Trijų vaikų mama Agnė: dabar atrodau ir jaučiuosi geriau nei prieš visus gimdymus

Pasikalbėjus su aštuonerių Rojaus, penkerių Arono, dvejų Gabijos mama Agne Jukniene atrodo, kad motinystė jai tikrai suteikė sparnus. Vilnietė ne tik džiaugiasi pagerėjusia išvaizda, pasikeitusiais mitybos įpročiais, bet su trimis vaikais net ir spėja padaryti daug daugiau nei anksčiau. Trenerė ir mitybos planų sudarytoja instagramo paskyroje „Tavo sveiki įpročiai“ dalijasi motyvacija bei patarimais, o su lrytas.lt skaitytojais – savo istorija.

Tikroji sveika mityba ir režimas į Agnės gyvenimą atėjo gimus pirmam sūnui.<br> Asmeninio albumo ir Irinos Bedulskos nuotr.
Tikroji sveika mityba ir režimas į Agnės gyvenimą atėjo gimus pirmam sūnui.<br> Asmeninio albumo ir Irinos Bedulskos nuotr.
Visa šeima stengiasi galvoti, ką deda į burną.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Visa šeima stengiasi galvoti, ką deda į burną.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Agnė dabar veda treniruotes moterims ir sudaro mitybos planus.<br>Irinos Bedulskos nuotr.
Agnė dabar veda treniruotes moterims ir sudaro mitybos planus.<br>Irinos Bedulskos nuotr.
Pagal šį receptą varškėtukai išliks purūs net ir sudėjus į lėkštę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Pagal šį receptą varškėtukai išliks purūs net ir sudėjus į lėkštę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 3:15 PM

– Ar tiesa, kad sveika mityba susidomėjote susilaukus vaikų?

– Ir taip ir ne. Treniruotes moterims vedžiau dar iki tapdama mama, tad mityba domėjausi visada. Jau net nekalbu, kiek nesąmoningų dietų esu pati išbandžiusi dar studijų laikais (kvatoja).

Tačiau tiesa, kad tikroji mityba, jos derinimas ir režimas į mano gyvenimą atėjo gimus pirmam sūnui. Tuomet norėjau numesti keletą kilogramų, kreipiausi į specialistą, kurio paprašiau sudaryti mitybos planą, nes pati dar to nedariau. Rezultatų pasiekiau labai greitai, nors, jei atvirai, galvojau, kaip tiek valgydama sulieknėsiu. Dabar ir mano klienčių būna ta pati reakcija, tad tenka raminti ir aiškinti, kad mitybos planas nereiškia, jog bus alkanos ir tenkinsis kąsneliu per dieną.

– Kaip trys nėštumai pakeitė požiūrį į kūną ir mitybą?

– Viskas vyko palaipsniui – pradžioje, kaip ir daugeliui labiausiai rūpėjo tik išvaizda. Pamenu, pagimdžius pirmą kartą sulaukiau komentaro, kad niekad nebeatrodysiu, kaip iki gimdymo. Tada viskas taip užvirė, todėl šie pasiekimai buvo ne tik įrodymas man, bet ir tam žmogui. Neklausykit ką jums sako, nes, tiesa sakant, dabar po trijų vaikų aš atrodau geriausiai nei bet kada ir jaučiuosi labai gerai.

Vėliau suvokiau, kad pirmiausia mes turime galvoti apie vidų, nes išoriniai rezultatai tikrai ateis, tačiau turime jaustis energingos, žvalios, lengvos, o tada jau pasitikėsime savimi.

– Mamos su ilgesiu prisimena tuos laikus „iki vaikų“ ir nori atrodyti, kokios buvo. Ar tikrai verta to siekti?

– Visada verta kažko siekti ir turėti gyvenime tikslų. Jeigu jūsų tikslas tik išvaizda „kokia buvo iki vaikų“, tai pirmyn. Tik visada žinokite, kad gali būti geriau nei buvo (juokiasi), todėl, siūlau nebesidairyti atgal, o išsikelti sau naujus iššūkius, kurie dar ir bus naudingi jūsų sveikatai.

– Sveika mityba ir mitybos planai vis dar atrodo kaip bausmė. Arba neskanu, arba reikia daug ypatingų ingredientų ir ilgų valandų virtuvėje. Kokia jūsų nuomonė apie tai?

– Patikėkite, aš puikiai žinau, kas kartą nusivilia su mitybos planais, daugiau nebenori. Gaila. Prisipažinsiu, pati nuo to pradėjau – valgiau tą prėską maistą, bet buvo rezultatai, kurie mane atvedė kur esu ir padovanojo suvokimą, kad galiu sudaryti mitybos planus su skaniais receptais.

Mitybos planas yra skaičiai ir kadangi juos sudarau individualiai, tai aiškinuosi, kas neskanu, kam žmogus alergiškas ir taip toliau.

Kitas svarbus dalykas – mano receptai yra lengvi ir greiti, juk aš ir pati neturiu tiek laiko (kvatoja), tad dėl to garantuoju.

– Dar vienas klaustukas mamoms – kaip sveiką mitybą derinti auginant vaikus? Nesinori vakarienės ruoštis atskirai...

– Viskas įmanoma kai nori. Aš stengiuosi laviruoti. Vaikai kartais nevalgo mano patiekalų, bet aš bandau įtikinti, bent paragauti. Kartais jiems patinka taip, kad prašo pakartoti.

Labai džiaugiuosi, kai užkandžiui paprašo trapučio su avokadu ir druska, o vakare kramsnoja obuolį, nes žino, kad negalima jokių nesąmonių.

Viskas nėra taip lengva ir greitai, kaip mes norime. Aišku, ir atskirai gaminu, ir kartais kaip ragana grasinu „arba suvalgai ką paruošiau, arba negausi nieko“ (juokiasi).

Jei jūs rodysite pavyzdį, jie tai matys ir tai ilgainiui taps įpročiu. Tiesa, svarbu viskam saikas, nes, man rodos, kai vaikui namuose draudžiamas bet koks saldumynas, nuvažiavęs į gimtadienį kemša viską iš eilės.

– Vedate treniruotes moterims – kokio tipo ir kas norima pasiekti jomis dažniausiai?

– Tai aktyvios treniruotės, kuriose dirbame su visais kūno raumenimis. Aš esu dar ir kūrėja, nes man svarbu pratimų įvairovė, kad moterims būtų ne tik naudinga, bet ir įdomu. Labai siekiu užauginti mūsų moterų bendruomenę.

– Savo puslapyje rašote – „Mano žinutė Tau – Tavo organizmas ne „šiukšlių dėžė“.“ Ką norite ja pasakyti?

– Ką metame į šiukšlių dėžę? Atliekas, kažką nereikalingo ar sugedusio. Žinoma, čia skambus išsireiškimas, bet kažkada man jis teisingiausiai apibūdino situaciją. Juk norime jaustis gerai, energingai, pasitikėti savimi, o kas nutinka kai į save kišame bet ką? Jei maistas nėra maistingas – norime priguli ant sofutės ir klausimas, ar tuomet jaučiamės laimingos.

Jei nesutinkate su mano teiginiu, tada pasakykite ar visokie padažai, sirupai, kepiniai, riebaluose keptas permirkęs maistas ar pusfabrikačiai yra naudingi? Ar jūsų organizmas už tai padėkos? O jūsų vaikų organizmai? Todėl ir noriu, kad visada pagalvotumėte, kaip save mylite ir ką dedate į burną.

– O kur rasti motyvacijos pokyčiams?

– Jos pilna visur, ypač dabar. Televizijų eteriai, socialiniai tinklai ar net artimi žmonės. Susiraskite sau tinkamą motyvatorių – tokį, kuris jus žavi. Kai pasieksite kažkokį mažytį savo tikslą, tada jau jūsų rezultatai bus jūsų motyvacija ir laikui bėgant nepastebėsite, kaip tapsite kažkieno kito motyvacija ir įkvėpimu pradėti (šypsosi). Mane pačią motyvuoja net mano sporto merginos ne tik savo ryžtu, kantrybę, bet ir pagirdamos, padėkodamos.

– Esate trijų vaikų mama – ar sunku derinti savo prekės ženklo vystymą ir jų priežiūrą?

– Aš dirbu daug daugiau su trimis vaikais nei tada kai neturėjau vaikų. Čia labai tinka tas posakis, kad kuo daugiau darai, tuo daugiau padarai. Tikrai būna visko, tenka vaikus ir į treniruotę pasiimti, jei vyras nespėja grįžti, ir naktimis pasėdėti prie mitybos planų ar kitų darbų. Vaikai netrukdo, o atvirkščiai – skatina judėti į priekį.

– Kartojama, kad vaikų mitybos įpročius diegia tėvai, bet daugelis jų tiesiog nuleidžia rankas, kai vaikai nevalgo jų siūlomų sveikų produktų. Kaip jums sekasi?

– Aš jų nestatau į tam tikrus rėmus ir nedraudžiame visiškai visko, bet kadangi su vyru žiūrime ką dedame į burną, tai vaikai puikiai tai mato ir žino. Iš pirmo karto gali ir nepavykti, bet nenuleiskite rankų, gaminkite, juk dabar yra tiek pasirinkimų, tiek sveikų alternatyvų. Vaikams reikia pasakoti, kalbėti, nes jie viską supranta, tik ne visada nori girdėti. Būkime jiems įkvėpimu.

– Tai limonado ar bulvių traškučių jūsų namuose niekada nerastume?

– Tikrai yra (kvatoja). Kiekvieną penktadienį limonadas pas mus būtinas prie penktadienio filmuko. Būna ir bulvių traškučių, ir rūkytų dešrelių, nors namie dešros šiaip nenaudojame.

– Na, ir pabaigai, pasidalinkite sveiku skaniu receptu, kuris paneigtų visus mitus ir patiktų visai šeima?

– Galvojau kuo dalintis, bet pastaruoju metu instagrame labai populiarūs „pūrus varškėtukai su rikota“. Varškėtukai yra daug kam žinomas receptas, tik šį kiek patobulinau ir turiu keletą patarimų, kad tikrai išsipūstų ir nesukristų.

Reikės:

  • Indelis (250g) rikotos sūrio 
  • Du pakeliai po 180 g liesos varškės
  • 4 kiaušiniai
  • 5 valgomi šaukštai su kaupu ryžių miltų
  • Žiupsnis druskos
  • Arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Valgomas šaukštas cukraus pudros
  • Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Rikotą, varškę, trynius, cukraus pudrą, vanilinį cukrų gerai išplakame su plakikliu.

Kiaušinių baltymus atskirame inde iki baltos masės išplakame kartu su druska.

Į varškės masę būtinai tik per sietelį suberiame ryžių miltus ir kepimo miltelius. Atsargiai išmaišome ir į gautą masę lėtai sudedame kiaušinio baltymą, ir lėtai išmaišome, kad liktų oro tarpelių.

Kepame sausoje keptuvėje, nebent labai jūsiškė degina, tuomet papurkškite aliejaus. Kepame ant silpnos ugnies su uždengtu keptuvės dangčiu. Svarbu stebėti ar ant dangčio nesirenka garai – stenkitės laiku apversti ir neperlaikyti, tuomet varškėtukai nesusmegs, o bus išsipūtę.

Šis patiekalas man yra tikras desertas, ypač valgant su uogomis.

Daugiau Agnės receptų ir patarimų rasite www.instagram.com/tavo_sveiki_iprociai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.