Naujos mamos atmintinė: specialistai pataria, kaip pasirūpinti savimi pogimdyminiu laikotarpiu

Pogimdyminis laikotarpis – tai metas, kada viskas namuose kardinaliai pasikeičia. Tačiau ką daryti, jeigu nėštumo metu visas dėmesys buvo sukoncentruotas į gimdymą, o ne į tai, kas laukia po to? Apie ketvirtuoju trimestru vadinamą pogimdyminį laikotarpį pasakoja tinklaraščio „Žemiau bambos“ bei nėštumo, gimdymo ir pogimdyminių kursų įkūrėjos, gydytojos Aurėja Trunovė ir Aivara Urbutė bei drauge su „Eurovaistinės“ farmacininke Migle Kazakevičiene dalinasi patarimais, kaip pasirūpinti savimi šiuo metu.

Ketvirtasis trimestras – ši frazė vis dažniau išgirstama kalbant apie pogimdyminį laikotarpį.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Ketvirtasis trimestras – ši frazė vis dažniau išgirstama kalbant apie pogimdyminį laikotarpį.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Apie ketvirtuoju trimestru vadinamą pogimdyminį laikotarpį pasakoja tinklaraščio „Žemiau bambos“ bei nėštumo, gimdymo ir pogimdyminių kursų įkūrėjos, gydytojos Aurėja Trunovė ir Aivara Urbutė (nuotr. kairėje).<br>lrytas.lt koliažas
Apie ketvirtuoju trimestru vadinamą pogimdyminį laikotarpį pasakoja tinklaraščio „Žemiau bambos“ bei nėštumo, gimdymo ir pogimdyminių kursų įkūrėjos, gydytojos Aurėja Trunovė ir Aivara Urbutė (nuotr. kairėje).<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 1:33 PM

Iššūkiai, kuriuos tenka priimti

Ketvirtasis trimestras – ši frazė vis dažniau išgirstama kalbant apie pogimdyminį laikotarpį, pasakoja tinklaraščio „Žemiau bambos“ bendraįkūrėja, gydytoja Aivara Urbutė.

„Šis trimestras trunka maždaug iki aštuonių savaičių po gimdymo, kol ne tik sugyja moters kūnas, bet ir šeima apsipranta su nauja rutina, kurios epicentras – naujagimis. Kartais šis laikotarpis gali trukti netgi metus laiko ir daugiau – tai labai individualu. Gali kilti psichologiniai ir fiziniai iššūkiai, todėl labai svarbu ruoštis ne tik gimdymui, kuris trunka keletą valandų ar parą laiko, bet ir būtent tolimesniam etapui – tam, kas laukia namie“, – pasakoja gydytoja A. Urbutė.

Po gimdymo moters kūnui reikalingas rūpestis, priduria „Žemiau bambos“ bendraįkūrėja A. Trunovė. Jį lydi fiziniai iššūkiai kaip cezario pjūvio rando arba plyšusios tarpvietės gijimas, skausmingas šlapinimasis, gimdos susitraukimo skausmai, padidėjęs prakaitavimas bei baimė tuštintis.

Gali atsirasti ir komplikacijos – infekcija, spenelių pažeidimai bei krūtų uždegimai.

„Visa ko centre – naujagimis. Dėl to mama gali likti užmiršta. Jas gali lydėti ne tik džiugios emocijos, bet ir liūdesys, depresija, nepilnavertiškumo jausmas. Šis laikotarpis ne ką lengvesnis ir tėčiui. Jie abu praranda įprastą rutiną, namuose prasideda naujas gyvenimo ritmas, bemiegės naktys, o taip pat santykius veikia ir besikeičiančių hormonų veikiamos moters nuotaikų kaitos“, – teigia gydytoja A. Trunovė.

Kaip pasirūpinti savimi fiziškai ir psichologiškai?

Sunkiais momentais „Žemiau bambos“ bendraįkūrėjos pataria prisiminti dėl ko visa tai daroma. Anot jų, dar naudinga bendrauti su tame pačiame gyvenimo tarpsnyje esančiais žmonėmis.

Taip pat gimus vaikui pašnekovės pataria artimųjų prašyti ne drabužėlių, bet pagalbos tvarkantis namus, gaminant maistą, ar pusdieniui paglobojant vaiką, jog mama ir tėtis skirtų laiko sau.

Šiuo metu moterims itin svarbu visapusiškai pasirūpinti savo sveikata.

Kokius svarbiausius vitaminus ir priemones vertėtų šalia turėti pataria „Eurovaistinės“ farmacininkė Miglė Kazakevičienė:

  • Vitaminai. Omega rūgštys, vitaminas D, B grupės vitaminai, geležis, folio rūgštis ir vitaminas C.
  • Spenelių priežiūra. Odą nuraminantys ir gydantys tepaliukai bei kompresai su alaviju.
  • Intymios higienos prausiklis. Geriausia rinktis švelnų, bekvapį, putų struktūros prausiklį.
  • Antiseptinis purškalas. Padeda skatinti žaizdelių gijimą.
  • Korsetas. Palaiko pilvo ir nugaros raumenis.
  • Įklotai į liemenėles. Padeda išvengti išsiskiriančio pieno pratekėjimo.
  • Įklotai į kelnaites. Praverčia pirmosiomis savaitėmis po gimdymo, kol tęsiasi kraujavimas.
  • Priemonės nuo hemorojaus. Malšina po gimdymo atsiradusius hemorojaus simptomus.
  • Priemonės nuo vidurių užkietėjimo. Reikalingos siekiant išvengti galimo hemorojaus paūmėjimo.
  • Strijų prevencija. Patariama naudoti drėkinamąjį arba stangrinantį kūno kremą, tinka ir aliejus.
  • Arbata laktacijai gerinti. Siekiant paskatinti laktaciją galima gerti specialias žolelių arbatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.