasario 10 dienos mokykloje ne kartą turėjo mokymus, kaip elgtis ekstremaliuose situacijose – vaikai buvo mokomi, kaip skubiai pabėgti iš pastato, ką daryti kilus pavojui. Šiandien mokyklos ir darželiai uždaryti, apie nuotolinį mokymą nekalbama – visi stebi situacija ir laukia, kas bus toliau

„Dukra žino, kad mus užpuolė Rusija ir nori atimti mūsų Ukrainos teritoriją. Ryte, prasidėjus puolimui, ji apsiverkė. Tuomet, kaip minėjau, paskambino vyras, aš puoliau rinkti daiktus, o tuo pačiu reikėjo ir guosti dukrą. Nelengva“, – atsidūsta Lena.

Moteris dirba tarptautinėje parodas organizuojančioje kompanijoje. Ketvirtadienį niekas neišvyko į darbą, o penktadienį kviečiami atvažiuoti tik tie, kuriems reikia pasiimti būtinas priemones, kad galėtų tęsti darbą namuose.

„Jaučiu darbdavių palaikymą – palaikome nuolatinį ryšį, jie mus ramina ir remia morališkai“, – teiga L.Uleshchenko.

Ateities – neplanuoja

Lena dalijasi nuotraukomis, kaip pro buto langus matosi ištuštėjusios gatvės ir tuo pačiu vaizdais iš parduotuvių, kuriose žmonės šluoja viską iš eilės.

Nors dabar važiuoti niekur nesiruošia, būtiniausius reikmenis į krepšius moteris jau susidėjo ir pasiruošė, jei reikėtų skubiai palikti namus.

„O nuotaikos visų labai skirtingos – vieni panikuoja, renkasi daiktus ir bando išvažiuoti, kiti kaip mes – sėdi namuose ir geria arbatą, stebi situaciją laukdami kas bus toliau. Skambinuosi su draugais, kurie gyvena kituose Ukrainos miestuose ar Kijevo rajonuose, sužinome vieni iš kitų, kas vyksta aplink. Draugai ir giminės skambina, rašo, kviečia atvykti, labai nerimauja. Tai malonu, bet dabar neturiu ką pasakyti. Aš nesitikėjau, kad gali taip atsitikti ir dabar suprantu, kad įvykiai gali pasikreipti bet kokia linkme bet kuriuo momentu“, – kalba Lena.

Moteris netiki, kad Ukrainai kare galėtų padėti NATO ar užsienio šalys. 

Paklausta, ką norėtų perduoti Lietuvos žmonėms, ukrainietė neslepia pavydo: „Šaunuoliai, kad jums pavyko atsiskirti nuo sovietinio režimo ir Rusijos anksčiau ir be kraujo praliejimo. Mylėkite vienas kitą, saugokite ir vertinkite kiekvieną dieną, kurią praleidžiate kartu.“

Penktadienį apie pietus Leną su dukra Palina paėmė iš namų jos buvęs vyras ir veža moteris link Lenkijos-Ukrainos pasienio. Ten jos tikisi kirsti pėsčiomis sieną dviese, nes vyrų neišleidžia iš šalies ir nusigavus į saugų Lenkijos miestą spręsti ką daryti toliau.

Pirmadienį, vasario 28 dieną, moteris su dukra jau buvo saugios Varšuvoje ir planavo važiuoti pas draugus į Lietuvą neribotam laikui.

Primename, kad ankstų ketvirtadienio rytą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė karinę invaziją į šalį. Rusija pradėjo aviacijos ir raketų atakas įvairiose šalies vietose, taip pat ir Kijevo srityje, pasiuntė savo tankus bei karius. O anksčiau šią savaitę V. Putinas pripažino Maskvos remiamų separatistinių regionų šalies rytuose nepriklausomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.