11 mėnesių kūdikio mama apsisprendė pakeisti lytį: nori būti tėčiu

Lietuvoje vos prieš kelis mėnesius patvirtinta transeksualų diagnostikos ir gydymo tvarka, kuomet asmenims, turintiems lyties tapatumo sutrikimą bus teikiama valstybės finansuojama pagalba. Užsienyje medikamentinis ir operacinis gydymas taikomas dažniau ir net atvejais, kuomet tikimąsi jog to nereikės.

Sage Agee prisipažino, kad net gimus kūdikiui vis tiek nusprendė pakeisti savo lytį ir tapti vyru.<br>Sage Agee asmeninio albumo nuotr.
Sage Agee prisipažino, kad net gimus kūdikiui vis tiek nusprendė pakeisti savo lytį ir tapti vyru.<br>Sage Agee asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 10:13 PM

Portale insider.com pasirodė Sage Agee, moters dabar jau tapusios vyru, prisipažinimas, kad net gimus kūdikiui vis tiek nusprendė pakeisti savo lytį ir tapti vyru.

„Kai 2020 m. kovą pastojau, vis dar bandžiau suprasti savo lytį. Žinojau, kad galų gale pradėsiu nuo pakaitinės hormonų terapijos ir svarsčiau krūtinės ląstos maskulinizacijos operaciją, bet vis tiek nerimavau, ką pagalvos kiti. Kaip pasikeistų mano santykiai su partneriu? Ką jo tėvai pagalvotų apie tokį, kaip aš, auginantį jų anūką?“, – rašo transeksualas.

Sage prisipažįsta kad jautėsi įstrigusi visus dešimt mėnesių, kol krūtimi maitino savo kūdikį, kol praėjus pusmečiui nuo gimdymo nusprendė įsidėti hormoninę spiralę.

„Šios procedūros komplikacijos sukėlė įvykių grandinę, padėjusią man leisti pradėti perėjimą“, – teigia S.Agee.

Spiralė perėjo per gimdos sienelę ir jai pašalinti reikėjo laparoskopinės operacijos, todėl teko nutraukti žindymą. Mažylis jau valgė kietą maistą ir mamos pienas nebuvo vienintelis jo maistas.

„Tai buvo pirmas kartas, kai supratau, kad dėl tėvystės nereikia be perstojo aukotis. Mintis apie tapimą vyru kasdien vis garsėjo, o kai neturėjau pasiteisinimo, kad maitinu krūtimi, kuris mane sulaikytų. Kai mano vaikui buvo 11 mėnesių, per 27-ąjį savo gimtadienį išgėriau pirmąją testosterono dozę“, – prisipažįsta būsimas vyras.

Visi šie iššūkiai pakeitė ir santykius su partneriu – dėl vaiko gerovės jie nusprendė gyventi atskirai.

„Tapimas mama paskatino mane neatsiprašyti dėl to, ko man reikia iš savo santykių, o tapimas vyru paskatino neatsiprašyti to, ko man reikia kaip asmenybei“, – teigia Sage.

Pakeitus lytį jis prisipažįsta, kad žmonių reakcijos pradžioje stipriai veikė, bet tuomet nusprendė pasikalbėti su psichologu, susirasti panašią patirtį turinčių draugų ir S.Agee suprato, kad tai, ką patiria yra kitų žmonių transforbija. Todėl jau dabar būdamas tėtis jis dalijasi savo patirtimi su kitais žmonėmis, pasakoja apie savo nėštumą ir tėvystę, suburia translyčius tėvus į bendruomenes siekdamas suteikti jiems stiprybės

Taip pat augindamas savo vaiką jis bando naudoti lyčių atžvilgiu neutralią kalbą – tėtis vadina vaiką „jie“ ir prisipažįsta, kad beveik dviejų amžiaus mažylis nekalba ir nesinaudoja tualetu. Aplinkiniai nerimauja, bet S.Agee įsitikinęs, kad taip vaikas mokosi išreikšti save.

„Keista būti tuo pačiu metu vyru, bet nebūti savo vaiko tėčiu“, – šypteli Sage.

Parengta pagal „Insider“ ifn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.