Emocinius sunkumus tapus mama patyrusi Dalia įkūrė pagalbos liniją kitoms moterims

Pusantrų metų Gabijos mama Dalia Tija Šilė dabar žiūrėdama į dukros išdaigas – šypsosi ir džiaugiasi mergaitės aktyvumu, bet taip buvo ne visada. Pati motinystės melancholiją išgyvenusi moteris supranta, kad ne viskas būna lyg iš knygos, tad nusprendė padėti ir kitoms mamoms įkurdama viešąją įstaigą „Mamos liniją“.

Dalia Tija prisipažįsta, kad jai ir pačiai teko išgyventi motinystės melancholiją.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Dalia Tija prisipažįsta, kad jai ir pačiai teko išgyventi motinystės melancholiją.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Mamoms padės apmokytos mamos savanorės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mamoms padės apmokytos mamos savanorės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mamos linija yra nemokama ir anonimiška.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Mamos linija yra nemokama ir anonimiška.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 8:21 AM

– Kas yra „Mamos linija“?

– Šią liniją įsteigiau siekdama padėti mamoms, kurios išgyvena motinystės melancholiją ir ieško emocinės pagalbos anonimiškai. Tai organizacija, kurios pagrindinis siekis ne tik suteikti savalaikę emocinę pagalbą mamoms, bet ir kuo daugiau šviesti visuomenę apie motinystės melancholiją, jos požymius bei galimybes pagelbėti šią būseną išgyvenančiai mamai.

– Kaip kilo idėja daryti projektą „Mamos linija“?

– Ne paslaptis, kad pačiai teko išgyventi motinystės melancholiją (angl. baby blues). Apie tai sužinojau visai netikėtai, pamačiusi įrašą apie motinystės melancholiją vienoje iš mamų bendruomenių soc. tinkluose. Kadangi iki tol nebuvau nieko apie tai girdėjusi, nuodugniau pasidomėjau ir supratau, kad būtent tai ir išgyvenu.

Šis žinojimas mane ramino, kadangi supratau, jog tai laikina ir truks maždaug porą savaičių, tačiau socialinio ryšio – pokalbio, palaikymo – labai trūko. Vyras manęs nesuprato, o draugėms baiminausi kaskart guostis ir verkti, kad nebūčiau paprasčiausiai išmesta iš draugių rato.

Praėjus melancholijai ir kilo mintis, kad nesu tokia viena ir nuoširdžiai noriu, kad kitai mamai nereikėtų išgyventi tos vienatvės bei vienišumo gimus kūdikiui.

– Kur jūs tada sulaukėte pagalbos?

– Kai pati išgyvenau motinystės melancholiją, tik pačioje jos pabaigoje ryžausi perlipti per save ir kreipiausi pagalbos į psichologę, kuri man padėjo.

– Daugelis kalba apie pogimdyminę depresiją, o jūs – apie melancholiją. Kas tai yra?

– Tai yra lengvą depresiją primenanti emocinė būklė po gimdymo, pasireiškianti apie 80 proc. moterų, t.y. net 4 iš 5 mamų patiria šią motinystės melancholiją. Moteris jaučia liūdesį, nerimą, stresą, išgyvena nuotaikų svyravimus.

Nuo pogimdyminės depresijos ši būsena skiriasi tuo, kad įprastai trunka iki 10–14 dienų ir praeina savaime. Jeigu simptomai tęsiasi ilgiau, juos lydi nemiga, apetito problemos, mintys apie savęs ar vaiko žalojimą ir kt., greičiausiai mama patiria pogimdyminę depresiją.

– Kas padės mamoms „Mamos linijoje“?

– Pagalbą ir palaikymą el. paštu bei telefonu pasikreipusiai mamai suteiks psichologės apmokytos savanorės, kurios taip pat yra mamos. Laikomės požiūrio, kad mamą geriausiai gali suprasti tik kita mama.

– Kaip padės skambinančioms mamoms?

– Savanorės teiks emocinę pagalbą – išklausys ir palaikys besikreipiančią mamą. Šiais laikais tikslingo emocinio palaikymo mamai vis dar tebetrūksta. Visuomenėje iš mamos dažnai daug ko tikimasi, tačiau ji paliekama viena su savo jausmais, mintimis ir kylančiais iššūkiais. Mūsų vizija yra išgirsta mama.

– Kokiais klausimais mamos galės skambinti?

– Šiuo metu linija telkia savo dėmesį į mamas, išgyvenančias motinystės melancholiją, o laikui bėgant siekiame tapti ir vieta, į kurią galės kreiptis kiekviena mama, susidurianti su iššūkiais pirmaisiais kūdikio metais.

– Kas finansuoja projektą?

– Mūsų pirmuosius savanorių mokymus finansuoja Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

– Kokiomis valandomis veiks „Mamos linija“?

– Kadangi tai bus pirmieji savanorių mokymai, tai priklausys nuo sėkmingai mokymus išlaikiusių savanorių skaičiaus. Planuojama, kad „Mamos linija“ teiks emocinę paramą kasdien telefonu 10–16 val. ir el. laiškais 10–20 val.

– Ar bus išlaikomas mamų anonimiškumas?

– Be abejo taip. Tiek savanorės, tiek darbuotojai pasirašo konfidencialumo sutartis. Pagalba ir konsultacijos teikiamos anonimiškai.

– Kaip dar galvojate plėsti veiklą?

– Planuose esame numatę gyvus susitikimus mažomis grupelėmis, kurias moderuos psichologė. Ir, žinoma, numatomi filialai kituose miestuose.

– Ką patartumėte mamoms, kurios galbūt dabar jau patiria motinystės melancholiją?

– Patarčiau nelikti vienoms su savo jausmais ir kreiptis emocinės paramos į artimuosius ar draugus. Jei nesijauti saugi kreiptis į juos, kreipkis į psichologą. Žinau, kad mes, mamos, galim daug įveikti savarankiškai, bet neverta aukoti savo emocinės būklės, kad kažką kažkam įrodytume. Dabar svarbiausia esi tu ir tavo mažylis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.