Populiarėja plastinės kompleksinės operacijos po gimdymo: viena operacija – daug pokyčių

Ilgai lauktas šeimos pagausėjimas atkeliauja ne tik su dideliu džiaugsmu, bet ir pokyčiais. Tačiau nevisi iš jų yra laukti. Dalis moterų pakitusias kūno formas stengiasi priimti kaip neišvengiamybę, kitos ieško būdų jas susigrąžinti. Pastaruoju metu populiarėja kompleksinės plastinės operacijos po gimdymo, anglų kalba vadinamos „Mommy makeover“ (liet. „Mamos „perkūrimas“). Apie jas pasakoja estetinės medicinos ir plastinės chirurgijos klinikos „Perfectus Clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Jonas Drąsutis.

Nėštumo metu, maitinant kūdikį krūtys akivaizdžiai padidėja, o pagimdžius ir baigus žindyti jų tūris gali drastiškai sumažėti – krūtys tampa vizualiai „tuščios“, praranda stangrumą, nukąra.<br>„Pexels“ nuotr.
Nėštumo metu, maitinant kūdikį krūtys akivaizdžiai padidėja, o pagimdžius ir baigus žindyti jų tūris gali drastiškai sumažėti – krūtys tampa vizualiai „tuščios“, praranda stangrumą, nukąra.<br>„Pexels“ nuotr.
Plastikos chirurgas Jonas Drąsutis prisipažįsta, kad jam teko susidurti su begale moterų, kurios atvyksta į konsultaciją teigdamos, kad pavargo alinti save sporto klube, laikytis dietų be jokių pokyčių.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Plastikos chirurgas Jonas Drąsutis prisipažįsta, kad jam teko susidurti su begale moterų, kurios atvyksta į konsultaciją teigdamos, kad pavargo alinti save sporto klube, laikytis dietų be jokių pokyčių.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 2:03 PM

– Kokius pokyčius patiria gimdžiusios moters kūnas?

– Didžiausi pokyčiai įprastai matomi krūtų bei pilvo srityse. Tiesa, tai labai individualu. Jei dalis moterų į buvusias kūno formas grįžta vos po kelių mėnesių, kitoms pokyčiai išlieka visą gyvenimą.

Vaisiaus augimas gimdoje kelia didėjantį slėgį pilvo ertmėje, kas lemia tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimą per baltąją liniją (pilvo viduryje). Daliai moterų raumenys grįžta į pradinę būseną, tačiau kitoms – deformuojasi, lieka prasiskyrę. Taip susiformuoja vadinamoji pilvo raumenų diastazė, kurią moteris jaučia įtraukdama raumenis. Jeigu diastazė nedidelė, t. y. mažesnė nei 5 cm, pokyčių pilvo srityje nebus matyti, jei didesnė, pilvas jau nebebus plokščias, juolab, jei yra ir apatinės pilvo dalies odos perteklius. Visa tai lemia šiek tiek pūstą, atsikišusį, kabantį pilvą.

Tačiau pilvas – ne vienintelė sritis. Nėštumo metu, maitinant kūdikį krūtys akivaizdžiai padidėja, o pagimdžius ir baigus žindyti jų tūris gali drastiškai sumažėti – krūtys tampa vizualiai „tuščios“, praranda stangrumą, nukąra.

– Ar šie kūno pokyčiai yra negrįžtami?

– Deja, negrįžtami. Net jei ir sporto treneris bando teigti priešingai. Teko susidurti su begale moterų, kurios atvyksta į konsultaciją teigdamos, kad pavargo alinti save sporto klube, laikytis dietų be jokių pokyčių. Tačiau tiesa ta, kad prasiskyrusių pilvo raumenų nei sportas, nei mityba nesutvarkys – pilvas ir odos laisvumas išliks. Tad šiuo atveju vienintelė išeitis – kombinuota plastinė operacija.

– Kas yra vadinamasis „Mommy makeover“?

– Tai kombinuotas gydymas – operacija, kurios metu atliekama abdominoplastika, kitaip tariant, pilvo plastika, riebalų nusiurbimas juosmens, pilvo ar kitose kūno srityse ir krūtų korekcija – pakėlimas, dažnai kombinuojamas su krūtų didinimu implantais. Ši didelės apimties operacija išsprendžia minėtas problemas vienos operacijos, vienos bendrosios nejautros metu, turint vieną pooperacinį periodą.

Po operacijos galima tikėtis akivaizdžių pokyčių ir, neretai, pagerėjusios psichologinės savijautos – išaugusio pasitikėjimo savimi, dingusio diskomforto nešioti aptemptus drabužius ar maudymosi kostiumėlį.

– Kaip atliekama operacija?

– Operacijos metu susiuvami prasiskyrę pilvo raumenys, pašalinami minkštieji pilvo apačios audiniai, neretais atvejais papildomai atliekamas ir riebalų nusiurbimas, kadangi nėštumo metu priaugtas svoris ne visada sumažėja iki norimo.

Kartu atliekama ir krūtų korekcija. Moterys dažniausiai pageidauja susigrąžinti turėtą krūtų formą ir stangrumą, tad atliekamas krūtų pakėlimas. Operacijos metu spenelis ir areolė (pigmentuota oda aplink spenelį) yra pakeliami į aukštesnę padėtį, o likusi krūtis permodeliuojama. Reikia turėti omenyje tai, kad atlikus krūtų pakėlimą sumažėja jų tūris, todėl norinčioms ne tik daugiau stangrumo, bet ir atgauti turėtą dydį, krūtis reikia didinti implantais.

– Kiek laiko, praėjus gimdymui, galima planuoti operaciją?

– Operacija negali būti atliekamos iškart po nėštumo. Rekomenduojama sulaukti bent 8–12 mėn. po gimdymo. Jeigu moteris maitino krūtimi, tas pats laiko tarpas turi būti praėjęs baigus žindyti. Per šį laikotarpį moters organizme normalizuojasi nėštumo metu vykę pokyčiai, svoris.

– Kokiais atvejais šios operacijos nerekomenduojamos?

– Kontraindikacijų yra keletas: cukrinis diabetas, širdies, kraujo krešumo sutrikimai, didelis antsvoris. Dalis pacienčių galvoja, jog operacija padės atsikratyti per nėštumą priaugto svorio, tačiau taip nėra – „Mommy makover“ nėra svorio mažinimo operacija, o pacientės kūno masės indeksas neturėtų viršyti 30. Taip pat reikėtų pagalvoti apie ateitį: ar neplanuojama pastoti dar kartą, nes operaciją, tikėtina, tektų kartoti.

– Papasakokite apie pooperacinį laikotarpį

– Iki 2 savaičių po operacijos gali būti sunkiau išsitiesti, 6–8 savaites būtina dėvėti specialią kompresinę aprangą, apie 3 mėnesius teks vengti fizinio krūvio, nekilnoti svorių, – turi sugyti tiesieji pilvo raumenys, susiformuoti randas. Jei operacijos metu atliekamas krūtų didinimas, pirmas savaites po operacijos negalima kilnoti rankų, kad implantai nepasislinktų iš savo vietų.

Kalbant apie randus, kad jie greičiau išbaltų, ne mažiau kaip metus juos reikėtų slėpti nuo tiesioginės saulės spindulių.

Dažnai sulaukiu klausimų apie cezario pjūvio paliktus randus ir baimę, jog po pilvo plastikos šalia esamo rando atsiras dar vienas. Pacientes skubu raminti: pilvo plastikos metu atliekamas pjūvis bus daromas toje pačioje vietoje, todėl senasis randas bus panaikintas, o vietoj jo atsiras naujas, kelių milimetrų pločio randas nuo vieno klubo kauliuko iki kito. Jis pasislėps bikinio zonoje ir bus dengiamas apatinio trikotažo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.