Ateities kontracepcija – tabletę užteks išgerti prieš pat lytinį aktą

Remiantis preliminariais tyrimais, paskelbtais žurnale „BMJ Sexual & Reproductive Health“ jau yra tabletės, kurios gali užkirsti kelią nėštumui, jei moteris jas vartoja prieš pat seksą.

Remiantis preliminariais tyrimais, paskelbtais šiandien žurnale „BMJ Sexual &amp; Reproductive Health“ jau yra tabletės, kurios gali užkirsti kelią nėštumui, jei moteris jas vartoja prieš pat seksą.<br>123rf nuotr.
Remiantis preliminariais tyrimais, paskelbtais šiandien žurnale „BMJ Sexual &amp; Reproductive Health“ jau yra tabletės, kurios gali užkirsti kelią nėštumui, jei moteris jas vartoja prieš pat seksą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-15 11:03, atnaujinta 2022-05-15 11:04

Atlikus nedidelį tyrimą, kuriame dalyvavo devynios ovuliaciją patiriančios moterys, mokslininkai kiekvienai davė po tabletę, kurioje buvo ulipristalio acetato ir meloksikamo junginys, rašo portalas insider.com.

Ulipristalio acetatas yra aktyvus skubios kontracepcijos vaistas, kuris geriamas iškart po lytinio akto siekiant išvengti nėštumo. Meloksikamas yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, galintis sumažinti skausmą ir patinimą. Jis dažnai randamas nereceptiniuose skausmą malšinančiuose preparatuose, tokiuose kaip ibuprofenas, tačiau žinomas ir jo pašalinis poveikis, kad jis gali sutrikdyti žmogaus ovuliacijos ciklą.

Kadangi moterys turi didesnę tikimybę pastoti ovuliacijos metu, mokslininkai norėjo išsiaiškinti, ar šis vaistų derinys gali veikti per tą konkrečią menstruacinio ciklo fazę. Norėdami tai padaryti, tyrėjai 18–35 metų moterims, kurios buvo laikomos sveikomis ir kurių mėnesinių ciklas normalus, davė išbandytas naujas tabletes.

Jie nustatė, kad šešios iš devynių tirtų moterų patyrė ovuliacijos sutrikimą, o 8 iš jų atitiko nepilnos ovuliacijos kriterijus, kas reiškia, jog kiaušinėlis iš kiaušidžių nepateko į gimdą, todėl jos negalėjo pastoti.

Pasak mokslininkų, jų išvados rodo, kad ši nauja piliulė gali būti geriausiai žinomas vaistas, stabdantis sėkmingą ovuliaciją. Kadangi tyrimas tik ankstyvoje kūrimo pradžioje, planuojami išsamesnė analizė ir saugumo testavimai.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.