Provincija nestabdo – į gimtąjį Pasvalį grįžusi Julija ėmėsi ypatingo verslo

Julija Miknė gimė ir augo Pasvalio rajone, Girsūdų kaime. Baigusi gimnaziją ji, kaip ir daugelis kitų, persikėlė į Vilnių, kur pasinėrė į politikos mokslus. Nei jie, nei sostinė, jos nesužavėjo, tad tik gavus diplomą parskubėjo į gimtinę, kur gavo puikų darbą ir netrukus susilaukė sūnaus, kuris ne tik džiugina mamą, bet ir kėsinasi pakreipti jos karjerą.

Julija džiaugiasi motinyste – sūnus Jokūbas ją paskatino imti naujos veiklos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Julija džiaugiasi motinyste – sūnus Jokūbas ją paskatino imti naujos veiklos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Julija džiaugiasi motinyste – sūnus Jokūbas ją paskatino imti naujos veiklos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Julija džiaugiasi motinyste – sūnus Jokūbas ją paskatino imti naujos veiklos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Julija džiaugiasi motinyste – sūnus Jokūbas ją paskatino imti naujos veiklos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Julija džiaugiasi motinyste – sūnus Jokūbas ją paskatino imti naujos veiklos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-01-15 15:29

Mintis gimė su kraiteliu

Julija su vyru Jonu augina vienerių metų sūnų Jokūbą. Mama kol kas dar vaiko priežiūros atostogose ir dienas leidžia rūpindamasi berniuku – jai svarbu ne tik, kad vaikas būtų sotus ir sveikas, bet nuo mažumės stengiasi įtraukti jį į lavinančias veiklas.

„Pirmieji kūdikio metai, turbūt yra pats sudėtingiausias ir svarbiausias vaiko raidos etapas. Vyksta begalės vystymosi, raidos ir etapų, pirmieji judesiai, garsai ir kiti procesai. Visi šie vystymosi procesai turės įtakos tolesnei socialinei ir fizinei raidai. Ankstyvas lavinimas be jokios abejonės, padidina tikimybę, kad vaikučio vystimasis ir raida bus sklandūs“, – įsitikinusi jauna mama.

Dar ligoninėje ji gavo dovanų kraitelį, kuriame buvo nespalvotos kortelės kūdikiui. Kadangi po studijų J. Miknei teko dirbti reklamos spaudos įmonėje, ji pamena, kaip pagalvojo, kad pati galėtų sukurti geriau.

Net ir po kurio laiko mintis jos neapleido: „ Korteles sukūriau, atsispausdinau namų sąlygomis ir puikiai jas naudojom. Visas rezultatas, o ir sūnelio susidomėjimas jomis pastūmėjo mane prie minties, kad turėčiau jas patobulinti, pagaminti profesionaliau ir pasidalinti su kitomis mamytėmis. Tiesa, visas kūrybos ir gamybos procesas užtruko beveik metus laiko, tol kol gavau tobulą variantą, kuriuo tikrai labai didžiuojuosi, juk čia tiek daug darbo, tiek širdies įdėta ir skirta patiems mažiausiems.“

Taip atsirado „Minibook.lt“ – kontrastinės lavinančios kortelės mažyliams.

Naudą pripažįsta specialistai

Julija prisipažįsta, kad iki neturėjo sūnaus ir susidomėjo lavinančiomis kortelėmis, nuomonė apie jas buvo skeptiška – juk čia tik kortelės...

„Bet tiesa visai kita. Kuo labiau domėjausi, tuo daugiau naudingų savybių radau. Taip pat, didelę itaką patikėti jų nauda turėjo kūdikių ir vaikų raidos specialistų, neurologų ir kitų profesionalų vieninga nuomonė. Be to, turbūt nebūčiau gaminusi kortelių, su mintimi pardavinėti jas, jei nebūčiau mačiusi, kaip mano sūnus žymiai ilgiau išbūna ant pilvuko stebėdamas kontrastingus paveikslėlius, kaip įdėmiai seka ir koncentruoja žvilgsnį, koks susikaupęs būna jas matydamas“, – šypsosi laiminga mama.

Pasak jos, lavinančios kortelės stimuliuoja kūdikių regėjimą, skatina smegenų ląstelių formavimąsi, gerina kūdikio atmintį, padeda koncentruoti žvilgsnį, lavina vaizduotę, jomis naudojantis sparčiau vystosi kūdikių pažintiniai procesai, o kur dar privalumas, kad žaidžiant su jomis kūdikis ilgiau išbūna ant pilvuko, kas stiprina galvos, kaklo, pečių ir kitus raumenis.

Pritaikytos įvairiems žaidimams

Nuo gimimo iki 6 mėnesių kūdikis praeina tris skirtingus regos etapus, tad ir kortelės turi būti pritaikytos pagal kūdikio amžių:

  • Juoda balta kortelės skirtos 0–3 mėnesių kūdikiui, kuris mato tik juodai baltą, neryškų pasaulį.
  • Juoda balta raudona  kortelės skirtos nuo 3 mėnesių, kai mažylis po truputi pradeda fokusuoti ryškias spalvas.
  • Spalvotos kortelės skirtos nuo 6 mėnesių, nes kūdikis jau geba matyti visas spalvas.

Kaip lavinti vaiką su kortelėmis? Paprasčiausias būdas – padėti korteles 20–30 cm atstumu nuo kūdikio ir paguldyti jį priešais, ant pilvuko. Galima rankomis lėtai vesti korteles į šonus, kad kūdikis sukiotų galvytę ir sektų paveikslėlius. Taip pat naudinga korteles priklijuoti šalia vystymo vietos, kad keičiant sauskelnes, kūdikis galėtų stebėti korteles ir koncentruoti žvilgsnį. Atsiradus poreikiui šliaužti ar ropoti, padėkite korteles kiek toliau nuo mažylio, taip jis stengsis pasiekti objektą.

„Nors Jokūbui jau metai, mes su šiomis korteles puikiai žaidžiame iki šiol. Rodome pirštuku klausdami „kas čia?“, leidžiu jam pačiam imti į rankas ir lavinti vaizduotę“, – tikina J. Miknė.

Turi daugiau idėjų

Visas „Minibook.lt“ kortelių kūrimo procesas užtruko beveik metus laiko – Julija neskubėjo, norėjo profesionalaus rezultato. Daug laiko užėmė ir pakuotės kūrimas, nes ji dažnai paperka klientus, tad elektroninė parduotuvė virtualias duris atvėrė tik prieš Kalėdas.

„Pirmieji klientai buvo mano draugai, kurie matydami per socialinius tinklus visą mano kortelių „gimimo“ procesą mielai jas įsigijo. Jeigu kas nors norite gyvai pamatyti ir paliesti mano korteles, kol kas tai padaryti galite tik Pasvalyje – čia vaikų prekių parduotuvė, taip pat miesto knygynas, kurie prekiauja mano kurtomis kortelėmis. Tiesa, šioje vietoje sustoti nežadu, ir tikiu, kad greitu metu mano korteles galėsite įsigyti ir kitų miestų fizinėse parduotuvėse“, – rezultatu džiaugiasi mama.

Prieš susilaukdama sūnaus Julija dirbo didelėje mėsos pramonės įmonėje, kur buvo atsakinga už pardavimus ir logistiką, tad iššūkių darbe netrūko. Dabar ji kol kas džiaugiasi motinystės akimirkomis ir apie grįžimą į darbą dar negalvoja.

„Laikas parodys, ar Minibook.lt taps mano pagrindine veikla, ar bus papildomas užsiėmimas. Idėjų turiu labai daug. Po truputi jas vystau, kuriu įvairias lavinamąsias ir mokomąsias korteles ne tik kūdikiams, bet ir didesniems vaikučiams, tik kol kas viskas vyksta lėtai. Šiuo metu labai džiaugiuosi, kad viskas ką sukuriu, pirmasis išbando mano sūnus. Drąsiai galiu sakyti, kad jis mano įkvėpėjas“, – šypsosi J. Miknė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.