Darbo mamoms ieškanti Viktorija pripažįsta: yra darbdavių, kuriems vaikai yra kliūtis

Tapus mama daugelis moterų turi galimybę stabtelėti, daugiau laiko skirti sau ir savo mažyliui tuo metu apsvarstant dar vieną dalyką – kas aš būsiu, kai baigsis vaiko priežiūros atostogos? Ko aš noriu iš savo karjeros? Apie tai, kokius iššūkius patiria darbo ieškančios mamos kalbamės su feisbuko platformos „Dirba mamos“ ir grupės „Mamų darbo birža“ įkūrėja Viktorija Voitkevič.

Viktorija pastebi, kad karantinas įtikino darbdavius dažniau darbuotojams leisti dirbti nuotoliu.<br>lrytas.lt koliažas / asmeninio albumo nuotr.
Viktorija pastebi, kad karantinas įtikino darbdavius dažniau darbuotojams leisti dirbti nuotoliu.<br>lrytas.lt koliažas / asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-01 20:36, atnaujinta 2022-12-01 21:52

Įkvėpė draugės

9 mėnesių dvynukes auginanti Viktorija šiuo metu teikia visakeriopą pagalbą mamoms grįžtančioms į darbo rinką – atrenka tinkamus darbo skelbimus, mokymus, dalijasi straipsniais ar net Darbo kodekso pataisomis aktualiomis mamoms.

„Uždaroje grupėje verda pokalbiai tomis pačiomis temomis, kasdien sulaukiame nemažai klausimų – padedame bei motyvuojame“, – portalui lrytas.lt pasakoja Viktorija.

Ji pastebi, kad didelė dalis moterų vaiko priežiūros atostogų metu atranda naujas veiklas, hobius, kurie su laiku tampa pagrindiniais pajamų šaltiniais, ir, dažnu atveju, į buvusią darbovietę nėra grįžtama.

„Bendraujant su moterimis, pastebime, kad išpopuliarėjus darbui iš namų galima sėkmingai siekti karjeros ir vis dažniau moterys nori save realizuoti darbe, o ne tik likti namų šeimininkėmis. Bet yra ir kitų, kurios neturi motyvacijos grįžti į darbą arba „užsisėdi“ namie ir nežino nuo ko pradėti – iš to ir kilo idėja šios grupės sukūrimo“, – šypteli moteris.

Projektą sukurti ji sugalvojo pastebėjusi, kaip sudėtinga jos draugėms rasti darbą ir suderinti jį su norimomis darbo valandomis.

„Pati stengiausi padėti ir supratau, kad tai ne vien jų problema – tai visuotinė problema, kurią reikia spręsti. Sukurius grupę sulaukiau labai didelio palaikymo ne tik iš mamų ieškančių darbo, bet ir mamų, kurios prieš daugelį metų praėjo visą tai. Labai nudžiugino mane toks geranoriškumas“, – džiaugiasi pati namuose dirbanti Viktorija.

Karantinas pakeitė taisykles

Norinčioms kardinaliai pakeisti veiklos sritį V. Voitkevič pataria nebijoti: „Dažnai sukausto baimė, kad nepavyks, nepasiseks, ką pasakys kiti, o to net neturėtų būti. Turite eiti drąsiai į priekį nepaisant nieko, jei nepavyks, kas blogiausio gali atsitikti? Blogiausiu atveju grįšite į seną darbą ar dirbsite ką prieš tai dirbę, bet to nebus jei turėsite noro, ryžto, užsidegimo akyse.“

Pasilikusios sename darbe jaudinasi, kaip seksis laviruoti tarp buvimo geromis mamomis ir toliau siekti karjeros – vaikų ligos, būreliai ir ilgos darbo valandos atrodo nesuderinami dalykai.

„Motinystė iš savęs tikrai netrukdo darbui, gal sakyčiau netgi atvirkščiai, mamos būdamos su vaikais išmoksta įvairaus derybų meno, vadinamo „multitaskinimo“, kritiško mąstymo. Motinystė yra ne vien apie sauskelnes ir žaidimus. Deja, neretai darbdavių požiūris šiuo klausimu vis dar kitoks. Jei jauna moteris darbinasi, tuoj sulaukia klausimo, ar neplanuoja greitu metu turėti vaikų? Jei grįžusi po vaiko priežiūros atostogų darbinasi – iškart klausia, o ką darysi kai vaikai sirgs? Tačiau mano manymu, geras, šiuolaikiškas darbdavys, tikėtina pats turintis vaikų, gebės lanksčiai ir supratingai žiūrėti į visas vaikų auginimo situacijas ir suteiks darbuotojui sąlygas derinti darbą ir motinystę“, – drąsina Viktorija.

Norinčios dirbti ne visą darbo dieną dažniausiai pradeda vystyti smulkų verslą arba net užsiima tinkliniu marketingu, platindamos įvairius produktus, formuodamos komandą ir reklamuodamos gaminius.

„Po karantino padaugėjo nuotolinių darbų sąrašas ir patys darbdaviai jau žiūri į tokią darbo specifiką gan lanksčiai. O dirbti pagal lankstų grafiką iš namų galima nuo korepetitoriaus iki socialinių tinklų administravimo darbo“, – pataria mamų įdarbinimu besirūpinanti moteris.

Pataria kalbėtis

Kaip planuoti karjerą tapus mama? Viktorija pataria neskubėti ir nepamiršti savęs, vaikų bei šeimos.

„Pirmiausiai, atraskite savo pašaukimą, o tada išmokite susiplanuoti savo veiklą produktyviai. O norint išgryninti mėgstamą veiklos kryptį galima padaryti tam skirtus testus, kreiptis į karjeros specialistus, kurie turi kompetencijos padėti, kitoms padeda astrologinė, numerologinė analizė ir neseniai išgarsėjusi veidoskaitos analizė“, – vardija specialistė.

Vis dėl to, nors vaikai mamoms ir suteikia sparnus, papildomos energijos ir idėjų, dažnai jų priežiūra kiša koją.

„Nors moteris yra labai atsakinga, aktyvi, produktyvi, atliekanti užduotis vietoje ir laiku į ją darbdavys žiūrės kaip pro padidintą stiklą – nes jai bet kada gali tekti išeiti iš darbo pasiimti vaiką ar vaikusus iš darželio, jei suserga – laukia biuletenis, taip darbdaviui sukeliant papildomas problemas, jei nėra pavaduojančių asmenų. Dažnai per darbo pokalbius išgirdus klausimą „ar turite vaikų, kiek, ir kokio amžiaus?“ ir atsakius išsamiai, sulauksite kito – „kaip dažnai vaikai serga?“. Ir jau po tokių klausimų galima suprasti, kad svajonių darbo moteris nebegaus, nes kliūtis – vaikai“, – apgailestauja Viktorija, bet siūlo nenuleisti rankų. Pasak jos, visuomet padės atviras pokalbis ir noras rasti patogius sprendimus abiems pusėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.