Mažų vaikų mamų Kalėdos: pataria, kaip pasidžiaugti šventėmis ir nepervargti

Kalėdos – tai ypatingas laikas, kuomet stengiamės vieni kitus apdovanoti rūpesčiu bei dėmesiu. Visgi, skubėdami įgyvendinti tobulus šventinius lūkesčius, dažnai pamirštame pasirūpinti patys savimi, tad Kalėdinį džiugesį ima temdyti stresas. Toks patyrimas itin būdingas moterims, kurios dažnoje šeimoje yra atsakingos už šventės išpildymą: dovanų pirkimą, vaišes, namų ruošą, dekoravimą, veiklų planavimą ir kitą. Ypač sudėtingas Kalėdinis laikotarpis gali tapti mažų vaikų mamoms, šias užduotis atliekančioms ir taip ištuštėjusia savo poilsio sąskaita.

Ypač sudėtingas Kalėdinis laikotarpis gali tapti mažų vaikų mamoms, šias užduotis atliekančioms ir taip ištuštėjusia savo poilsio sąskaita.<br>„gpointstudio on Freepik“ nuotr.
Ypač sudėtingas Kalėdinis laikotarpis gali tapti mažų vaikų mamoms, šias užduotis atliekančioms ir taip ištuštėjusia savo poilsio sąskaita.<br>„gpointstudio on Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Mamos linija“

Dec 11, 2023, 10:36 AM, atnaujinta Dec 11, 2023, 10:37 AM

Kad Kalėdinių melodijų neužgožtų slegiančios mintys, mamoms svarbu stabtelėti ir apsvarstyti, kokių švenčių iš tiesų norima? Kaip jos turėtų atrodyti? Be to, planuojant Kalėdas vertėtų sumažinti ir susikurtas stebuklingos šventės viltis. Emocinės pagalbos mamoms linija „Mamos linija“ dalijasi keletu aspektų, į kuriuos galima atkreipti dėmesį.

Šventės dalyviai

Galbūt Kalėdas mėgstate sutikti artimųjų būryje? Tai galėtų tapti puikia proga pasidalinti vaikų priežiūra, pabendrauti. O galbūt jaučiate, jog santykiai su giminėmis kaip tik labiau vargina nei įkvepia? Ar neseniai susilaukėte naujagimio ir jums reikalinga erdvė priprasti prie pasikeitusios realybės? Tokiu atveju susitikime galite dalyvauti trumpiau, nuotoliniu būdu arba rinktis švęsti Kalėdas tik branduolinės šeimos (tėvai ir vaikai) rate.

Vaišės ir buitis

Galbūt galite maisto ruošos ir buities darbus pasidalinti kartu su artimaisiais? Galbūt šiemet vaišes tiesiog užsakysite? O galbūt Kalėdų sutikimas gali vykti giminių namuose ir papildomai nesitvarkysite?

Dovanos

Jų paieškos atima daug jėgų, tampa finansine našta. Vis dėlto tyrimai rodo, jog šventinę nuotaiką sukuria ne dovanos, o kokybiškas laikas su mylimiausiais. Taigi, galbūt šiemet dovanomis taps šeimos rate keptas pyragas, rankų darbo atvirukai ar apsilankymas spektaklyje? O galbūt jas pirksite tik vaikams ar vienam burtų keliu išsirinktam artimam žmogui?

Polinkis lygintis

Užtemdyti šventinį džiaugsmą gali ir polinkis lygintis su kitomis mamomis. Kalėdiniu laikotarpiu tiek mieste, tiek medijose gausu besišypsančių šeimų vaizdų. Moterys taip pat susiduria su daugybe pasiūlymų, kaip pradžiuginti vaikus ar kurti šventę. Išgyvendamos nuovargį, prislėgtumą bei neišpildydamos šių idėjų jos jaučiasi nepakankamomis, patiria didesnę įtampą.

Tačiau normalu, jog augindamos mažus vaikus papildomoms veikloms mamos resursų gali ir neturėti. Todėl planuojant Kalėdas (kaip ir kasdien) būtina nepamiršti laiko savo poreikiams atliepti. Tam puikiai tinka užsiėmimas malonia veikla, bendravimas, dienoraščio rašymas, o galbūt susikurta galimybė paprasčiausiai ilgiau pamiegoti.

Pagalba

Galiausiai auginant mažus vaikus labai svarbi yra artimųjų parama. Kalėdiniu laikotarpiu išplėstinės šeimos nariai gali pasiūlyti savo pagalbą ruošiant vaišes, tvarkant namus ar prižiūrint vaikus. Dažnai motinystės vienišumą patiriančioms mažų vaikų mamoms taip pat būtinas emocinis palaikymas, tad kartu pasitinkant šventes galima parodyti rūpestį jų savijauta, paskatinti pasidalinti išgyvenimais.

Vystant tokį pokalbį svarbu moteris išgirsti ir palaikyti, o patarimais dalintis tik, jei jų prašoma. Be to, normalu, jog mažus vaikus auginanti šeima per Kalėdas gali norėti poilsio ir erdvės. Šiuo atveju ramių švenčių palinkėti galima paprasčiausiai susiskambinus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.